Ez egy "miért is ne számolgassunk" - poszt

Mielőtt komolyabban nekiveselkednénk a mai, svédek elleni LA-nek, felkértük a szerkesztőség matematikusát, a hatosfal számtani agyát, a gyökök ismerőjét ls tudóját, aki mellékesen még jv is, háhá, hogy tegye tisztába vagy bonyolítsa tovább ezt a számolgatós mizériát, ugyanis sajnos vagy nem, de nagyon messze van ez szimplán annyitól, hogy elődöntőzünk, ha ma megbasszuk a házigizdát.

Mert dehogy.

Innentől Kilgore Trout próbálja kivilágítani a kivilágíthatatlant, értelmezés gyanánt javalloma többszöri átolvasást.

"Szögezzük le, nincs értelme számolgatni. Nagyon.

De ugye ilyenkor a szerkesztőségi elvárások rád tolják, hogy te vagy a matematikus vagymi, azonnal mondd meg, mi a jó nekünk! Semmi, minden, mindegy, bonyolult, hagyjatok. Tényleg nincs értelme számolgatni, van ez most annyira bonyolult, hogy ha le lenne írva, se lenne különösebben jó elolvasni.

Inkább csak a nagyságrendekről, példákkal.

A csoportunkban simán benne van, hogy a mostani első hat szinte bármilyen sorrendben végezhet, jó Norvégia már nem mehet nagyon hátra (asszem egy nagyon extrém negyedik helyük még lehetne, de ahhoz 2 mócsingos vereség kéne, meg egy csillagászati vagy milyen együttállás, de erről majd más aspektusban lesz kicsit szó), a söröző svédek pedig nem mehetnek nagyon előre. De a többi nagyjából bárhogyan alakulhat, nagyságrendileg egy, az 5 ország nevének bármilyen sorrendő felirásának számával arányosan, szóval tippeljük be jó közelítéssel, 120 végső csoportsorrendre.

A másik oldalról?

Van még hat meccs, mindnek lehet 3 irányú kimenetele. Vagyis 729-féleképpen kéne kitölteni totószelvényeket, hogy biztosan eltaláld. És igazából bármely meccs mindhárom kimenetele meg is valósulhat, de tényleg. Ezen az ágon nincsenek bjelsztráhek, már bocsánat. Ebben nagyon feldől a két ág, ahol a horvátkák és a spanishék gyakorlatilag két meccs után úgy ünnepeltek elődöntőt, hogy pihenhetnek 5-6 napot a következő tétmeccsükig, pont ezért, gondolom most majd jól komolyan veszik a saját csoportrangadójukat, hogy a ritmusból ne essenek nagyon ki. Érezzük a különbséget, igaz?

És a bak még csak nem is a 729. Igen, a 729 ágacska végén ott csücsül a 120 sorrend valamelyike helyett valamelyikéből néhány, mert a sűrű csoport miatt gólarányokat meg körbeveréseket is kellene számolgatni. Szóval nincs értelme számolgatni, de biztos lehetne olyan irányvonalakat, hogy ha valami megtörténik, akkor biztos, hogy...

Az is nehéz téma, mert vannak extrémumok.

Olvastam olyat, hogy svédveréssel háromban vagyunk az ágon. Szerény számításaim szerint ilyeneket sem lelet BIZTOSAN kijelenteni. (Szóval ha bekövetkezik a csillagászativagymilyen, akkor szívhatunk.) Nagyjából annyit szeretnék csak megmutatni, hogy a nagyon extrémen semmi mást, csak gólarányokat változtatva milyen mások jönnek ki. Hogy lássátok, mennyire nem érdemes számolgatni.

Tegyük fel hogy, ezek az eredmények jönnek (ne, ne jöjjenek):

POR vs SLO (30-21)
NOR vs ISL (24-30)
HUN vs SWE (99-0)
POR vs HUN (35-34)
NOR vs SLO (19-26)
ISL vs SWE (30-29)

____________________

POR 6p (2gy-2v, 118-117 swe nélkül)
NOR 6p (2gy-2v, 113-113 swe nélkül)
SLO 6p (2gy-2v, 105-105 swe nélkül)
ISL 6p (2gy-2v, 103-103 swe nélkül)
HUN 6p (2gy-2v, 106-107 swe nélkül)
SWE 0p

