Nem tudok pozitív lenni

Újra itt vagyunk a női eb küszöbén, viszont ezúttal novemberben, állítólag a foci vb miatt, amit nem is értek, de biztos rengeteg nézőt veszítene a foci vb a női kézi eb miatt és fordítva... No mindegy, szvsz talán jobb is, hogy nem decemberben, ismervén a játékosok formáját, hisz karácsonyra mintha valahogy elfogynának, talán most segíteni fog ez is egy jobb eredményben, bár kétlem. Ja és igen, szokásosnál is pesszimistább írás következik.


A posztot még szombat este kezdtem el körmölni, amikor még nagyon olybá tűnt a helyzet, hogy Schatzl pl tuti nem marad ki. Ahol változtak a dolgok ott szimplán áthúztam az írást, mert bazi lusta vagyok újra szerkeszteni/átírni nem tudom én hány mondatot, ez így most egyszerűbbnek tűnt - igazából ez csak a balszélső posztot érinti.


Mielőtt belevágnánk a jelenbe egy pár sor erejéig gyújtsunk gyertyát a 10 évvel ezelőtti bronzérmünknek, hisz azóta sem sikerült nemhogy dobogóra felállnia a női válogatottnak, de még csak legjobb négybe kerülni sem. No, nem nosztalgiázni akarok, hanem csak azon apropóján hoztam fel, hogy kb valahogy akkor kezdett el bődületes pénz ömleni a sportágba, utánpótlás válogatottjaink akkortájt kezdtek el érmeket halmozni, egészen pontosan világbajnoki bronzéremmel tért haza abban az évben az U20-as válogatottunk Klivinyivel, Tóth Eszterrel, Planétával, Bíróval, Schatzllal, Pelczéderrel, Such Nellivel és Pásztor Bettinával. Döbbenet ugye, hogy akkor ezek a játékosok kopogtattak a felnőtt válogatott ajtaján, amiből akkor egyedül csak Klivinyi ütötte meg azt a mércét amivel bekerülhetett a felnőttek közé.
Akkor jogos magabiztossággal várhattuk, hogy egy-két éven belül ezek a játékosok az akkor már rutint szerző Szöllősi-Zácsik, Kovacsics és Hornyákkal felálló generációval együtt fogják megváltani a világot, hisz minden annyira adta magát, hogy egy szép, érmekben gazdag új világ vár ránk.

No, hát ehhez képest összesen a fent említett 11 névből 5 3 van jelen a csapatban, de ebből egy igazából sosem ütötte meg a válogatott mércét és most is rezeg a léc a csapatban maradását illetően, egyről azt hittük örökre elvész, majd francia honban kikupálták, hogy aztán most megint a francia évek előtti időszakát idézze fel, egy világklasszis színvonalat ütött meg, de mióta átigazolt egy másik zöld-fehér csapathoz csak keresgéli önmagát, kettő pedig igazából sosem váltotta meg a világot mégis úgy kapaszkodunk beléjük mint a világot megváltó rutinos játékosokba. A pénz kb most is ugyanennyi, sőt talán még több is, mint tíz évvel ezelőtt volt; emberek éheznek, nem tudjuk majd mivel fűtünk, de hál'isten a kéziben semmi nem változik, vagyis de, csak nem abba az irányba ami legalább tényleg valami örömet hozna jelenlegi sanyarú hétköznapjainkba.

Sokkal szarabb a helyzet ahhoz képest mint ami tíz évvel ezelőtt volt annak ellenére, hogy több a lóvé, hisz mint láthattuk a fenti névsorból egy komplett generáció(k) került(ek) kukába, és most már tendencia lett, ha egyik korosztály pillanatokon belül nem váltja meg a világot akkor söpörjük is le őket az asztalról, jöjjön a következő, mert az biztos jobb lesz! Annyival voltak jobbak aztán mindig az újabb generációk, hogy bár szarásig nyerték magukat aranyérmekkel, mégis ott tartunk, hogy a jelenlegi U-mittoménmáhánynak nincsen egyetlen balkezes átlövője, de úgy ámblokk átlövője sem, akinek mégis csak van lövőereje annak meg rugója nincsen. Szó se róla, nincs könnyű helyzete Golovinnak, mert talán ő fogta ki az elmúlt 10 év szövetségi kapitányai közül a legmostohább körülményeket (de ilyen habzsi-dőzsiben hogy és miért?) amiből most valami olyat kéne rittyenteni, hogy azzal kényelmesen lehessen várni a párizsi olimpiai kvalifikációt.

