Parádés Izland-verés

Hááát, a mai meccs alapján egyértelműen Montenegró volt jobb, nem is értem, mit nem tudtak összerakni a szerbek erre a meccsre, pedig egyáltalán nem volt mission impossible, és az is abszolút nyitott kérdés, hogy a mi meccsünket ki nyeri, szóval markáns esély mutatkozott. A mi szempontunkból amúgy ez a jobb, hiszen így nekik sem élet-halál, hiszen továbbjutottak, nem kell izgulniuk emiatt. Ugyanakkor nem mindegy, hány ponttal, úgyhogy nekem továbbra is egyértelmű célom ma megverni a bálnavadászokat. Akik nem lettek kevesebben a lelátón sem, sajnos. Ráadásul nagy összeborulást hozott ez a végjáték a montenegrói szurkolókkal, akik szintén hangosak, hát kellett nekünk most ez, de komolyan. Írtam LA-t, az itt van.

A szlovénkák tegnap megverték norgét, mondjuk én a svéd vs hollandot néztem, az sem volt rossz, csóri dutchok eléggé le lettek azon a meccsen amortizálva, maradjunk annyiban. Egy komolyabban eldöntendő kérdés van még hátra a miénknél, mert a német/francián szintén csupán a továbbvitt pontokról döntenek a felek, viszont a spanyol vs osztrák rendesen nyomasztó is lehet majd, miután Ausztriának elég egy döntetlen a továbbjutáshoz.

Kis Krakovszki kikerült, Imre Bence bekerült a keretbe, több helyen nem változtatott Chema Rodriguez, nem is kellett. Palasics Kristóf kezdett a kapuban, a többi poszton a szokásosnak mondható felállással futottunk neki, védekezéssel nyitottunk és egyáltalán nem rosszal, egy másfél perces izlandi támadás tudtunk passzívra tolni végül. Nem kezdődött nagy rohanással, mi Lékai betörésével szereztük meg a vezetést, és nagy szerencsénkre nem tudták a Lékai szélére végigrohantatni a labdát, újabb támadással jöhettünk mi, de egy eladott labda után Bjarki Elisson kiegyenlített, viszont mi is gyorsan kezdtük el a játékot, így Ancsin is megtalálta a rést a falon.

BB kétpercével emberhátrányba kerültünk, hetest is lőhettek, de ismét Ancsin, most átlövésből volt eredményes, viszont üres volt a kapunk, persze, majd egy belemenés után jöhettek, jöttek is gyorsan, ezzel átvette a vezetést Izland. A sikertelen Ancsin-átlövés kipattanóját szépen elkapó Imre rettentő higgadtan lőtte be az első labdáját, így is van, így kell ezt. Jó meccs lesz ez, tudtuk. Csak nem sejtettük. A nyolcadik percben 4:4, vezetett már mindenki, láthattuk is már szinten minden elemét ennek a gyönyörű játéknak. Elissonra figyelni kell, basszus, nagyon szpen húzták le neki második hullámból, de Ancsin válaszolt rá, ezúttal lentről, kitámasztásból, majd Palasics pedig nagyot védett. Fúúú, nagyon összefejelt Sipossal az izlandi, mindkét szempontból elég fájdalmas lehetett ez a meeting. 10. perc, 5:5.

SzitaZotyó ment fel végre, és lőtt el egy rendesebb átlövést, kitűnő észrevétel, nem véd túl jól Hallgrímsson, szét kell szedni a falukat sok veszéélyes kinti lövéssel. A beállónkat eltakarják gyönyörűen, nincs más választás, lőnni kell. Közben Bánhidi a másik oldalon tök szerencsétlenül kapott oda a beálló fejéhez, hetes, kétperc mindenképpen, de jön egy videózás is, lesz ebből még piros is, vélhetően. Úgyvan, basszus. Na de keressük meg a limonádét a citromhoz, jöhet RostaMájki egy egészen komoly időre. A hetest viszont Palasics gyönyörűen kivédte, és Imre Bence pedig ismét bevágta a hozzá lehúzott labdát, el sem hiszem.

Megakadtunk támadásban, Lékai rossz bejátszása után jöhettek, de szerencsére észnél voltunk visszarendeződés közben, illetve Imre volt észnél, most már nem először, na. Így is kell ezt. És Chema is cserélt, jött Hanusz Egon, Ilic, Bodó, előbbi csodás elhajlásos lövésével már kettővel, majd egy elhalászott labda után hárommal vezettünk hirtelen. 7:10, 17. perc, ezen a panton pedig Palasics 50%-on állt, ha hihetünk az EHF-nek.

Magnusson két villanása kellett ahhoz, hogy gyorsan vissza is kapaszkodjanak a nyakunkra, ez a bajom Izlanddal, hogy túl sok ilyesmi villanásra képes játékosuk van a pályán egyszerre. Na nem baj, nekünk meg itt vannak a kicsik. Továbbra is volt némi tanácstalanság a támadásunkban, Bodó két hibája után jöhettek, de Imre Bence olyan sprintet vágott ki, hogy nem hittem a szememnek, és nem is engedte kapura lőni középen az ellent! Nagy húzás volt ő, rendesen az egyik legjobbunk, így is kell ezt, de rég nem láttunk már nem megilletődött bemutatkozást felnőttben, nem?

