EHF EURO 2022 – C-csoport, Szeged

Robogunk tovább a csoportokkal, páran már be is előztek, kicsit elúsztam mindennel, de itt van a C-csoport is, előbb egy kis helyszínismertetéssel! Szegeden és épült egy új, nagy, szép, extra aréna, ami a Pick Szeged új otthona is lesz egyben innentől kezdve. A PICK Arénát december elején adták át, az ünnepnap valóban ünnep volt, hiszen a Tisza-partiak aznap este megnyerték a THW Kiel elleni BL meccsüket is. Az csarnokban kézimeccsen kb. 8300 néző fér el, itt is van hatalmas cube, karzati LED-perimeter, „kollégiumi” szobák, bemelegítő terem és minden más egyéb is, ami szem-szájnak ingere.

A csoport alakulása még a rengeteg megcovidozódás fényében is viszonylag jól megjósolható, bár a második továbbjutó helyére azért még így sem feltétlenül tennénk fel a fél vagyonunk. Ukrajna lefelé lóg ki a csoportból, míg Franciaország felfelé, igaz, a nyári tokiói olimpián aranyérmes alakulat is megküzd a maga nehézségeivel az Eb-re vezető úton. A másik két csapat, Horvátország és Szerbia fog várhatóan parázs csatát vívni a budapesti középdöntőbe való továbbjutásért, ám az ő helyzetük sem túl egyszerű a pozitív koronavírus-tesztek miatt. De menjünk bele kicsit részletesebben, ki van, ki nincs és várhatóan mi lesz az Eb C-csopijában.

Franciaország nyáron aranyéremmel tért haza Tokióból, a következő ötkarikás játékokat pedig Párizs fogja rendezni, így elképzelhető, hogy ennek az új olimpiai ciklusnak az elején, ezen a sehova nem kvalifikáló Eb-n nem feltétlenül az eredményesség fog a szemük előtt lebegni. Persze aztán ne legyen igazam, és lássunk jó meccseket – csak ellenünk a középdöntőben ne ficánkoljanak! A tornára való felkészülésük nem indult éppen rózsásan, többen pozitívan teszteltek, karanténba vonultak, az edzőtábor előtti héten lesérült Nedim Remili, Vincent Gérard családi tragédia miatt később csatlakozott, Luka Karabatic sérülés miatt lemondta a tornát, N’Guessan is sérült, majd a karanténból az edzőtáborba való visszatérése előtt megkéselték Elohim Prandit, a helyettük behívott új, fiatal játékosok közül pedig szintén többen koronásak lettek, és végül Valentin Port sem tudott a csapattal utazni. Mivel a játékosok zöme tünetmentes volt, a francia hatóságok és az EHF szabályai alapján néhány nap múlva, két negatív PCR-teszteredménnyel szabadulhattak a karanténból. Az olimpiai bajnok elsőként érkezett meg Magyarországra az Eb-résztvevők közül, méghozzá – a sok nehézség ellenére is – egy elég ütős kerettel. A Guillaume Gille irányította csapat tagja továbbra is Nikola Karabatic, Gérard, Fabregas, Mem, Mahé, Descat, de a kevésbé tapasztalt, fiatal játékosok vagy éppen a keretbe „újonnan” bekerülő kapusok (Desbonnet és Pardin) sem éppen azt a kategóriát képviselik, amire csak úgy legyinthetne az ember.

A horvát csapat is küzd a koronavírussal, éppen két kulcsjátékos: Duvnjak és Cindric várja, hogy az ötnapos karantén letelte után visszatérhetnek-e a csapathoz, ha nem sikerül két negatív tesztet produkálniuk, akkor bizony nehéz dolga lesz Hrvoje Horvat szövetségi kapitánynak. Főképp miután a generációváltásnak és csapatépítésnek köszönhetően már nem tagja a keretnek Zlatko Horvat, Manuel Strlek vagy Zeljko Musa, de Igor Karacic is a távolmaradók között van, ha minden igaz térdsérülés miatt. Ettől függetlenül ez a megfiatalított csapat sem lebecsülendő, hiszen, ahogy azt tavasszal az EHF EURO Cup-mérkőzések során a mieink saját bőrükön is megtapasztalhatták – nagyon harcos, kemény játékot képviselnek, ami egyik ellenfél számára sem kellemes.

A szerbeknél még kaotikusabb a helyzet, az elmúlt napokban a csapatból kilenc embernek lett pozitív a koronavírus-tesztje, köztük olyan alapembereknek, mint a veszprémi Vladimir Cupara vagy a szegedi Bogdan Radivojevics, de a stábtagok zöme is ötnapos karanténba kényszerült. Szintén koronás lett Ilija Abutovics, Dragan Pesmalbek és Dejan Miloszavljev, így meglehetősen érdekes lesz az ő csoportkörben mutatott teljesítményük is. Rajtuk kívül a szintén Veszprémben játszó Petar Nenadics sem tud részt venni a tornán combsérülése miatt, pedig a szerbek spanyol szövetségi kapitánya, Toni Gerona nagyban építhetett volna rá. Amennyiben a játékosok zöme tud csatlakozni a csapathoz, úgy véleményem szerint ez a szerb együttes eléggé ütőképes lesz, és most talán egy nem délszláv edzővel sikerül ki is hozni azt minőséget és erőt a csapatból, amelyet a játékosaik egyenként képviselnek.

Az ukrán válogatottról annyira nem ejtenék sok szót, valószínűleg nem sok vizet fognak zavarni ebben a csoportban, még akkor sem, ha egyébként tíz BL-ben edződő játékosuk van, a Motor Zaporizzsjából ugyanis ennyien kerültek be a német szakember, Michael Biegler keretébe. A korábban a lengyel válogatottat is irányító Bieglerre nem vár hálás feladat egy ilyen csoportban, kíváncsiam várom, hogy vajon tud-e javítani Ukrajna eddigi két nyert Eb-mérkőzéses mérlegén.

C-csoport

Helyszín: Szeged, PICK Aréna

Csapatok: Franciaország, Horvátország, Szerbia, Szlovénia

Mérkőzések:

Január 13., csütörtök

18:00 Szerbia–Ukrajna (1)

20:30 Horvátország–Franciaország (2)

Január 15., szombat

18:00 Franciaország–Ukrajna (1)

20:30 Horvátország–Szerbia (2)

Január 17., hétfő

18:00 Ukrajna–Horvátország (2)

20:30 Franciaország–Szerbia (1)

Várt végeredmény a csoportban: 1. Franciaország (2 vitt ponttal továbbjutó), 2. Szerbia (0 vitt ponttal továbbjutó), 3. Horvátország, 4. Ukrajna.