A realitás talaján

Nem annyira sikerült optimistára innom magam, főleg, hogy meg sem próbáltam, inkább csak ilyenek járnak a fejünkben, hogy "remélem nem kapunk ki ismét olyan csúful, mint a másik két skandi meccsen", vagyis legalábbis nem annyira, mint a dánok ellenin. Rövid városnéző tour és Vasa-hajó (!!!) megtekintése után irányba tettük magunkat a tömegközlekedéssel, és megcéloztuk a Tele2 Arénát. Nem mondanám, hogy már gyülekezett a tömeg, mert nem annyira mozgatta még meg a svédeket a délutáni program, de a Németo. vs Egyiptom alatt szépen, lassan alakulgatott a hangulat.

A bejutás kissé drámaira sikerült, miután volt némi oda-vissza küldözgetés, miközben lassan az éh és szomjhalál küszöbére sodródtunk Szandrufffal. Tapasztaltunk némi szervezési, valamint csarnokberendezési anomáliát is, egészen parádés, hogy van olyan szektor, ahova gyakorlatilag lehetetlen eljutnom - pedig ott van egy pajtásom -, mert nincs liftkártyám, és oda csak úgy lehet, hiszen ez skandináv módra összepaszintott, mobil lelátós létesítmény.

Beestünk, enni, inni is sikerült, mire visszaértünk, a hatszor megnyert meccset Németország bizony elkezdte elveszíteni, Elderaaék egy jó negyedórával ledolgozták a stabil hátrányukat, és döntetlenre, ergo hosszabbításra mentették a meccset, sőt, az utolsó lövésük egy hasítós kapufa lett, innen nézve pedig ez inkább Frédiéknek hízelgő, ugye. A hosszabbításban már felváltva estek a gólok, a németek mintha egy fokkal összeszedettebb játékot mutattak volna, de nyilván ekkorra már Egyiptom is megéhesedett a sikerre. Az utolsó percekre kiért a magyar válogatott a kapu mögé melegítgetni, Egyiptom pedig, két hatalmas kapufával a végjátékokban, elvesztette a meccset, ők játszák a vasárnapi matinét tehát, nemsokára kiderül, hogy velünk-e avagy Norvégiával.

Volt némi kavarc meccs előtt a mindennel, feltöltöttük egy nagyon cuki lány telóját grátisz, majdnem szívrohamot kaptam a mandulás bácsitól, szóval volt itt minden.

Mi kezdtük, fehérben a mérkőzést, és egy csodás Hanusz hetest követően, egy botrányosan szerencsétlen, fejkörnyéki hetes után RostaMiki ki is szállt, ami gyakorlatilag ugyanakkora pofon volt, mint Sipi pirosa. Nyilván sem gól, sem Miki, hát ezt nem hiszem el. Miért hozzuk magunkat rendszeresen ilyen szinten kellemetlen helyzetbe? Nem értem, komolyan. És egyébként vitatkoznék is vele, mert szerintem belemozdult Bergerud belemozdult a lövésbe, de nem szabadna az elején, hidegen, fejre húzni egy hetest, de télleg. Minek?

4:2-nél ocsúdtam fel, Lékai legalább le tudta pattintani a következőt a felemelt lába alá, éljen. A csarnok beállt csendbjébe néha behasított egy hajrá magyarok, sőt, tőlünk nem messze is felugrott két srác, magyar ütemben üvöltve mindig, hogy jó. Egyáltalán nem volt meg a norgékban sem az a gyorsaság, amitől annyira rettegnünk kéne, és fel is zárkóztunk a kezdeti sokk után, ami - épp azt beszéltük itt - valószínűleg világrekord lehet az egy csapat egy vébén az első percben beszopott legtöbb piroslap tekintetében. Lőtávon belül voltunk tehát, de továbbra is belehibáztunk a ziccerekbe, vagy Mikler indítása is egy ilyen. Ehh.

Pedro végre rendesen meghúzta a hosszút, szélről, ez egyáltalán nem egy nyerhetetlen meccs, azt kell, hogy mondjam, jó lenne elhinni végre. És ahogy ezt leírtam, ismét kihagytunk egy ziccert, ezt komolyan nem hiszem el. Ráadásul továbbra is elmaradtak a kapusbravúrok, miközben ilyenkor érzed, hogy Hanusz amit ki tudott hagyni, a másik oldalon igazi helyzet nélküli gólokat láttunk. Na, jött Liget, atyaúristen, összébb is állt kicsit a védelem, de lehet, hogy elfogult vagyok. Why? Két lövés, két gól, és igen, utána meg rögtön ki is állították, kicsit szigorúan, szerintem. Aztán SzitaZolinak csodásan lehúzott labdája következett, amit sajnos kihagyott a delikvens, ezek nagyon kellenének. És innen nézve még inkább nem értem, hogy miért nem játszott Liget sokkal, de sokkal többet? Tökömet.

