C csoport

A sajátunk mellett a következő pár napban a C csoportra lesz érdemes még különösen figyelnünk, elvégre amennyiben beteljesítjük a hivatalos és egyben reális várakozásokat, innen kapjuk majd középdöntős ellenfeleinket.

A C-be két - végtelen eufemizmussal élve - Elnöki Kupa esélyes csapat is került. Az idei sparring partnerünk, Chile illetve Szaúd-Arábia egymással játszhatja legélesebb meccsét, legalábbis az elmúlt időszak eredményei azt mutatták, ők a saját kontinensük elitjével sincsenek egy súlycsoportban. Szaúd-Arábia harmadikként kvalifikált az ázsiai kontinensbajnokságról, mindezt úgy, hogy a csoportkörben Katar egy laza mócsinggal jelezte, ki az úr a (szub-)kontinensen, de a nyári Ázsia Játékokat sem teszik ki a dicsőségcsarnokba, ahol Katar mellett a vb-re csak szabadkártyával kijutó Japán is beelőzte őket a középdöntőben, így az elődöntőig sem sikerült elevickélniük. Az egykori klasszis beálló, Mateo Garralda (hopp, még egy spanyol edző!) vezette Chile mindeközben úgy lett bronzérmes az idei Pán-Amerikai játékokon, hogy Argentínától és Brazíliátol is simán kikapott, ami még nem is lenne gáz, de a bronzmeccsen Grönlandot csak kínkeservesen, a hosszabbításban bírták lenyomni. Oké, Grönland volt a házigazda, de akkor is, érted, Grönland, kicsit kevesebben laknak ott, mint Zalaegerszegen. Aki szeretne többet tudni a chileiekről vagy a szaúdiakról, annak újfent ajánljuk a hetmeteres.com hiánypótló anyagait!

A harmadik helyért is hasonló, bár talán kicsit színvonalasabb birkózás várható Ausztria és Tunézia között, és ez már minket is érint, mert bizony ennek a meccsnek a győztese lesz az, akit a papírforma szerint a középdöntőben nekünk el kell vernünk, ha oda akarunk érni a legjobb nyolc közé. Tunézia aktuális Afrika bajnokként és nevek alapján talán a legerősebb nem-európai csapatként érkezik a vb-re. Legalábbis ami a kezdősorukat illeti: a Barcát is megjárt, most berlini Jallouz, a friss BL győztes Soussi, Chouiref a Tremblayből vagy a bukaresti különítmény (a két kapus, Missaui és Maggaiz, továbbá az irányító/átlövő Alouini) nem rossz nevek, ahogy a Barcelonából indult, egyébként "keletszakos" Toni Gerona sem, akivel nyáron Egyiptomot megelőzve lettek Afrika bajnokai. A húzónevek mögött viszont egyértelműen jelentős szakadék tátong, lévén a keret többi tagját egy-egy kivételtől eltekintve két hazai klub adja, amiből arra lehet következtetni, hogy ha cserélni kell, az a játék minőségén vastagon meg fog látszani.

Kapusok:
Makrem Missaoui (CS Dinamo Bucuresti)
Marouéne Maggaiez (CSM Bucuresti)
Amine Bedoui (Espérance de Tunis)

Jobbszélsők:
Anouar Ben Abdallah (Étoile du Sahel)
Ramzi Majdoub (Club Africain)

Jobbátlövő:
Oussama Hosni (Pontault-Combault HB)

Irányítók:
Mohamed Soussi (Montpellier HB)
Kamel Alouini (CS Dinamo Bucuresti)
Achraf Saafi (Étoile du Sahel)
Khaled Haj Youssef (Al Sadd SC)

Beállók:
Marouane Chouiref (Tremblay en France HB)
Jihed Jaballah (SelkaSpor)

Balátlövők:
Wael Jallouz (Füchse Berlin)
Mosbah Sanai (Al Nasr Club)
Oussama Jaziri (Espérance de Tunis)
Youssef Maaref (Al Ahly SC)

Balszélsők:
Oussama Boughanmi (Espérance de Tunis)
Rafik Bacha (Étoile du Sahel)


(forrás)

Ha már szóba került Gerona, egy gondolat erejéig emlékezzünk meg a spanyol kézi térhódításáról. Az Asobal kvázi gazdasági összeomlásának egyik látványos következménye az lett, hogy a játékosok mellett az edzők is előszeretettel néztek külföldi álláslehetőség után. Mindeközben az igazán kvalifikált edzők iránt - nyilván a más országokban a sportágba öntött egyre több pénzzel párhuzamosan - megnőtt a kereslet. Így most ott tartunk, hogy a C és D csoport 12 csapatából 5-nek spanyol az edzője (Chile és Tunézia ill. Argentína, Egyiptom és Katar), de ami talán ennél is érdekesebb: az aktuális kontinensbajnokok mindegyikét spanyol szövetségi kapitány vezeti (Spanyolország - Jordi Ribera, Argentína - Manuel Cadenas, Katar - Valero Rivera, Tunézia - Toni Girona).