Bodónak továbbra sem megy, kipróbálnám Ligetet most már mindenképpen, full homály passzából jöhettek az izlandiak, de Palasics végre fogott egy szélső lövést is Elissonnak, nagyszerű. Beragadt az állás, amit aztán Bodó passzából - végre - Bóka oldott fel, ismét kettővel vezetett a magyar válogatott. Most nézem csak, hogy Magyar Huszár és Magyar Huszárné kerültek a Lidlis helyre, de jó, ők jók lesznek ott, hehe. Imre-parádét nézegethettünk továbbra is, jujjj, de jó, hogy vannak ilyen ügyes gyerekek nálunk is, végre, azt hiszem, középen meg is leszünk egy időre. Magnusson kapufára húzta a hetest, Hanusz pedig büntetett, először úsztunk meg négy góllal, a védelmünk pedig továbbra is tartott. Izlandi kapuscsere jött, SzitaZotyi pedig mintha magára vállalt volna némi vezérkedést Lékai hiányában, jó ez. Ancsin betörésével aztán kétgólos előnnyel vonultunk félidőre, nem rossz ez, sőt. 13:15.

Második félidőt sem kezdtük rosszul, Szita, majd Hanusz góljaival tovább vittük ezt a két-három gólos előnyt, és nem is nagyon fogyott el a lövőkedv, mindenki tök felszabadultan, bátran tette hozzá, ami tudott. Máthé Dominik is pályára lépett, Chema pedig visszahozta gyorsan Lékait, Bókát, és egy abszolút kidolgozott, pontos figurát mutatott be a csapat, kár, hogy RostaMájki kihagyta a végén, pofás támadás volt pedig. De így Máthé Dominik tudott átlőni, ezzel pedig ő is feliratkozott a góllövők listájára. 15:19 volt ekkor a kijelzőn, nagyon jó ezt nézni, gyerekek.

Imre ismét összeszedett egy kipattanót, nagyon jól játszik ez a fiú is. És amúgy végre Szita is, akinek Lékai készített elő gyönyörűen, Gustavssonról csordogált be, de azt nem jegyzik fel a törikönyvek. Csak azt, hogy Szita, 5/5. Középen fellazultunk kicsit, eredményesek is lettek egy befutást követően, de ismét a nagy kedvvel játszó Szita köszönt be, majd Máthé Dominik, navégre! Ezt kértem már a szerbek ellen is, ott inkább a beállóinknak hagytak teret, most viszont lubickolnak a lövőink, szerencsére. Nekem mindegy, csak egy meccset nyerő posztunk legyen, a lövők tűnnek annak a második félidőben. Az elsőt hozta Imre Bence és Palasics, plusz a védelem.

Közben Fazekas is pályán, és elképesztő leírni, de hatgólos vezetésnél úgy zárunk vissza egy ellazázott támadást követően, hogy mi jöhetünk belőle. Ez amúgy megint Imre volt, csak mondom. Fazekas Geri megy be a pofonokért, jesszusom, ebből újra videózás lesz, remélem azért megéri a felnőttkort ez a gyermek. Két percet ítéltek, mást egyébként nem is kellett, a lényeg nem is ez, hanem hogy hat, azaz 6 góllal vezettünk a 44. percben, és nem is nagyon látszódott, mivel jöhetnének közelebb.

Liget is meglőtte az első Eb-gólját, illetve hát ejtette, csodás.

Palasics akkora ziccert fogott ismét, hogy a mostanra már hallhatóan szurkolni tudó magyar tábor a neve skandálásába kezdett, tök jogosan, továbbra is 40%-on védett. Maradjunk annyiban, hogy Chema csodásan összerakta és forgatta ezt a csapatot, és bár hőzöngők mindig is lesznek, ez egy remek egyveleg, az olimpiáig szerintem tilos lenne komolyabban belenyúlni ebbe a keretbe.

Menők vagyunk, hosszabb időkre gyakorlatilag elhalkult a lelátó kék része, az eddig betlizőinket hozzuk szépen fel, van kapunk, összeállt a védelem és irtózatosan kreatív játékra vagyunk képesek. Gondoltuk volna ezt a Montenegró elleni meccsen? Nem akarok semmit sem elkiabálni, mert közben Hallgrímsson meg vissza- valamint belejött a védésekbe, de ismét produkáltunk egy olyan visszazárást, amiből jöhettünk előre. Mesterien futunk vissza, atyaég. Ha meg kell, ott van Palasics a kapuban. Kétszer is. Mindig.

Egy pillanatra éreztük csak meg az előző meccsen egyértelműen legjobbunk hiányát, hát mi ez, ha nem hihetetlen siker? Magyarok vagyunk, szóval 10 perccel a vége előtt nem jelentünk ki semmit, de több, mint meggyőzően szedjük szét Izlandot éppen, ha kell futunk, előre és vissza, ha kell, átlövünk, ha kell, védünk, mesés. Egyáltalán nem volt kétségem, hogy nyerünk ma, de azért a mikéntje miatt könnybe lábad a szemem. Hanusz is elképesztőt játszik, végleg megérkeztek a fiatalkáink, kérem szépen. 55. perc 22:29.

Sipi túlpörgött picit, bár a kétpercet erősnek érzem, nem szabad most ezt ellazázni, gyerekek, jött egy üreskapus, egy újabb Hallgrímsson védés, egy lerohanás, +9-ről hirtelen +6 lett, nemár. Verjük már meg őket annyira, amennyire tudjuk, könyörgöm, csak egyszer az életben! Rengeteg van ebben a csapatban, menjünk csak Kölnbe, és csináljuk ezt tovább, így, ebben a szellemben. Imrét, Palasicsot, a menet közben magát felhúzó Szitát és MáthéDominikot emelném ki külön, és Hanuszt, de RostaMiki, a komplett védelem, és Chema. A visszazárások pedig külön pacsit érdemelnek, 25:33 a vége, parádés.

Csoportelsőként, két ponttal és nagy, nyolcgólos gólkülönbséggel megyünk Kölnbe, tegye fel a kezét, aki erre bármennyit tett! Muszáj lesz menni Kölnbe, ez a helyzet.

Hajrá Mogyorók!