2018-ban meg még 2020-ban is elment nagyon fiatal válogatottozni, de az van, hogy a 2018-ban u20-as világbajnokok azóta már 24 évesek és most már nem rutint kéne gyűjtögetniük hanem kiszorítani mondjuk a 28+-osokat, ehhez képest úgy látom, hogy ez a duma is beragadt a bullshit generátorunkba és 2022-ben is azzal mentegetőzünk már előre, hogy dehátmégfiatalokvagyunk. Nem, aki ebben a keretben még ezzel a dumával mentegethetné magát az Albek, Kácsor és Kuczora, és érdekes, hogy ahogy elnéztem a felkészülésünket görcsösen próbáljuk is őket felpörgetni ezerrel az eb-re, mintha megfeledkeznénk arról, hogy rajtuk kívül is vannak még páran, és nem értek egyet azzal a pedagógiával, hogy velük hozzunk le meccseket, nekik még epizódistáknak kéne lenni még ebben a helyzetben is. Nekik elsősorban élmény kell egy világversenyről, nem pedig téthelyzetek sokasága amivel majd követik pölö Háfrát vagy az őket megelőző éppen aktuális közönség kedvenceket, mert volt belőlük jó sok.

Jöjjön a csapatmustra.


Kapusok: Szikora, Szemerey, Janurik

Én ki merem jelenteni, hogy Szikora nélkül a Bietigheim ma nem ott lenne ahol, ezt egész egyszerűen arra alapozom, hogy ahogy Szikora leül a padra a németek azzal a lendülettel nyelik is be a gólokat, majd ahogy visszakerül úgy már nem. Érdekes, hogy a németek észrevették azt vele kapcsolatban, amit mi nem: rá építik a védekezést, nem pedig azt várják el tőle, hogy mivel kapus, álljon be a kapuba és védjen, hisz ha már kapus, ez a dolga nem? Milyen érdekes ugye, hogy egy kapust is érdemes olyan téren foglalkoztatni, hogy beépítjük a képességeit a csapatjátékba, felmérjük, hogy miben erős, és a védelmet az ő kvalitásaihoz mérjük, nem pedig beállítjuk a háló elé és fogjon meg mindent ha már egyszer azért van ott. Ilyen téren vele kapcsolatban lehetne egy óriási lépéselőnyünk, ami azt jelenti, hogy csak le kéne ülni és az összes Bietigheim meccset szépen levideózni, megnézni, hogy a németek milyen szisztémát alkalmaznak védekezésben, milyen folyosókat zárnak le és miket hagynak nyitva amiket ő már könnyűszerrel hatástalanít, de ha jól értem Golovin kijelentette, hogy a támadással kell foglalkoznunk, a védekezés majd valahogy megoldja önmagát. Ezt egy ex-szovjet kézin nevelkedő ex-szovjettől elég furcsa hallani, hisz ott mindig is a védelem játszotta a szerepet, de hát mindig vannak kivételek.
Janurik bravúrkapus, értsd: minden 5. meccsén hoz egy extrát, többin meg majd meglássuk. Ebben az esetben inkább Szemereyt tolnám, már csak azért is mert jelenleg kb az egyetlen 30 alatti kapus akivel még stabilabban lehetne és kéne is számolni. Amúgy alapvetően a kapusposztot érzem most jelenleg a legkevésbé problémásnak.

