Legyen nekünk Angola a No-Spa!

Angola a vb eddigi legnagyobb meglepetését hozva elkapta a talán túlságosan nagy mellénnyel kiálló Katart, ezzel megadva a csoportunk alaphangját. Szinte végig ők vezettek, de a meccs végén Saric papa bravúrjainak köszönhetően Katar visszavette a vezetést, megtartani viszont nem tudták, az utolsó támadásukat elrontották, így maradt még 5 másodperce Angolának, és nem is tétlenkedtek: Capote rossz lövését lekapta Mouachissengue kapus, indította a kilépő Chicolát, a jobbszélső pedig a második - egyben legfontosabb - lövését már nem hibázta el a meccsen, ezzel az utolsó másodpercben szerezték meg a két pontot az afrikaiak.

Az m4sportnak van is erről egy remek videója, katt ide! Jaj, ha már így szóba került, az m4sport minden meccset felpakol az oldalára, itt élőben és felvételről is meg lehet nézni az összes találkozót. Például a pénteki meccseket itt, a szombatiakat pedig itt találjátok.

Mire mennek majd ellenünk? A tegnapi játékunkat elnézve: a Jóisten se tudja. Ha gyorsan elfelejtjük a tegnapit - mert mást azzal a meccsel nem is szabad tenni - akkor rögtön szembeötlik néhány jelentős különbség. Elsősorban pl. az, hogy a belső posztokon érdemi időt a pályán töltő játékosokat összevetve átlagban jó tíz centivel vagyunk magasabbak az afriakiaknál, de láttuk, ez az előny mennyit ér egy jól felkészített, állóképességet tekintve is rendben lévő csapat ellen. Szerencsére ők inkább zárt fallal, legfeljebb klasszikus kilépőkkel védekeznek. Viszont ők is jól zárnak vissza, Katarnak legalábbis nem nagyon hagytak lehetőséget a futásra, szóval készüljünk fel rá, hogy a könnyű gólokért ezúttal is meg kell majd dolgozni. Pedig erre ezúttal is nagy szükségünk lenne: a kapusuk - a 45%-os védési mutató ellenére - nem kifejezetten a ziccerek védésére szakosodott, sokkal inkább az átlövéseket olvasta. Na persze ha mi is olyan gyászos előkészítésekből próbálunk majd meg gólt szerezni ellenük, mint Katar, akkor mi is felhozhatjuk Muachissengue kapust és ezzel együtt az egész angolai védelmet. Nos, ide nem kellene eljutni, ugyebár.

Helyette szeretnénk kérni egy argentín kezdést, pontos, előkészített lövésekkel, szélsőkre lehúzott labdákkal és persze feszes védekezéssel. Talán nem is kell kilépegetni, mert ha valahol, itt érvényesíthetjük a fizikai fölényünket, szívjuk el a levegőt a beálló elől, ők meg próbálják csak átlövöldözni a falunkat 9 méterről, azzal segítünk Rolónak is a legtöbbet. Pláne, hogy a széleket hozzánk hasonlóan alig használják, így talán nem lesz rossz választás, ha középen tömörülünk. Egyébként meglepően fegyelmezett játékot vezettek elő, viszont - ahogy a hozzájuk hasonló csapatoknál lenni szokott - rengeteg tehnikai hibát vétettek. Nem lenne rossz végre élni ezekkel. Hm, magyarul megint ott tartunk, hogy valahogy futni kellene ellenük, mert ha valamikor, hát ezen a meccsen felhozhatnánk Hornyák, Bóka és Juhász formáját. Ne feledjük, rájuk később is nagy szükségünk lenne, és bár lépten-nyomon lesajnálja őket mindenki, a Szlovénia elleni vb selejtezőn mindkét klasszikus szélsőnk szuper teljesítménnyel rukkolt elő. Jó lenne ezt újra látni, de ehhez leginkább a többiek kellenek. Mármint abban az értelemben, hogy maguknak nem tudnak passzolni. Mert ugye azon túl, hogy annak mi értelme, mégcsak nem is szabályos a kéziben.

A legfontosabbat hagytuk a végére: srácok, lazuljunk le, higyjük el, hogy Angolánál jobbak vagyunk, nem is kevéssel, ne görcsöljünk, ne parázzunk, ha hibázunk, hanem játsszuk ki, amit tudunk. Nem is az elvárások, hanem magunk miatt. Akkor nem lehet gond.

Demostmáraztán tényleg: Hajrá, Mogyoróóóóók!

fotók: IHF / Kovács Anikó