EURO2020 - Legyen hó, legyen jó

Háhá, gondoltam, hogy az országos Rasmussen-para után már azt hittétek, nem is lesz itt több Eb-poszt, pedig dede.

Bizony, hogy nem ússzátok meg ennyivel, kicsit ismételjük át az eddigieket, aki nem olvasta volna eddig, még megteheti, csak hogy ne teljesen zoknin álljon neki a torna nézegetésének. A lebonyolításos how to know után ágakra bontottuk a mezőnyt, itt a könnyebbik, ami sajnos nem a miénk, mert az ez, most pedig jövünk a hagyományos, nagytornák előtti, szerkesztőségi, össznépi kérdezős tldr-poszttal is, mert nagyon szorgalmasak vagyunk idén, hehe. Feltettem tehát az ilyenkor megszokott kérdéseimet a listára, és színek szerint a következők válaszolták meg: artmooney, töcök, vautor, björni, picksilver und jómagam. Gigaposzt következik tehát magvas gondolatainkkal, csak aztán be is igazolódjanak holnaptól. Csütörtök este lementek az első meccsek, feltűnően sok piros lap talált gazdára, 4 meccsen három, ami rekord-gyanús nekem, bízom benne, hogy nem teszünk hozzá mi is ehhez. Na de lássuk a többi érdekességet:

Mit vársz a válogatottól? (nem konkrétan eredmény szerint)

Halvány fogalmam sincs. Az mindenképpen pozitív, hogy végre nem hívtunk vissza mindenkit, aki tolószék és mankó nélkül képes még megtenni a három lépést. Amit viszont nem értek (még ha állítólag a szerepek tiszták is), hogy minek három olyan ember a padra, aki a csapatot irányítja. Az megint csak pozitív, hogy végre nem görcsölünk azon, hogy jaj, legyen olimpia, mint a nőknél ismét tesszük, fölöslegesen terhet tenni a csapatra. Csak szólok, hogy ezzel a hozzáállással a másik szakág éppen két olimpiát baszott el, és a harmadik is igencsak küszöbön van a tegnapi lépéssel. Jó lenne már egyszer nem ész nélkül cselekedni, bár tartok tőle, hogy ha ez az Eb leszerepléssel végződik, akkor Gulyás lesz az áldozati bárány. Akiből én személy szerint amúgy sem nézek ki semmit. Visszatérve az eredeti kérdésre: a sima három zakótól a továbbjutásig, sőt akár a dánok bajszának megcincálásig minden benne van, ez utóbbiban amúgy is jók vagyunk az elmúlt években. Ami viszont fontos lenne, hogy akármi is lesz eredmény szerint, végre látszódjon már valami elképzelés, hogy erre akarunk menni, és hagyjuk már békén dolgozni a kapitányt a csapatával (mondom ezt annak ellenére, amit írtam az előbb Gulyásról). A legrosszabb, ami történhet, hogy állandóan csereberélünk a padon.

Felszabadult játékot, egészséges önbizalommal ne betojva lépjenek pályára. Jó lenne ha mindenki a jelenlegi tudásszintjénél magasabb szinten tudna játszani. A küzdés csúszás mászás minden labdáért a minimum.

Az előzőekhez nem sokat tudok hozzátenni, mutassák meg mit tudnak! A tét nem fog minket nyomni, mert nincs, tehát ami a csövön kifér!

Szerintem épphogy továbbjutunk a csoportból, de ez nem is akkora probléma, tekintve a hiányzók számát. A dánokat el kell engedni, az oroszok és az izlandiak ellen meglehet egy ki-ki meccsen a győzelem. Mondom én az örök optimista. Erre a fiatal csapatra nem lehet terhet rakni, mert az nem fog jól elsülni.

Kíváncsi vagyok, hogy teljesítünk egy tök esélytelen helyzetben. Essünk neki mindenkinek teljes gőzzel! Meglátjuk meddig elég, mire lehetünk képesek. Szeretném, ha szintet ugranának magukhoz képest a srácok.