De vissza a C-csoportra! Az osztrákok is a tunéziaiakhoz hasonló gondokkal küzdenek, már ami a cseresort illeti. Bylikkel, Raul Santossal, Robert Weberrel van egy viszonylag gólerős kezdőjük, igaz, irányítóban, jobblövőben már nincs hasonló szintet képviselő játékosuk, de azért ezekre a posztokra is jut néhány a svájci topcsapatokban, vagy a német bajnokságban edződő játékos (Frimmel, Herburger, Bozovic, Kirvelaivicius). Összességében magasságra, súlyra megvannak, egy erős, zárt falat fel tudnak rántani, ezzel már hatékonyan vehetik fel a versenyt a kisebb tűzerővel rendelkező csapatokkal. Mondjuk tűzerőt tekintve a tunéziaiak pont meglesznek, dehát épp ettől lehet érdekes az ő versenyfutásuk.

Kapusok:
Thomas Bauer (FC Porto)
Kristian Pilipovic (Kadetten Schaffhausen)

Irányítók:
Dominik Schmid (Alpla HC Hard)
Gerald Zeiner (Alpla HC Hard)

Jobbszélsők:
Robert Weber (SC Magdeburg)
Marian Klopcic (Bregenz Handball)

Jobbátlövők:
Janko Bozovic (TV Emsdetten)
Boris Zivkovic (Alpla HC Hard)
Maximilian Hermann (Alpla HC Hard)

Balátlövők:
Nikola Bilyk (THW Kiel)
Romas Kirveliavicius (HBW Balingen-Weilstetten)
Frederic Wüstner (TSV Otmar St. Gallen)

Balszélsők:
Raul Santos (SC DHfK Leipzig)
Sebastian Frimmel (Kadetten Schaffhausen)

Beállók:
Tobias Wagner (HC Fivers WAT Margareten)
Lukas Herburger (Kadetten Schaffhausen)


(forrás)

A C csoport első helye minden bizonnyal a norvégok és a dánok között dőlhet majd el. Berge a végtelen szerződése ellenére nyilván minimum olimpiai kvótáért érkezett, és bár Tønnesen sérülése miatt egy alapembere kiesett, O'Sullivan pedig a decemberi artroszkópos térdműtétje után ugyan már a Brazília és Hollandia elleni felkészülési meccsekre visszatért, de őt nyilván csak ésszel lehet még terhelni. Mindezek ellenére náluk így is bőven benne van, hogy éremért mehetnek majd a végén. A karmester náluk most már egyértelműen Sagosen, ha nem borul ki, extra teljesítményre képes elöl, ezzel magára vonva a védelem figyelmét és mivel a PSG Sándora legalább olyan jól passzol, mint lő, így ha kirongyol rá a védelem, kéjes örömmel fogja belöbbölgetni a labdát Myrhol Bélának vagy húzza tovább az amúgy megbízható, de semmi több kategóriás Tangennek vagy a Tønnesen kiesésével(!) utazó kerettaggá előlépő kieli Reinkindnek vagy a flensburgi titánnak, Rødnek. Ez így együtt már erős, nem? Ahogy a gyanúnk is erős, hogy inkább jobbra fog nézegetni, mert ballövőben az említett, félig sérült O'Sullivan mellett leginkább Espen Lie Hansenben bízhat, tekintettel arra, hogy Gøran Johannessennek elég pocsékul sikerült a flensburgi bemutatkozása idén ősszel. Ahogy Bergerudnak is, a fene gondolta volna, hogy Buric ki fogja szorítani a norvégot, ettől függetlenül nem kérdés, hogy Torbjørn lesz a kezdőkapus. A szélekről meg, ahh, hát skandi csapatról van szó, mégis milyenek lennének, hát k**vajók, natürlich. Jøndal és Bjørnsen a két kezdő, mögöttük meg olyan tizenhúszonéves fiúcskák vannak, mint Alex Blonz, aki a hollandokat keserítette pár napja egy 7/8-as lőlappal. 18 évesen. #utánpótlásnevelés

Kapusok:
Espen Christensen (TSV GWD Minden)
Torbjørn Bergerud (SG Flensburg-Handewitt)

Irányítók:
Sander Sagosen (PSG Handball)
Magnus Fredriksen (Elverum Handball)

Jobbszélsők:
Kristian Bjørnsen (HSG Wetzlar)
Kevin Maagerø Gulliksen (TSV GWD Minden)