Balszélsők: Schatzl, Márton, Korsós

Schatzl amióta eljött a Fraditól volt egy nagyon jó ősze tavaly, majd benyelt egy covidot és konkrétan azóta csak vergődik és keresi önmagát. Vele kapcsolatban vannak viták a szerkesztőségben: van aki szerint egy középszerű játékos és félszeműként volt király a vakok között, és nem véletlen, hogy az Etoban már nem tudja azt produkálni amit eddig. Én nem tudom, hogy ezt elfogadjam-e igazságnak, megvárom vele még ezt az idényt, de én inkább azt látom rajta, hogy míg a Fradiban sok esetben a befejező szerep rá hárult, Győrben jó esetben kap két labdát és azzal kell élnie, és valóban itt már nem ő a kiemelkedő alany. Csapatkapitánysága viszont érthetetlen, még annak ellenére is, hogy nekem tényleg egyik kedvencem Sacli. Nem tudom, hogy ki választotta meg őt csk-nak, de miután azt látom már évek óta, hogy mindig a leginkább formán kívüli játékost tesszük meg vezérnek, gyanítom, hogy az van, hogy majd azt várjuk tőle, hogy ettől majd tuti felpörög. Ez a pedagógia is tökre bevált az elmúlt években (nem).
Márton rémgyenge őszt produkált eddig, viszont a románok ellen megtáltosodott. Ha csak ezt a meccset kéne alapul venni akkor egyértelműen elsőszámú balszélső, akinek cseréje Schatzl, de mivel utóbbi a csk így majd beéri a másodhegedűs szereppel. (Újra előjön a milyen jó pedagógia a formán kívüli játékos favorizálása.)
Korsóstól még egy darab meccset nem láttam Rapid Bucuresti színekben - imádom ezt a nevet, van egy olyan érzésem, hogy ez a bukaresti csapat a nemzetközi porondon tényleg rapid lesz - így nem tudom, hogy tényleg akkora májer-e mint ahogy mindenki mondja, de a statisztika ezt támasztja alá. Ő van talán a legrosszabb helyzetben, mert amit produkál az alapján tényleg helye lenne, sőt elsőszámú balszélsőnek kéne lennie, viszont nulla az együtt töltött percek száma a többiekkel, így pedig hiába lő valaki 5 gólt meccsenként nívós csapatoknak, a többiek nem fogják bátran megtömködni labdákkal. Azt hiszem én itt most azt a döntést hoznám, hogy tartalék, ha a másik két csaj nagyon rossz lesz.

Balátlövők: Debreczeni-Klivinyi, Hornyák, Kácsor

Hogy most Debreczeni-Klivinyi a szakma szemében irányító vagy átlövő már a jó ég tudja, nekem ő mindig is egy jó lövőerővel rendelkező irányító volt. Ha nem ragaszkodunk görcsösen ahhoz, hogy átlövőt neveljünk belőle egyrészt talán nem lesz tropa a válla, másrészt jobban kiteljesedhetett volna ezen a pályán. Ha jól értem Golovin is inkább mint irányító számítana rá, de ennek ellenére amennyit láttam a felkészülésekből ott ballökőben vitézkedett, szóval én már nemtom lekövetni itt a gondolatmeneteket...
Hornyák feltételezem inkább védekezésben kaphat majd nagyobb szerepet, gyanítom a támadásbeli szerepe javarészt annyi lesz mikor kontrából kell gyorsan felhozni a labdákat, vagy mikor nem fér bele, hogy cserélünk mert a mérkőzés irama olyan lesz (bár jelenleg nem tudom kivel tudnánk sebességben partiban lenni, de ez legyen az én bajom).
Kácsor tavaly elég sok kritikát kapott (nem tőlem!), pedig lássuk be, baromira nem az ő dolga lett volna tavaly meg idén sem kirángatni a csapatot a szarból, szerintem amennyi szerepet kapott tavaly, ott ami elvárható volt tőle, azt hozta. Továbbra sem tőle várnám el, hogy ő döntsön el meccseket, ettől függetlenül drukkolok neki, hogy egyénileg egy jó eb-t zárjon, a lehetőség most adott, hogy megmutathassa magát.