Itt ugye hiába verjük meg a svédeket, mégis csak őket előzzük meg a végén. De ha ezen egyik meccs győztesét sem változtatom meg, csak pár gólkülönbséget írok át, még ilyen baromság is kijöhet:

POR vs SLO (30-17)
NOR vs ISL (25-30)
HUN vs SWE (99-0)
POR vs HUN (35-34)
NOR vs SLO (16-26)
ISL vs SWE (30-29)

____________________

POR 6p (2gy-2v, 118-113 swe nélkül)
HUN 6p (2gy-2v, 106-107 swe nélkül)
ISL 6p (2gy-2v, 103-104 swe nélkül)
SLO 6p (2gy-2v, 101-102 swe nélkül)
NOR 6p (2gy-2v, 111-113 swe nélkül)
SWE 0p

Agyrém, ugye?

A másik tipikus, ha ez megvan, akkor a saját kezünkben a sorsunk, de sajnos ez sem áll. Mármint abban az értelemben, hogy ha mindent nyerünk, akkor elődöntő, mert ez sem igaz (de a ha mindent nyerünk, akkor helyosztó viszont igen!!!) Bővebben: persze, ha megnyerünk mindent, jobb nekünk, de akkor meg az állhat még fönn, hogy Norvégia - főleg ha ma megveri Izlandot - nem döglik meg Szlovénia ellen, aki meg előtte megnyerte a portugálok elleni meccsét. Mert akkor előállhat egy:

POR vs SLO (30-31)
NOR vs ISL (35-30)
HUN vs SWE (99-0)
POR vs HUN (25-34)
NOR vs SLO (x-(x+y))
ISL vs SWE (30-29)

____________________

NOR 8p (7-y)
SLO 8p (y-1)
HUN 8p (-6)
ISL 4p
POR 2p
SWE 0p

Ahol ugye mi nagyon nem állnánk jól a körbeverésben, mert pont a norvégoktól kaptunk ki nagyon.

De.

Ezek az extrémumok. A valószínűbb forgatókönyvek nem ilyen szélsőségesek, nagyobb katyvasszal járnak, és többségében nekünk jók. Miért is?

Mert általában akikkel ezekben a nem nyertünk meg mindent, de nem is jött ki mindenhol a legrosszabb, nos, az ilyenekben akikkel azonos ponton lehetünk, azok pont Izland és Szlovénia (de nem Norvégiával). Ha valami ilyenből egy 2 fős cucc jön ki, jók vagyunk. Ha ilyenből 2 fős cucc jön ki, akkor az Izlanddal jobb, hiszen őket vertük meg jobban. Becsusszanhat ilyenre még Portugália is, az ugye nehezebb ügy, mert velük nem tudjuk mi van. Ha meg pontosan négyen lennénk azonos ponton (ami azt hiszem, csak vmi szuperextrém, utolsó napi döntetlenorgiával jöhetne ki), az úgyis nekünk jó, mert abban 2 győzelmünk is lenne a minitáblán.

Lehetünk azonos ponton a svédekkel is, de ahhoz nekünk két zakó kell meg nekik két siker, de a franc tudja, akkor ki négy pontos még mellettünk, ismét visszaértünk a káoszba, azt elengedném ezen a ponton. Fájdalmas is számolgatni, amellett, hogy nincs sok értelme, de a lényeg továbbra is az, hogy van kinek és minek szurkolni. Ezt becsüljük meg jól, és minden meccsen örüljünk a meccsélménynek,

És persze, verjük meg a svédeket, ez alap.

Innentől kicsit szétválnak az utak annak függvényében, hogy miről merünk álmodni. Ha elődöntőről, akkor szerintem jobb nekünk ha a norge-izlandin Pálmáék nyernek, mert akkor Norvégiának fontos maradhat az utolsó meccs, és nem szarhatnak bele annyira, hogy tudják, hogy (por-slo kettes mellett) nekik még egy -3 is csoportelsőség és -12 is elődöntő, míg nekünk csak utóbbinál is nagyobb norvég blama után jöhet az elődöntő. Ha a biztos helyosztó a cél, akkor meg hajrá Norvégia, gyakjatok le mindenkit, aztán tartsatok mögöttünk, akit csak tudtok (ekkor valószínűleg nem kell mindkét meccsünk a helyosztóhoz).

Szóval számolgat a franc, álljunk oda minden meccsen, aztán majd kijön valami."

Hajrá mogyorók!