EHF EURO 2022 - Lebonyolítás és hiányzók

Mondjuk úgy, hogy elég hirtelen kellett átkapcsolnom a bejglisütős karácsonyi gondolataimat Eb-sre, így nem is sikerült maradéktalanul, azt hiszem, mert lassan két napja azon gondolkodom, hogy milyen formában kellene a 24 csapatos mezőnyt bemutatni úgy, hogy ne kelljen minimum 6 posztot összerittyentenünk, de egyszerűen nem bírok rájönni, hogyan máshogyan. Úgyhogy inkább elkezdem átnézni a lebonyolítást, és a helyszíneket, hátha attól majd úgy megszáll az ihlet, hogy futószalagon letolom a hatot. Na jó, toboroztam embereket, így már könnyebb lesz.

Ami a lebonyolítást illeti, ez a második már 24 csapatos férfi Európa-bajnokság ismét hat db 4 csapatos csoporttal támad a kezdéskor, ami a középdöntős, 2x6 csapatos main roundra nyilvánvalóan le is feleződik. Nem tudom, nekem ez továbbra sem tetszik, egyszerűen utálom ezt az előre elrendelést, jó, nyilván nem sorsolásokat szeretnék látni menet közben, de mennyivel jobbak voltak az egyenes kieséses szakaszok élet-halál meccsei. Gyakorlatilag az összes jó volt, többnyire. Vagy csak megszépültek az emlékek? És igen, tudom, hogy rajtunk is segített már a bővített mezőny, de ezt a 24 csapatos Eb-zést pont annyira nem viselem jól, mint a 32 csapatos vébézést sem szoktam. Sokkal értelmezhetőbb számok voltak anno a 24-es vébé, 16-os Eb-mezőny, utóbbi lebonyolítása pedig, mint már említettem, összehasonlíthatatlanul jobban tetszett nekem, de tudom, hogy tökmindegy, mit és mennyit nyivákolok ezen, mert népszerűsítsük a sportágat, bla-bla-bla. Vagy mi. Na mindegy.

Szóval ott tartottam, hogy csoportok, ágak:

I. ág (középdöntős csoportban innen 6 csapat)

A csoport, Debrecen - SLO, DEN, MKD, MNE
B csoport, Budapest - POR, HUN, ISL, NED
C csoport, Szeged - CRO, SRB, FRA, UKR

II. ág (középdöntős csoportban innen 6 csapat)

D csoport, Pozsony - GER, AUT, BLR, POL
E csoport, Pozsony - ESP, SWE, CZE, BIH
F csoport, Kassa - NOR, RUS, SVK, LTU

Csoportonként tehát az első két helyezettek az egymás elleni eredményeikkel és azok által rangsorolva mennek tovább a középdöntős csoportokba. Két ágról, ahogy fenn jelöltem, de értelemszerűen A-B-C és D-E-F-ről alakulnak át olyan hatosokká, amelyeknek a későbbi első két helyezettjei tolják keresztbe a majdani elődöntőket, a 3-ak pedig játszanak az ötödik helyért. És ennyi.

Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy már a sorsolásnál eldőlt, hogy nekünk mindenképpen játszanunk kell a dán, a szlovén, a francia és a horvát válogatottal, ha bármit is szeretnénk, ami eltér az eddigiektől, de igazából kár is ezen zsörtölődni, mert úgysem lesz máshogy, ha fejreállunk tömegesen az Óváros téren, akkor sem. Nyilván az eszemmel sokkal szívesebben játszanék a norge/ruszki/spanyol/svéd/német/osztrák-vonallal, de mivel én kincstári optimista vagyok, azt mondom: így legalább kétnaponta Budapesten játszhatunk a világ egyértelmű krémjével, ami már önmagában nagy kunszt.

Valahova írtam már, hogy gyerekkori álmom volt megélni egy hazai rendezésű ffi-világverseny, egészen pontosan 1990 óta szeretném nagyon, azért emlékszem erre ilyen jól, mert az volt az a vébé, amire apukámék nem vittek el Csehszlovákiába, és én nagyon irigy voltam, majd kikumtam, hogy nyilván itthon kellene lennie egy ilyennek ahhoz, hogy én is tudjak menni. Azóta már felnőttem, szerencsére, de pompásan kiszámítható, hogy 30 éve várok erre! Úristen. Az a legdurvább, hogy a mostani válogatott 3/4-e még nem is élt akkor.

Hiányzók

Na nem mintha csodálkoznék, de elképesztő mennyiségű hiányzóval várjuk az Eb-t, a portugálok vagy a dajcsok például nem is tudom, hogy kikkel fognak jönni, így január 2-án (előre kell dolgoznom) pedig felesleges is nagyon kutakodnom, mert két hét alatt még bármi lehet. De egy olyan listát már összeraktak a dánok, sőt, a handball-world is, tőlük vesszük át, hogy kik azok, akik sérülés miatt biztosan nem lesznek, ők ritkán tévednek ilyesmikben.