Irányítók: Kuczora, Tóth, Vámos

Kezdjük Vámossal: úgy látom, hogy most ő a soros a 22-esek csapdájában, ami röviden annyit tesz, hogy nem tud átlendülni eddigi önmagán és nem tud megújulni. Kiszámítható lett a játéka, ilyenkor kéne egy jó menedzsment vagy edző, de hát mindkettőben híján vagyunk, nem gondolom, hogy a Loki lesz az ahol szakmailag ő továbbfejlődik. Innen adja magát, hogy nem várok olyan teljesítményt sem mint amit Tokióban produkált, hisz azt már rá három hónapra a vb-n sem tudta. Pillanatnyi fellángolások, egy-két hirtelen közbelövéssel ugyan mindig előrukkol, de nem érzek már stabilitást a játékában.
Ha Schatzl azért nem mehetett eb-re Planétával és Faluvégivel együtt mert nem hozták amit elvárt tőlük a kapitány, akkor ezek után lövésem nincs, hogy mi volt az a léc amit Tóthnak meg kellett, és még sikerült is átugrania. Védekezésben használhatatlan, támadásban meg teljesen őszinte leszek, hogy ugyan láttam, hogy pályán van, de hasznos játékot még nemhogy a hétvégén, de úgy kb eddig a válogatottsága során nem láttam.
Nem lettem szerelemes Kuczorába mielőtt még bárki ezzel támadna le, de eskü egyedül ebben a csajban látom azt a fajta hidegvérűséget, lazaságot és kicsit a beleszaromságot is (pozitív értelemben!) ami a többiekből hiányzik. Jelenleg benne is látom a meglepiember szerepét, csak ne lenne olyan gyatra kondija...

Jobbátlövők: Albek, Klujber

Ha a Föld felrobban, ha az Univerzum elpuszult, ha törik ha szakad ALBEKNAK HELYE VAN!!! a válogatottban és PONT! Nem számít, hogy egy év alatt a meccsenkénti 20%-os (1/5) lövési mutatótját sikerült mindössze 28%-ra (2/7) feltornázni; nem számít, hogy igazából két hete van csak játékban és akár még rá is sérülhet a két naponta történő sorozatterhelések során; nem számít, hogy igazából még kevés ő ide, mégis olyan bérelt helye van a válogatottban, ami igen is már-már felháborodásra ad okot, és félreértés ne essék, nekem nem a személye bántja a szemem, hanem, hogy nincs racionális magyarázat arra, hogy miért van ekkora privilégiuma egy játékosnak aki még igazából semmit nem tett le az asztalra! Arról meg aztán már tényleg ne is beszéljünk, hogy ez pl milyen morált szülhet csapaton belül, pláne akkor mikor már-már stabil kerettagokat kiszórunk azzal a címszóval, hogy nem volt meggyőző a játékuk. WTF?!?! Ez a szörnyű és érthetetlen pedagógia pedig növeli az esélyét, hogy az önbizalma is széttrancsírozódik, hisz a túloldali állandó bérelt hellyel rendelkező Háfránál is láthattuk, hogy milyen jót is tesz egy játékos lelkének ha amúgy klubjában nem használják, de válogatottban meg várják tőle a csodát. A csoda itt az lesz, ha Albek így nem ugyanezen sorsra jut. Amúgy azzal maximálisan egyetértek, hogy talán az elmúlt tizenakárhányév egyik legszebben és jobban mozgó balkezes jobblövője, aki tényleg szépen lavírozik a pályán magassága ellenére, de ennek ellenére sem válogatott szint, védekezésben meg pláne.
Kb az egyetlen játékos akitől várhatunk valamit és akiről az utóbbi időkben sokszor nagyon is éles kritikát fogalmaztam meg, most pedig legalább ennyi pozitívat kap tőlem, az egyértelműen Klujber. Minden szinten fejlődött, kondiban is, és ezáltal fejben is, és ezáltal támadásban is és ezáltal védekezésben is. És ami külön örvendetes, hogy magától jutott el erre a szintre. Már a tavalyi vbn is feltűnt, hogy mintha megindult volna benne valami, mára már látható is a változás. Ahogy Kácsornak, Kuczorának, úgy neki is személy szerint nagyon drukkolok, hogy egyénileg sikeres ebt zárjon, amiből a válogatott is nyilván csak profitálhat.

Jobbszélsők: Győri-Lukács, Töpfner

Kíváncsi vagyok, ha a másik két győri szélsőnél is a rossz teljesítmény volt a kizáróok, akkor vajon Győri-Lukácsot vajon miért nem rakta ki Golovin? Ha úgy egészében nézzük amit tavasz óta produkál akkor a teljesítménye őt sem predesztinálja a válogatottba. Gyanítom csak a győri néphirig elkerülése végett nem rakta ki, no meg mert nem lett volna gyakorlatilag szélső Töpfneren kívül, hisz valamiért Kovács nem sok esélyt kap, pedig bár nem egy világklasszis, de megbízható játékos, és szerintem a bajnokságban a legjobban védekező szélső is.
Töpfner amit láttam, tényleg jobb mint Faluvégi, de kb ennyit tudok róla mondani, láttam már bajnokit ahol szintén meggyőző volt, de szerintem nullkilométeres játékost egy-két válogatottsággal most jelen helyzetben veszélyes kivinni.