Fentiek mellett tényleg az volna a lényeg, hogy ne szarjunk be, hogy ne címereket és neveket lássunk, hanem mindig azt az egy meccset, ahol bármi lehet. Azt várom, hogy mindenki csússzon-másszon minden kipattanóért, hogy soha semmit se adjunk fel, hogy higgyük el, hogy nem vagyunk rosszabbak Oroszországnál és Izlandnál, és hogy a padról valós segítség érkezzen. Időben kérjük ki az időket, amikor szükség van rá, és olyan tanácsokat halljunk a padról, ami a pályán is szemmel látható javulást eredményez. Legyen kémia (az most úgyis nagy divat), jókedv, zrika, és legyen előrelépés. Ezeket várom, szerintem ez nem túl sok. És hogy Chema vegye fel a szemüvegét, de ezt csak halkan és szépen kérem.


(én? pont én? na jó, jövök. kép innen.)

Mi lesz/lehet az erősségünk?

Hogy végre egyszer látunk egy magyar csapatot, amelyik nem görcsöl és felszabadultan játszik.

Talán a védekezést összerakta a stáb, jó kapusokkal a hátuk mögött, remélhetően nem kapunk túl sok gólt.

A lövő posztok, kapusok és beállók. Nomeg a bátor játék.

A kapuban sokat várok a Mikler-Székely párostól, valamint abban remenykedem, hogy a külföldön edződő fiataljaink megtáltosodnak önbizalommal és tüzelnek rendesen és eredményesen.

Mikler-Székely páros. Nem lenne tragédia Marci szempontjából, ha rendes csapatok ellen is védene...

A meglepetés ereje. Nem fekete lovaznék, inkább csak azt mondom, hogy sok jó képességű fiatalunk van, akiknek akár össze is jöhet minden. Egyébként kapuban és beállóban semmi gondunk nem szabadna legyen, és bízom benne, hogy a védelem is hoz egy erős átlagot, kiküszöbölve az össze hülye, felesleges hibát végre. Plusz a fiatal lövőink gátlástalanságában is szeretnék hinni, amit Ligi tol mostanában, az nekem nagyon tetszik, menni kell előre, felugrani, lőni, mert máshogy nem lesz gól. Ennyi ez.

Mi lesz a gyenge pontunk?

A beállón kívül minden posztunk elég vacak. És ha erre még rá is görcsölünk, akkor nagyon csúf lehet a vége.

Rutintalan irányítóink vannak, akik közül egyikük sem járt "spanyol" iskolába, ez egy ugrás a sötétbe.

Szélsők és a rutintalanság. Bravúrok is benne lehetnek ezen az Eb-n, de hatalmas zakók is.

Sajnos a védekezést kicsit gyengének tartom, főleg középen. Sok a felesleges kiállítás. Így nem is nagyon fogunk tudni lerohanásokat vezetni. Irányító poszton szegény Győri Matyi ki fog pukkadni, csakúgy mint a balszélen Bóka.

Három meccs után talán látni lehet majd egy tisztességes védekezést, de a szélsőket elnézve nem a gyors lerohanásokra építünk, mint balgán oly sokan. Mi mindig megtaláljuk a saját utunkat. Na, mindegy. A padról sem várok sokat. Ha a harmadik meccsre lesz 4 értelmes figuránk támadásban, már boldog leszek.

Hát ez egyértelmű, sajnos, annak ellenére, hogy egész sok, remekül előkészíteni is képes magyar irányító van jelenleg, most onnan hiányzik mindenki. Illetve a mindenkori magyar csapat mindig fejben a leggyengébb, abban bízom, hogy ebben tudunk lépni előre.

Egyetértesz a válogatással? Kit hiányolsz a(kár a bő) keretből?

