Jöhet egy jó izland vs magyar?

Tegye fel a kezét, aki emlékszik olyan Izland elleni meccsre, ami nem volt egyrészt kurvajó másrészt kurvanehéz, és szoros!

Evidens, hogy elsőre mindenkinek a 2012-es olimpia jut eszébe, abból a csapatból van, akinek már a kisfia (jesszusom) van itt a válogatottban és van, aki még maga is. A másik oldal kispadján pedig az akkori rendes játékidő utolsó hetesét kihagyó izlandi játékos ül. Durva, mi? Ilyen a sport, szép ez, na.

Tavaly is és a hazai Eb-n is parádés meccset toltunk egymás ellen, a hazait buktuk egy góllal, a svédországin pedig mi nyertünk kettővel. Mindkettőn felvettük a tempót amúgy a rohanós Izlanddal, most pedig az elmúlt két meccs alapján nekem nem tűnnek olyan gyorsnak, mint azokon a tornákon, hogy őszinte legyek. Pedig túl sokat nem öregedtek. Igazából mindkét dél-szláv vissza tudta kicsit fogni őket, szerintem ez nekünk is sikerülhet. Sőt, miután mi sem szaladtuk szét magunkat - jó, mondjuk nekünk nincs is kivel - kicsit talán abba is belemehetünk, csak az a veszélyesebb taktika, ugye.

Palasics és Bartucz is bizonyított, ebben az esetben nem is tudom, kivel kellene kezdenünk ma, abban a szerencsés helyzetben találtuk magunkat, hogy bármelyiket látom nyugodt szívvel. Talán Palasics kezdjen, hogy Bartucz ismét halál nyugodtan tudjon jönni, ha kell. Szélen életveszélyesek, ez világos, és kapuban is extrára képesek, de azzal a beállójátékkal, amit a szerbek ellen virítottunk, igazából bárki ellen lehet esélyünk. Gisli Kristjanssonra kellene különösen odafigyelnünk, remélem Sipi és Liget rendesen felkészültek belőle, ők játszottak is mostanság eleget ellene, Patrik a BL-ben, Sipi a bundásban is, úgyhogy abban én tudok bízni, hogy ha őt sikerülne kivennünk, akkor Lady Palmarsson és/vagy Smarason is megoldható lenne. Előbbit is ismerjük jól, remek szeme és keze van, ugyanakkor a szerbek elleni második félidei védekezéssel megnehezítenénk a dolgát, annyi szent.

Hallgrímssontól tartok még egy kicsit, ő tud még nekünk igen kellemetlen pillanatokat okozni, ha pedig elkezdi, abból Elíi fia Bjarki és Gudjon fia Sigvaldi fog gyors gólokat lőni, akkor pedig mi nem viszünk magunkkal pontokat Kölnbe. Úgyhogy legyen az, hogy nagyon okosan lőjjünk neki, ziccert és hetest kihagyni tilos, és igenis elkezdhetnénk bátrabban az átlövőinket is foglalkoztatni, ez az izlandi fal pont alkalmas erre, nem olyan hatalmasak, jó ütemű, előkészített átlövésekkel muszáj lenne felzárkóztatni a lövőinket a többi poszt teljesítményéhez. Még akkor is, ha erre valamelyest számítanak.

Érdekes módon most izgulok a legjobban, pedig tekinthetünk erre a meccsre jutalomként is, de mivel tudom, hogy meg akarjuk verni Izlandot, és azt is tudom, hogy nekik ez élet-halál harc, így a hagyományoknak megfelelően hatalmas meccsre készül a gyomrom. Az is lesz, nekünk is nagyon jót tenne egy stabilan felfelé ívelő görbe a játékunkban, gondoljunk csak bele, milyen faszipántos lenne 3 győzelemmel és egyre jobb játékkal érkezni a főcsoportba.

Chema ezt persze tudja, le is veszi a terhet a srácokról ezzel a mondattal, amiben amúgy meg tök igaza van. Mégiscsak 3 friss BL-győztes ellen megyünk ma.

A lelátón lévő izlandiak amúgy eddig felettébb cukikák voltak, a játékosok, ahogy hallom, már nem annyira, de ma biztosan könyöklés lesz ott a hangos szektorban, készüljön erre mindenki fel, és érkezzen időben a H-ba az, aki szurkolni akar. Nem sok esély van arra, hogy leszurkoljuk ezt az izlandi szemmel városnyi szurkolót, de a szüneteikben csak meg kéne próbálni, hogy átmegy-e a Ria-ria-Hungária! Ahogy eddig figyelgettem, a semleges nézők érdekes és egyben szokatlan módon nekünk szurkoltak, reméljük így lesz ez ma is.

Én már felvettem az izlandi zoknimat, remélem szerencsét hoz majd, friss dolog, egy hete vettem, nem lett még kipróbálva, meglátjuk, mit tud. Játsszunk egy jót ma, legyünk észnél, meggyőződésem, hogy meg tudjuk verni az izlandiakat, szóval nyerjünk is, és vigyünk maximális pontot tovább, biztos, hogy Kölnben is hálásak lennének nekünk, ha kiraknánk a bálnavadászokat.