A mi kis döntőnk

Ahogy az már az argentínók elleni pontvesztésnél sejthető volt (akkor még benne volt, hogy ők is továbbjuthatnak akár velünk együtt, sőt), az Egyiptom elleninél meg világossá vált, ha nem jön valami északiak elleni bravúr, illetve Egyiptom is hozza a papírformát, vagyis hogy az skandiktól cumi, a tuniszokat verik, akkor bizony távcsata lesz, és minden egyes gól számítani fog. Ha Messiék jöttek volna velünk tovább, akkor már nem lenne miről beszélni, hiszen vagy ezer góllal kaptak ki a svédektől, de Davisék ezt a szívességet nem tették meg nekünk, és ők csak hárommal, mint ahogy később mi is.

Lássuk nagyon röviden, hogy mire van szükség ahhoz, hogy játszhassunk a hetedik helyért, bebiztosítva az olimpiai selejtezős helyünket. Valószínűleg a 8. hely is selejtezőt érne, de annyira komplex a képlet, hogy ilyen részletességig nem fogunk most belemenni, majd megteszik ezt helyettünk mások, ha ott végzünk. Tehát most koncentráljuk arra, hogy mi kell ahhoz, hogy negyedikek legyünk a csoportban.

A meccsek sorrendje nem kedvező számunkra, de nem is a legrosszabb: kézilabdában megszoktuk, hogy nem egy időben játszódnak a meccsek, hadd lehessen szépen csak összefogni. Azt ugye tudjuk, hogy a svédek meg a dánok sosem tennének ilyet, csak véletlenül tud úgy alakulni, mint ahogy most is van olyan eredmény, amivel mindketten továbbmennek, a norgék meg kiesnek, ha minden igaz, ez a 29:27. Persze kézilabdában nehezebb megjátszani egy konkrét eredményt, mint fociban, ráadásul ez minket nem is kell hogy érdekeljen, csak egy nagyon picit - a norgék ellenünk még úgy lépnek pályára, hogy ezt az eredményt nem ismerik.

Szóval első mai meccsünk az afrikai derbi. ahogy room kolléga a listánkon fogalmazott, a két spanyol iskola összecsapása, Barca vs. Ciudad, avagy Pastor vs. Barca-szemlélet. Fentebb azt írtam, hogy az egyiptomi papírforma-győzelem, ami nem ilyen egyértelmű, lévén tunéz barátaink az aktuális Afrika-bajnokok, de mintha a vb-n eddig Davisék többet mutatnának. Bennem még az is felmerült, hogy ha jól értelmezzük az olimpiai selejtezők kiírását, az a kitétel, hogy "the teams that already earned their places through their World championship ranking will not be considered for receiving places through the continental criterion" azt jelenti Afrikának, hogy amennyiben ők a vb-ről megcsípnek egy selejtezős helyet, akkor az nekik lényegében egy ajándékhely lesz, a "rendes" selejtezős helyüket nem viszi el. Vagyis tudva, hogy az IHF elnöke milyen típusú pali, plusz még ugye egyiptomi is, és Tunézia úgysem lehet már negyedik, ki tudja, mi folyt a háttérben. Belőlük bármit kinézek. De vissza a száraz tényekhez, Egyiptom pillanatnyi gólkülönbsége -13, hat góllal kevesebbet lőve, mint a miénk (ami -1), ezen kellene Tunézia ellen a lehető legtöbbet javítani. Ha nem nyernek, akkor a történet itt eldőlt, a negyedik hely a miénk. Ha nyernek, akkor amennyivel nyernek, a 12 gólnyi előnyünk annyival csökken. Ha pont 12-vel nyernek, akkor a gólkülönbség nem fog már játszani, mert akkor ha mi maradunk három ponton, az azt jelentené, hogy kikaptunk, így az övék lenne a jobb.

Utána jövünk mi. Ha jól számoltunk, a norgék ötgólos győzelemnél érik el azt, hogy a kétgólos svéd győzelem esetén beálló hármas meccsnullnál ők legyenek a másodikak, mert akkor a dánok minitabellás gólkülönbsége +2, a másik két skandié -1, és ilyenkor az összesített gólkülönbség a következő kritérium, ami a norgéknak most +13, a svédeknek +15. Ha kettővel nyernek a svédek, +17 lesz, vagyis a norvégoknak +18-ra van szükségük ahhoz, hogy ebben (és csakis ebben, vagyis a kétgólos svéd győzelemnél) esetben. Feltehetjük tehát, hogy a norvégok rá fognak arra menni, hogy legalább öttel nyerjenek ellenünk, mivel nekik ez az érdekük. A képlet tehát a mi meccsünkön is egyszerű: ha pontot szerzünk, nem kell matekozni, megvan a negyedik hely (feltéve ugye, hogy Egyiptom előttünk nyert), ha kikapunk, akkor kell számolni. Ha a mi vereségünk és az egyiptomi győzelem abszolút értékeinek összege nem éri el a 12-t, akkor mi vagyunk a negyedikek, ha nagyobb 12-nél, akkor Egyiptom. Ha pedig pont 12, akkor az összesen lőtt gólok következnek, azt meg számoljuk majd ki akkor, ha ez a helyzet beáll. Példa: EGY-TUN 32:26, NOR-HUN 32:26. Ugye, hogy így leírva egyik sem olyan horroreredmény.

Reméljük, nem számoltunk el semmit, nem marad más hátra, mint hajrá, Tunézia Mogyorók!