Jobbátlövők:
Harald Reinkind (THW Kiel)
Eivind Tangen (Skjern Handbold)
Magnus Abelvik Rød (SG Flensburg-Handewitt)

Balátlövők:
Espen Lie Hansen (HBC Nantes)
Gøran Johannessen (SG Flensburg-Handewitt)
Christian O’Sullivan (SC Magdeburg)

Balszélsők:
Magnus Jøndal (SG Flensburg-Handewitt)
Alexandre Blonz (Viking Handball)

Beállók:
Bjarte Myrhol (Skjern Handbold)
Petter Øverby (HC Erlangen)
Henrik Jakobsen (Fénix Toulouse HB)
Magnus Gullerud (TSV GWD Minden)


(forrás)

A végére hagytuk a dánokat, elvégre őket ismertük meg most a legközelebbről, aminek keretében tökéletes képet kaptunk arról, mit is értünk eljacobsenezés alatt. Előbb agyonvertek minket, majd kábé ugyanazzal a felállással sima cumi lett a visszavágó. Azt azért látni kell, Jacobsen ezt a két meccset a védekezés és a felállt fal elleni támadásvezetés gyakorlására használta fel - tartok tőle, ha le akartak volna rohanni minket, akkor még nagyobb bajban lettünk volna. Az kiderült mindenesetre, hogy a kulcsposzt náluk - minő meglepetés - a ballövő, ott képeznek súlypontot, amiből aztán a szélek, a beálló vagy az elsősorban cselből, betörésből eredményes jobblövő felé tudják hatékonyan forgatni a játékot. Érthető megoldás, amikor egy Mikkel Hansennel és egy 210+ magas Markussennel állsz fel (miközben egy Damgaard-ot kihagysz, vélhetően azért, mert nem tud védekezni, és elöl is inkább lő mint passzol).

Kapuban a svédek és spanyolok mellett talán az övék a legerősebb páros (Landin + Green), ez a magas és erős hatosfaluk mögött különösen jól tud működni, ellenünk mutatták ezt be múlt csütörtökön, például. A beállósoknak különösen is nehéz dolguk lesz ellenük, a Toft-tesók, Møllgaard és Hald között senkinek nem lesz könnyű élete, mert ezek a srácok nemcsak nagyok, de elképesztő, ahogy elővételeznek, így a beállósok erőltetésével a labdavesztéseket kockáztatja az ellenfél, amiből meg - megint csak skandik - a zseniális szélsők fognak gólokat lőni. Itthon mit nem adnánk egy Casper Mortensenért, vagy egy Svanért, ugye? Cserébe _annyira_ talán nem dinamikus ez a fal, így közbelövésekkel, jól cselező átlövőkkel lehet operálni ellenük - ezért is lesz érdekes a dán-norvég, ami ráadásul már a négy közé jutást nagyban befolyásoló, gyakorlatilag középdöntő meccs lesz, lévénmár csak azért is, mert ez lesz majd az utolsó találkozó a C csoportban. A dánoknál általában a jobblövőt szoktuk emlegetni, mint gyengébb posztot, ráadásul innen ki is esett az elsőszámúnak tartott Niclas Kirkeløkke, helyette Martin Larsen került a keretbe, a minket kegyetlenül megszóró Nikolaj Øris mellé. De ha egyénileg nem is kimagaslóak, az irányítók, a balátlövők és a beállók olyan szintet képviselnek, ami miatt minden védelem kénytelen lesz kicsit jobbra tolódni, ezzel a jobbátlövők előtt megnyílnak majd a folyosók - és például a megahipszterszakállkirály Nikolaj Øris egész ősszel olyan formában volt, ami garantálja, hogy nem válnak majd féloldalassá.

Kapusok:
Niklas Landin, THW Kiel
Jannick Green, SC Magdeburg

Irányítók (és középső lövők):
Mads Mensah, Rhein-Neckar Löwen
Rasmus Lauge, Flensburg-Handewitt
Morten Olsen, TSV Hannover-Burgdorf

Beállók:
René Toft Hansen, Veszprém
Henrik Toft Hansen, PSG
Anders Zachariassen, Flensburg-Handewitt
Simon Hald, Flensburg-Handewitt

Balátlövők:
Mikkel Hansen, PSG
Nikolaj Markussen, Bjerringbro-Silkeborg
Henrik Møllgaard, Aalborg Handball

Balszélsők:
Casper U. Mortensen, FC Barcelona
Magnus Landin, THW Kiel

Jobbszélsők:
Lasse Svan, Flensburg-Handewitt
Hans Lindberg, Füchse Berlin

Jobbátlövők:
Martin Larsen, Pays d'Aix
Nikolaj Øris, Bjerringbro-Silkeborg


(forrás)