A csoport:

Ahogy azt dán szakértőnktől megtudtam, a dánok a többi élcsapat hiányzóiból kiindulva több, mint magabiztosan várják az Eb-t, ami egyébként nekünk például nem biztos, hogy olyan nagy baj. Mindenesetre az tény, hogy az állandóan győzelmi esélyesként kezelt nagy négyesből (DEN, FRA, ESP, CRO) tényleg ők maradtak talpon a legtöbben, január 3-án összesen kettő, egyáltalán nem pótolhatatlan hiányzóval számoltak, de közben Green tesztje pozitív lett, ám ő is vissza fog még jönni belőle a kezdő sípszóig. Szlovénkáknál Ljubo kihagyta Bombacot, de mondjuk ők irányítókkal elég durván el vannak látva. Meglátjuk, hogy jó húzás volt-e Skubét vinni helyette, szerintem amúgy nem annyira. Az Észak-Macedóniával első edzőként (is? vagy nem értem egyelőre ezt a felállást, a Nantesban még rendesen játszik, hogy szövikapként ezt hogy gondolja, azt majd a felkészülési meccsekből talán ki tudom következtetni...) teljesítendő világversenyére Kiril Lazarov is kijelölte a keretét, tőlük Manaskov a legnagyobb, sőt, egyelőre egyetlen kimaradó. Montenegro hiányzói ugyan ijesztően soknak tűnnek, ugyanakkor azt is látni kell, hogy amiért érkeznek, azt a fiataljaik is hozni fogják, és legalább kapnak világversenyes rutint.

B csoport:

Azt már említettem, hogy a portugáloknál nagy a fluktuáció, Periera biztosan nem számíthat Fradéra, Gomesre, Portelara, Silvára, Borgesre, csak hogy a fontosabbakat kiemeljem, de a pozitív tesztek miatt hiányzók talán visszaérnek kezdésre, és az amúgy nem volna rossz Portugáliának, mert ennek a négyesnek minimum három tagja egyenként is képes meccsek eldöntésére. Tőlünk Hornyák Péter sérülés miatt hiányzik, Máthé Dominiknak volt pozitív tesztje, de január 3-án csatlakozni tudott a válogatotthoz, jelen állás szerint Chema hiányzik még, de reméljük a legjobbakat. Izlandnak is vannak ugyan hiányzói, de igazából a gerincük bőven megvan.

C csoport:

Stepancicot lehet ugyan hiányzóként aposztrofálni, de hogy őszinte legyek, én már nem is emlékszem arra, milyen, amikor játszik, Karacic viszont biztosan fájó pont a horvátkáknak, és nemrégen még néhány horvát pozitívról is hallani lehetett, de gondolom ők kezdésre visszaérnek. Petar pedig a szerbeknek fog hiányozni, bár ő is elég régen vállalt már komolyabb szerepet a válogatottban illetve arról is csiripeltek verebek, hogy náluk is végigsepert ez a foscunami, meglátjuk, a nevezéseknél éppen ki hányan lesz. A franciáknál viszont komoly a baj, már ha annak tekintjük azt, hogy a fél francia válogatott pozitív tesztes, sérült vagy éppen karon szúrt. Kockázatos most azon filózni, hogy kik lesznek ott a felsoroltakból, de ha végignézzük ezt a listát, abban gondolom megállapodhatunk, hogy ez a brigád simán négybe mehetne, úgyhogy Gille gondolkodhat rendesen. A francia híreket túrva pedig kijelenthető, hogy az egyébként tünetmentesen továbbra is együtt készülő Descat, Karabatic, Minne és Nahi-négyes szinte biztosan lesz majd., ugyanakkor Gerard valami családi ügy miatt nincs még jelen a felkészülésen, neki a napokban kell kinyilatkoznia arról, hogy jön-e. A franciák tehát még nagyon képlékenyek, rájuk visszatérünk a csoport-beharangozóknál.

D csoport:

A németeknél szintén elég sok hiányzó van, de bennem még élénken él a fiatal dajcsok menetelése a 2016-os, lengyelországi Eb-ről, tehát sajnálgatni biztosan nem fogom őket, Frédi majd megoldja másokkal. A polskáktól is hiányoznak rendesen, de ők azért finoman szólva sem a mezőny elejébe szólnak mostanság bele, Elnök-kupa pedig csak vébéken van.

E csoport:

A spanyoloktól a Dusi bro. hiányzása ugyan teljesen biztos, mindketten sérülés miatt hagyják ki a tornát, viszont a nemrég még pozitív tesztet produkálók már a felkészülés következő szakaszára vissza tudnak térni a válogatottba, köztük Makita, akinek Gurbindoval együtt kellene pótolnia Alexet. Svédország Appelgren nélkül vág bele, Bosznia ellenben eléggé hiányosan érkezik a tornára, de mondjuk csodálkoznék, ha ennek különösebb jelentősége volna.

F csoport:

Magnus Rød hiányzása nem meglepő, de Johannessen nekem nem rémlett eddig, mindkettő eléggé fog hiányozni a norgéktól.

A helyzet tehát ismét elég hektikus, ezek a #fuckcovidos világversenyek nyilván mindig ilyenek lesznek, próbáljuk meg kihozni belőle a legtöbbet! Légyszi vegyétek figyelembe, hogy január 3-ig írtam ezt a posztot, mert aztán viszonylag hirtelen utaznom kellett, szóval azóta történhetett egy és más is, de a lényeg nagyjából benne van, szerintem. Ami még nagyon fontos infó, hogy 12 éven felülieknek teszt or védettségi szükséges a jegy mellé, illetve további fontos információk vannak a linkelt posztban benne, olvassátok el, ha tervezitek a kilátogatást! Ahogy olvasgatom a kommenteket, a szervezést azért sikerül túlbonyolítani kicsit, illetve felvetődtek érdekes helycserék is a már megvásárolt jegyek esetében, jó lene az ilyesmit nullára redukálni, mert ha egy 10 milliós nagyvárost el lehet működtetni, márpedig látom, hogy el, akkor egy Eb-t is meg lehetne rendesen szervezni, szerintem. Boldog Eb-t, mindenkinek!

Hajrá Magyarország!