Az, hogy Faluvégi olyan formában van, amilyenben (igazából nem tudom, milyenben), az jelen helyzetben, Lékai és Juhász kiesésével hogyan magyarázza a kihagyását? Győri, Ubornyák, Nagy. Értem én, hogy fiatalítás, meg bízzunk bennük, de ebből a háromból egynél csukott szemmel és hátrakötött kézzel is jobb Rhüdi, de inkább kettőnél (neadjisten mindháromnál). Vagyis pont a kulcsposzton lenne egy játékos, aki azért már megjárta a hadak útját (BL-döntős, helló!), de valami miatt kimaradt. Azt sem vágom, hogy miért gondolta bárki komolyan, hogy Lékai és Bodó beválogatását az utolsó pillanatig lebegtetni kell, komolyan mondom, jobb ez így, hogy egyikük sem megy, mert pl. Lékai két hónapig nem edzett, és akkor kivittük volna félsérülten, három edzéssel a lábában? Továbbá azt tudja valaki, hogy hol van Dzsamali? Tavaly a vb-n testközelből látva azt kellett megállapítanom, hogy a sérüléséig kimondottan jól játszott. Bartóknak örülök, még ha a csehek elleni meccsen botrányos is volt, benne ott van a zikszfaktor. A kapusposztot sem nagyon értem, egyrészt lehet, hogy Miklert nyugodtan itthon lehetett volna hagyni, ha egyszer úgyis a hosszú távú építkezés a cél (csak nem mégsem?), másrészt hol van Bartucz? Tartok tőle, hogy Miklert csapágyasra járatjuk, a 30 éves Székely Marci meg majd megint közelről élvezheti az Eb hangulatát. Simán neki kéne lenni az első számú kapusnak, hogy bizonyítsa, méltó-e rá. Azon meg már fenn sem akadok, hogy kimegyünk egyetlen balszélsővel, végül is majd a két kivitt irányítóval (mert Nagyot persze nem visszük, de legalább Rhüdi helyett őt próbálgattuk, ügyes) kipótoljuk a szélt. Ott úgyis jól el vagyunk eresztve. Cserébe van három jobbszellő meg három kapus. Sipost meg már a válogatott közelébe se szabadna engedni, de ha van valami jó emberhátrányos játékunk, akkor érthető, hogy visszük.

Jelenleg a sérültek miatt nincs nagy lehetőség. A koncepciót értem, de tényleg a válogatottban akarunk spanyol iskolát tanítani, ennyi idő alatt? Ha Talant marad, már megtanulták volna. Még egy balszélső, aki védekezni is tud, elfért volna a keretben pl. Varsandán.

Talán Faluvégit én is megpróbáltam volna.

Faluvégit mindenképp hiányolom. Nem tudom milyen formában van mondjuk, de szerintem hozzá tudott volna tenni a csapathoz. Kövezzetek meg, de én a Csaszit is behívtam volna, legalább lett volna egy kis extra rutin. Akit viszont én nagyon hiányolok a csapatból, az egy másik balszélső, aki lehetett volna pl. Varsandán Milán. Vagy menjünk messzebb. A norvég első osztályú Runar csapatában pattogtat egy igen jó kis felépítésű szélső, Nagy Ábelnek hívják, és még kettes védőben is lehetne használni. Ráadásul a rohanós skandináv kézilabdában edződik.

Bóka kevés egyedül a szélre, főleg, hogy nem igazán erős fejben. Elég nagy lutri ez a poszt. Rudi kellett volna, legalább megnézni milyen irányba lehet vele indulni, ha már 2022-re "építkezünk".

Kapust biztos nem vinnék hármat, mert minek, ellenben valóban nagyon kéne valaki balszélre, akár én is, csak hogy számban meglegyünk. Olyan sok irányítónk sincsen, hogy közülük lejátszon valaki szélre, az átlövők pedig mozgáskultúrájuk miatt jellemzően szarok ott. Faluvégivel kihagyása szerintem is hülyeség volt, minden szempontból előrébb lennénk vele, igen.

Hasznosnak ítélted meg a felkészülésünket?

Persze, hálisten megint nem játszottunk komoly csapattal, így aztán simán kiderült, hol tartunk. Gyanítom, a csehek elleni zártkapust jobb, ha nem láttuk. Egyszerűen képtelen vagyok megérteni, miért jó nekünk közepesnél nem jobb ellenfelek ellen bohóckodni. Simán nyerünk, és minden fasza? Ebből most még a "simán nyerünk" sem jött össze.

Általában egy válogatott meccseket játszik, hogy a kész játékosok összeszokjanak, és előjöjjenek a hibák. Nem raktuk magasra a lécet a csoportban, csak nehezebb ellenfelek jönnek. Az az érzésem, nem merte a stáb erősebb csapatokhoz engedni a keretet.

Amennyit láttam belőle igen. Általában én is hiányolom a rangos csapatok elleni felkészülési meccseket, de ennek a fiatal társaságnak talán jobb volt ez így, lehetett erőt gyűjteni.