Az időkérés alatt Freddyt éneklő és közönséget énekeltető patkányszerűségnél szürreálisabb dolgot itt még nem nagyon láttam, remélem nem is fogok, de ez is megvolt, na. A félidő 16:13, voltunk már jobbak is, szarabbak is, a norgék magukhoz képest eléggé enerváltak, szerencsére, így nem tudtak bennünket leszakítani, pedig a hibáink gyakorlatilag ugyanúgy megvannak. Két tiszta indítás ment a levesbe, volt vagy négy-öt eladott labdánk, ugyanannyi kihagyott ziccer, Rosta piros, soroljam még? A magunk dolgát nehezítjük, de rettenetesen, és lehet, hogy ideálisabb selejtező csoportba kerülnénk a nyolcadik hellyel, de szakadjunk már ki az olimpiai körforgásokból, és játsszunk már le végig tisztességesen legalább egy világversenyt még az én életemben, ha kérhetem.

Patrik eddigi padoztatása a történtek fényében még érthetetlenebb, nem kezdem el azt boncolgatni, hogy mi lett volna a dánok/portugálok ellen egy ilyen Ligettel, mert értelmetlen, ugyanakkor rendkívül idegesítő ez. Toljuk végig ugyanezt, kicsit kevesebb hibával a második félidőben, és én ezzel elégedett leszek, megígérem.

Az első gól nem jött könnyen a második félidőben és legalább nem is magyar volt, Ilic átlövéseit sáncolták le többször, de végre Roló is belenyúlt egy ziccerbe, egy Lékeeeiiii hetessel pedig ismét visszajöttünk -3-ra, és Mikler hetesfogása után jöhettünk a -2-ért, és Pedronak szépen lehúztuk, aki be is vágta. A következő percekben védekeztünk kicsit, és oda is értünk a nyomukba, pont ezért haraptam el a számat, amikor Hanusz pattintása Pedronak annyira olvashatóan szarul sikerült, hogy ismét -2 lett az iksz helyett, nagyon gyorsan. Sajna Hanusznak túl sok jó megmozdulása nem volt ma, én itt hoznám Mátét a maradékra, hátha megfordítható ez a meccs még.

Ahogy Hanusznak, úgy sajnos Ilicnek sem nagyon ment semmi sem ma, a távolságokat nem érezte, ha pedig elment kifelé, a felkínált rövid mellé vágta. Liget pedig tolt egy remek félidőt, hogy a másodikat ismét végigmozizza. Mi amúgy szeretnénk még nyerni valaha, vagy jó lesz a nem annyira nagy különbségű vereség most már mindig? Persze, ez a meccs pont az, hogy senki nem szólt volna semmit, ha így játszunk a dánok és a portugálok ellen és teljesen más a gyerek fekvése, ugye. Ismét ötgólos hátrányból próbáltunk közelebb jönni, de ismét besültünk mindennel, cserék nem jöttek, WTF?

A 45. perc környékén elég látványosan fogyott el mindenki, mindent kihagytunk, amit csak lehetett, vagy most forgatunk bele, vagy a norgék is közé fogják tenni rendesen a különbséget. 22. perc, 28:22 nemide, jött Liget, lehúztuk Bókának, mellé. Nagyon mellé. Ahogy Ancsin lövőereje eltűnt, úgy az ötlet is a támadásainkból, és a remény is a vasárnap később kezdődő napra. Hanusz gólja végre betörésből nagyon kellett a kis lelkének, de annyira könnyedén kerültek a norgék helyzetbe, miközben mi pedig vért pisiltünk minden lövőhelyzetért, hogy mindegy volt minden.

Liget ugyan pályán volt ezen a meccsen, de ez számomra inkább még több kérdést vet fel, mint hogy választ adjon az eddigiekre, ma sem értettem a cseretaktikát sem, a vége 33:25, nem ide, de legalább nem dörgöltek földbe, hanem csak simán kikaptunk. Vasárnap Egyiptommal játszunk, matinét.