Beállók: Bordás, Füzi-Tóvizi, Pásztor

Ha ezt a hétvégét kell nézni, nálam az elsőszámú álló Pásztor lenne, a másik két beállóst kicsit formánkívülinek érzem, bár hogy őszinte legyek nem tudom, hogy pl Füzi-Tóvizi tud-e még többet vagy ennyi van benne? Bordással együtt. Többet nagyon nem tudok hozzátenni, hisz a válogatottban sem nagyon akarjuk erőltetni a beállós játékot.


Esélyek

Van egy olyan perverzióm, hogy amikor már közeleg az aktuális világverseny akkor egyből lecsekkolom a fogadóirodák oddsait, ezt leginkább akkor teszem meg mikor elképzelésem sincs, hogy mi a mezőny mely részét képezzük. Péntek este még 5. helyre (!) raktak minket, a román győzelem és német vereség után le is csusszantunk a 8. helyre. Ezen 8. hely elvileg a célkitűzés is amit őszintén nem tudok elképzelni, hogy mi ezt megtudnánk-e ugrani, hisz ehhez a svájc, horvát, szlovén/szerbet meg kell verni, de mindezt úgy, hogy beékelődik ezek közé három skandináv is, ahol szerintem a norvég és dán ellenit tízzel nem ússzuk meg, de még lehet a svédek is ránk vernek egy nagyot. De akár egy olyan forgatókönyvet is el tudok képzelni, hogy valahogy a többiek blamája (mert ilyen ugye a női mezőnyben mindig van) miatt jó helyzeti előnyt kapunk és egy szaros győzelemmel és 2 ponttal valahogy becsusszanunk és akkor majd jöhet a hozsannázás, hogy milyen faszák vagyunk! De leginkább azt a forgatókönyvet tudom elképzelni, hogy svájc/horváttal ki-ki meccs, csoportban agyonbuciznak minket, majd mikor már tök mindegy lesz az eredmény, bedaráljuk az utolsó ellenfelet, és ott meg majd az lesz a duma, hogy kár a végéért, több volt bennünk, lol

De, hogy tényleg több van-e bennünk?

Nem hiszem. Gyenge képességű játékosaink vannak, ami valahol ott kezdődik, hogy valami bűngyatra kondija van némelyeknek; ezt tovább nem is firtatnám mert nem szeretnék személyeskedni, de azt hiszem mindenki pontosan tudja jól, hogy itt miről beszélek... A gyenge kondihoz árukapcsolásként jön a gyenge pszichés állapot. Ilyen alapokkal már, hogy a vérbe lenne több bennünk?

Golovinról: hátő, nem tudom... Ma jött ki egy interjú nso-n vele, rögtön az első kérdés az volt, hogy ez már az ő csapata-é? A válasza az volt, hogy igen, majd ezután én olyan szintű bizonytalanságot éreztem a saját csapatával szemben, amit edzőtől még nagyon sosem (de), és ez baromira nem jó jel.
Bár most sokan nagy hősnek titulálják mert kirakott három viszonylag stabil játékost, és most ettől nagyon tökös lett, de szerintem ez csak fél tökösség volt tőle, én azért erősen érzem ezt a langymelegben történő evickélést is. Fél tökösség volt a szélsők és Planéta kirakása, majd langymeleg evickélés Tóth, Albek szerepeltetése. Általában ez a tökös vagyok, de azért nem is szokott a magyar kispadon ülők veszte is lenni, ebbe tört bele a bicskája Németh Andrásnak kétszer is, Mátéfinak is, Rasmusennek is azon ominózus vb-n. Ki a szurkolóknak akart tetszeni, ki nem akart nagyon nagy konfliktusokba kerülni a klubokkal, ki pedig szövetségi nyomásra nem merte a saját elképzeléseit végigvinni. Hogy ide becsatlakozik-e Golovin negyediknek, az majd egy vagy két hét, de remélem inkább két hét múlva derül ki.

Olimpiai kvalifikációs helyet ettől az eb-től személy szerint nem várok.

HAJRÁ MAGYAROK!!!