Akkor lesz hasznos, ha az EB után eredménytől függetlenül hagyják dolgozni az edzői stábot.

Örültem volna egy erősebb ellenfélnek, hogy lássuk tényleg hol van nagyon szarul összefércelve a csapat.

Ebben a kérdésben teljesen Vautorral vagyok, és azt mondom, ennek a gárdának nem kellett most erősebb ellenfél, a cseheket pedig elég nagy divat fikázni, de khm, azért vicceltek meg mostanság bennünket. Ugye. Izland és az oroszok is hasonló játékerő, szvsz, szóval szerintem hasznos volt, igen. Összességében pedig úgyis csak torna után derül ki minden.

Ki lesz szerinted a csapat húzóembere?

Nagyon remélem, hogy Bartók újra előveszi azt, amiért megkedveltük, és a Szita-Máthé páros előtt is ott a lehetőség, hogy az ígéret kategóriából eggyel feljebb lépjenek. Meg persze Bánhidi, de ezt mondani is fölösleges.

Szita és Balogh, ha Győri is akkor még Bánhidi.

Győrinek muszáj felnőni a feladathoz, egyébként a Mikler, Bánhidi és a lövők közül valaki(k).

A két kapus mindenképp képes klasszis teljesítményre. Jobbátlövőben a Máthé, Bartók kettős és még Szita Zozó.

Bartóknak el kell magát adnia ezen az Eb-n, tőle sokat várok. A két tapasztalatlan irányító okozhat meglepetést és persze Mikler.

Évekig sírtunk azon, hogy nincs egy épkézláb lövőnk, most meg Bodó Ricsi hiányában is viszonylag jól néz ki a B2, és balkezesből is akad. Ha a lövők nem fossák össze magukat, én elégedett leszek. Mikler (de jó, hogy megy Eb-re) Rolótól most egyértelműen várom a fővezért, ezt kapuból remekül lehet is csinálni, Ligitől pedig azt, hogy a védelmet összerántsa. Bánhidit remélem széttömködjük labdával, és akkor őt is ide veszem.

Mi a realitás, hányadik helyen végzünk?

A realitás a harmadik meccs utáni bőröndpakolás. Sokszor gondoltuk már, hogy na most jól rácáfolunk a realitásokra, aztán semmi nem lett belőle. Sőt a vb-n tavaly még a realitásoknak is kilométerekről integettünk. Szóval szerintem jövünk haza három meccs után, de talán egy győzelem benne van.

Nincs realitás. Ez a válogatott egy rakat kézilabdás, akik egy része még a saját klubjában sem meghatározó, vagy éppen nincs is klubja. Bármi megtörténhet, ritkán tudnak a magyar játékosok felszabadultan játszani, de ha sikerül, továbbjuthatunk.

A realitás valahol a 12-24 között lehet, de remélem nem leszünk reálisak.

Ha továbbevickélünk a csoportból, akkor még lehet jó is kisül ebből. Amúgy ezzel a csapattal a realitás a 12-16 hely.

A csoportban mindenki előttünk jár. Az oroszok kezdenek magukra találni. Izland talán most kezd beérni, a dánok meg, hagyjuk... A realitás a nulla pont.

Két ki-ki meccsünk lesz a csoportban, én bízom a továbbjutásban, ha pedig az megvan, a többit gyakorlatilag leszarom. De tényleg. És akkor az már = vagy <12. Nem azt mondom, hogy ez a reális, de hogy én máshogy nem készülök világversenyre, az hétszentség. Ráadásul minden egyes januári tornán megvertünk valami nagyvadat a szülinapomon, és most pont azt néztem, hogy aznap lesz a középdöntő első meccsén a D1 vs E2, úgyhogy ehhez tartsuk magunkat, kérem. Franciákat már vertünk nekem meg, most sem kell mást, hehe.

Mely válogatottól vársz meglepetést, ki lesz a fekete ló?

Nincs most ilyen csapat. A szlovénok, norvégok, németek kiemelkedő jó szereplése lehetne meglepetés, de igazából egyik sem lenne az. Bemondom a szerbeket, a 12-be jutás nem lenne egy nagy truváj abból a csoportból, és ha tolnak egy jó meccset a németek ellen, akkor még akármi is lehet belőle. De túlzottan nem hiszek benne.

