Szétvédekezett bennünket Norvégia

A tegnap este többünknek volt parádés estéje, vélhetően többen nyalogatják ma sebecskéiket, mi, józan életűek(!!!) pedig már délben elindultunk az esős Veszprémből, hogy a napsütötte Turul-madár mellett felfedezzük Tatabánya rejtett szépségeit. Nos, egyelőre még keresnünk kell őket, de a Panoráma-út és a szemeteléses táblácska miatt már megérte nem inni tegnap. És ma sem. Kajáltunk egy nagyon legyeset, foglaltunk előre szállást a méltán híres Árpád Hotelben és kiügettünk a Portugális vs Tunéziára, hátha láthatunk egy szoros, jó meccset. Azt sem látunk sajnos, érezte a vesztét a mellettem ülő tunéziai rádiós is, nem volt túl lelkes, vagy hogy fogalmazzam szépen. És kicsit macska-kaja szaga is volt. Nyolc góllal nyert Portugália.

Továbbra is tetszenek a gyerekes show-elemek, szerintem minden sporteseményre kellenének ilyenek, olyan cukik, a Simba cam is vicces, és a versenyek is egyszerűek, hatásosak, látványosak, imádom. Tényleg.

Norvégia nyilvánvalóan keményebb feladat lesz, mint a csütörtöki volt, és tök más játék is kell ma. Két fontos irány lehet a védekezésünkben, vagy kiszedjük Sagosent az elejétől, vagy egyedül őt lövetjük meg direkt, roggyanásig. Én biztosan az elsőt próbálnám elsőre (ez lett végül), ha nem is konkrét emberfogással, de egy feljebb tolt kettessel, mondjuk pont Ligettel, nagyon lihegnék a nyakában, és megnézném, hogy mire mennek nélküle. Norvégia is homogén csapat, Sagosen ugyan kicsit kilóg a megoldásaival felfelé, és Bergerud is képes egyedül meccset eldönteni, de másban nincs ez meg, szerintem. Meglátjuk, Chema mit gondolt ki, nagyon jó lenne ma egy apró góllal nyerni.

Nem nyúltunk a kezdőhöz, nem is indokolta semmi, de mintha kicsit feljebb toltuk volna védelmi vonalat Sagosennél, elég gyorsan az arcához is kapott, nem túl szimpatikus módon, de Nacsevszkijék megintették érte. Reinkind sajnos eredményes volt egy betörésből, de Bóka válaszolt rá gyorsan. Sipi elég jól kezdte a középső védekezést, és elég sokat is engedtek egyelőre a rigók, Bánhidit eléggé legyakták ott középen, kétszer is, majd Blonz befutásból kétgólos előnyt tettek össze a norgék. Addig erőltettük a labdát a falba, amíg befújtak egy hetest, amit Lékai értékesített, de Grondahl egyes-kettes között begyalogolva nem tudom hogy, berakta rövidre. Aztán ugyanő lendületből gyalogolt be középen, valahogyan össze kéne tenni a faultokat. Sipi egyedül kevés lesz ehhez, és eddig Mikler sem hozza azt, amit Tunézia ellen, a 0/7 elég szar, kapust kellene cserélni. Lékai kínaira feladása Imrének szép volt ugyan, de gólt nem ért, Bergerud a helyén volt, és valahogy nehézkesek voltak a támadásaink. Nem lesz ez így jó. 11. perc, 7:3, időt is kért Chema, mielőtt idejekorán elmegy a meccs. Nagyon helyes. De kapust nem cserélt. Meg senkit.

Lékai okosan találta meg Bánhidit, aki tisztára mozogta magát végre, viszont Liget érkezett a védelembe, eleinte 3+2+1-nek tűnik ez, amiből visszalépünk falba, helyes. Rögtön máshogy néztek ki a faultjaink, de ismét eljutott a labda ziccerig, és Roland nem tudta kivédeni, sok ez a négy gól, nem tetszik. Hetesig küzdöttük magunkat, de Máté kihagyta azt a kurva hetest, jajjjistenem, ezek nem fognak beleférni ma. Nagyon sok labda nélküli mozgást toltak a norvégok, ezzel pedig a végére mindig szét tudták kapni a falunkat, és amit kapura dobtak, az bement az első negyedórában, de jött is Bartucz. Mondjuk az első átlövést ő is csak pillázta. Hát, sajnos elég okosak ezek a norgék, azt kell mondjam. Ancsin előtt nyílt meg a fal, aztán jöttek a cseréink, Bodó, Ilic és Fazekas, utóbbi bevitte, de továbbra sem fogtunk egy átkozott labdát sem a kapuban, anélkül pedig irtó nehéz játék a kézilabda.

A 18. percben már Bartucz Laci produkálta az első magyar védést, igazából ez az, amit össze kell tákolni, ez a stabil négy gól pont az. A kapu. Fazekas sétált be középen, nagyszerű, betörésekkel foghatók ők is, az látszik, mert átlövésből sem nagyon jeleskedünk ma sajnos. Hetest értékesített Blonz, de Geri ismét begyalogolt, Grondahl sajnos kurvajó, elképesztő lövései vannak a hosszú felsőbe, atyaég. Sipost találtuk meg beállóban, de nagyon durva lábmunkát tolnak a norgék, kicsit ijesztő is, na. Remélem elfáradnak. Mondjuk O'Sullivan nem fog. Ismét egy kihagyott hetes, most Rostától, ehhh. Nem jó ez.