Portugália.

Ausztria hazai pályán, abból a csoportból esélyes lehet egy tőle szokatlan eredményre. Svájcra tippelek még, végre kint vannak egy világversenyen, egyáltalán nem lehetetlen a továbbjutásuk.

Mi leszünk a fekete ló. A portugálokra leszek nagyon kíváncsi, mondjuk nem hiszem továbbmennek ebből a csoportból. Valamint Hollandia.

Szlovénia.

Szlovénektől mindig várunk valami váratlant, portugálokra a csoport miatt most nem tennék ilyen terhet, magunkra sem, egyúttal remélem nem a ruszkik vagy a bálnakillerek lesznek, szóval talán a németek, ha horvátkákat kifektetik a középdöntőben, akkor nálam befeketedhetnek. Vagy Svédország, még ha ők fel is tették maguknak a lécet, rajtuk kívül szerintem azt senki nem vette túl komolyan.

Ki lesz a torna legnagyobb hiányzója?

Játékos vagy nemzet? Nemzet senki, ebbe a 24-es mezőnybe már csak az nem jut el, aki el sem indul. Játékos meg Borozan, továbbá a horvátoknak fájni fog Štrlek és Alilović is, utóbbi főleg azért, mert Šegónak néha pihennie is kéne.

Mindenki itt van, aki számít.

Számunkra mindenképpen Lékai és Bodó.

Nekem Montenegróból a két Milos. Ha ők ott lennének, akár egész jó kis eredmény is lehetne a montiktól.

Ancsin Gábor! :D

Nincs az az európai ország, ami innen hiányzik, viszont Árpád nélküli világversenyt már régen láttam, nem is tudom, hogy tartalékos-e, ha igen, én a spanyolok helyében elődöntőbe jutás esetén biztosan rádöntenék néhány reklámtáblát de Vargasra (semmiképp sem Corralesre) már az első edzésen. Máté, Ricsi, Strlek, Mirko és a portugáloknak tuti fog Duarte, mondjuk most a sorsolás miatt amúgy sincs túl sok esélyük, de akkor is. Ja, és Béla, természetesen. Komoly csapatot össze lehetne húzni belőlük. Ja, és Pepa.

Kik érnek oda az elődöntőre?

spanyol-horvát, dán-francia.

spanyolok, németek, franciák, dánok vagy Portugália.

Az ABC-ágon nem túl bonyolult a helyzet, a spanyol-horvát-német trióból kettő, én az előbbiekre tippelek. A másik ág húzósabb, három skandi csapat és a franciák közül bármelyik kettő odaérhet. Kicsit talán meglepő leszek, de svéd-norvégot mondok. A dánokat elaltathatja a tavalyi vb, a franciáknak meg nagyot kellene javulni az utóbbi 2-3 évhez képest. Fontos szempont, hogy a skandik vannak otthon.

Dánia
Spanyolország
Németország
Norvégia

A könnyebbik ágról odaférnek a spanyolok meg a kroátok, a másikon viking belháború lesz, amiből a dánok szállnak ki győztesen, meg a frankok. Bár remélem a szlovénkák belerondítanak.

ESP
CRO
FRA
DEN, de mondjuk azért itt érzem a kockázatot, és őszintén bízom benne, hogy a svédek/norgék/szlovénkák bele tudnak csúnyázni. Vagy mi, hehe.

Hey, you! Elengedted már az olimpiát?

Simán. Remélem, valóban ezt gondoljuk. Annyiszor estünk már pofára azzal, hogy mindent és mindenkit megmozgattunk, hogy összejöjjön, és mégsem jött, hogy most már épp ideje egyet tényleg elengedni. Ha meg valami csoda folytán így összejönne, azt ki bánná. Csak akkor sem szabad elhinni, hogy minden fasza.

Már elengedtük. Jól tettük.

Semmiképp se terheljük vele a játékosokat, de persze egy halvány remény még van.

Igen, el lehet engedni az Olimpiát. Sőt, ettől a csapattól minden jó eredmény ajándék.

Hogyne, már nagyon rég. Amúgy is messze van Tokió.

fotók: innen, köszi Anikó!