Bodó fújta fel az arcát és indult be középre, majd mondjuk mögötte kapott labdát a befutó, de Bartucz fogta. Kapust cseréltek a norgék is, váó, mi pedig kijöttünk 5+1-re Pedroval, Sagosent hatástalanítani. Próbálkozunk, az kétségtelen, és ezzel most hirtelen két labdát szereztünk gyorsba, na, de BB kapufáról Saeveras hátára, majd onnan kipattanó labda rohadt igazságtalan volt, azt megérdemeltük volna nagyon. Ott fel tudtunk volna jönni -2-re, olyat pedig kb. az 7-. perc óta nem láttunk. Időt is kért Wille, és igen, összeállt valami hátul, végre passzívra toltuk a norvég támadást, de tart már vagy egy perce. Megcsináltuk, de elkapkodtuk elöl, Bánhidi betörése valóban óriási belemenés volt, viszont a következő támadásunkban nagy kár azért a vonalért, basszus.

Nagyon beállt a 15:12 nemide, Imre hetesével mozdultunk el róla végre a félidő utolsó percében, de a védekezésünk végre felkeményedett, annyira, hogy Ilic le is rántotta az emberét, kétperc, sajnos. 16:13-mal vonultak pihenni a fiúk, a nyitott védekezéssel és a védésekkel felkeményedtünk ugyan hátul, vagy fordítva, ezt sosem tudom, de támadásban kulcshelyzetekben hibáztunk (hetesek, vonal, BB kapufája), szerencsénk sem volt, így nem tudtuk megfordítani az állást. Ezek összejöhetnének a második félidőben, hogy legyen esély a végén az egy darab apró gólra.

Üreskapuval kezdtük meg a második játékrészt, Ilic kiállítása, ugye, kaptunk is egy gyors gólt belőle, basszus, ez TILOS most, és tök erőtlen támadásokat vezettünk ismét. Jajjj. És ami BB-nek kijött, a kapufáról kapus hátára pattintós, az persze bement a másik oldalon. Az istenit. Hát, ez nem az Eb-n szereplő Norvégia, az biztos. Sagosent amúgy szépen kivettük, de helyette Grondahl sajnos kurvajó, nagyon gyorsan megduplázták az előnyüket, mi pedig kapaszkodhattunk fel 21:14, 37.perc. Bánhidi sajnos ismét belefordult a védőjébe, jöhetne RostaMájki, szerintem, BB-t meg tudják fogni sajna. Időt kért Chema, visszarakta Mátét, lássuk.

Imre végre bedobja a heteseinket, legalább ez. Nagyon nem szabad sok góllal sem kikapni, figyelni kell ma, nem úszhat el teljesen ez a meccs, nem fér bele, ha olimpiát akarunk. Egy átlövésgólra sem emlékszem máról, talán Ancsinnak volt, de abból is sokkal több kellene, valakinek fel kell vállalnia ezt a felelősséget. Lékai érezte, de az alsó lövését megsáncolták, így becsorgott a kapu előterébe, de visszaértünk rendben. Védés kell és gól. Más nem. Nagyon keservesen küzdöttünk minden labdáért, és a kaput egyébként a 43. percre megfordítottuk, már Bartuczé volt a jobb százalék, de csak a pályán lévőkkel nézve, viszont sajnos egyszerűen nem mentek a támadásaink.

Nem igazán értem, hogy a jól működő Pedros nyitottat miért fejeztük be az első félidő végével, és azt sem, hogy Rostát miért nem próbáljuk végre meg. Na, Sagosanre osztották ki a 3. pirosát, hát, a lista szerint nem feltétlen ő volt a vétkes, ha egyáltalán valaki. Mindenesetre ez is egy esély arra, hogy közelebb jöhessünk végre. RostaMiki, na végre, Fazekas gyorsan meg is találta, miután bement középen, ez az, végre lőtávban találtuk magunkat ismét, 47. perc, 22:19. De Grondahl sajnos továbbra is zseniális, most egy rövidre közbelövést eresztett el Zoki feje felett.

Ha nem megy senkinek az átlövés, miért nem próbáljuk meg Ligetet? Miért? MIÉRT? Kurvajól védekezik ez a nem túl magas, nem túl nagy, de igen agresszív és dinamikus norge fal, nem feltétlen kellene mindenkinek meghalnia, aki nekimegy annak, valaki át is lőhetné azt, messzebbről. Két klasszik szélsőgól után, bravó Bóka, végre kivédekeztünk egy támadást, és talán az első lerohanásunkat Imre be is vágta, de nem tudtunk közelebb jönni. Bartucz Laci mindent megtett, hetest fogott is fogott itt a végjáték kapujában, majd Ilic vert be végre egy rendes gólt.

És ismét elcsesztük a közelebbjövős helyzeteinket, az emberhátrány miatt már lefutott Bókának ment a passz, szélre, nagyon nem tudtuk áttörni ezt a pontot egész meccsen sajnos. Fazekas pörgetésénél éreztem, hogy ez biztosan elment, úgyhogy akkor legyen szorosabb, az nagy lényeg. Sajnos ez sem lett meg, kicsit szomorú vagyok emiatt, négygólos, 29:25-ös vereséget szenvedtünk az egyébként remekül kéziző norgék ellen, nem találtuk meg a tartós ellenszerüket, ezzel pedig ők már biztosan kijutottak Párizsba. Nincs veszve semmi, a portugálkák ellen kell kijutni holnap, ez a lényeg.

Remélem nem szakadunk össze, menni kell tovább, és nyerni kell holnap!

Viszont azt sem értem, hogy miért kell kifütyülni a tökjogosan ünneplő norgékat, ráadásul éppen megtapsolták a közönséget, szóval télleg WTF? Most nem örülhetnek maguknak idegen földön, vagy mi? Vagy már mindenkit ki kell fütyülni, aki megver bennünket? Why? Én mindenesetre gratulálok a norvégoknak, abszolút fölénk kerekedtek, sokkal jobban játszottak, mind idén bármikor. Ez van.