Össznépi kérdezgetős poszt

Nagyon szűken vagyunk a mérhető szabadidővel és kapacitással, gondolom ez látszik, de nem nagyon van mit tenni, mindenesetre ffi-fronton egészen szépen összecsiszolódott női párosunk, Szandrufff és én egy huszáros hajrával odatettük az ágakat (itt és itt), most pedig jön a szokásos kérdezek-felelnek, amit hagyományosan összepattintunk az aktuális világversenyek előtt. Most sem lesz ez másképp, ha beledöglünk is. Kékkel az olasz foci által teljesen elszippantott, első könyvét hónapok óta tökéletesre pofozgató _benito, zölddel artmooney, Szandrufff most lilában pompázik, narancssárga lesz András, a dániasporttól, máltai lovagunk, björni kapja a pirosat. Essünk hát neki!

1. Hogy érzed, a traktoros sztrájkból, a nézőszám-rekordok döntögetéséből, a német szervezésből, az olimpiai selejtezőkre kaparásból és minden ismert további körülményből kiindulva milyen Eb lesz?

_benito: Bevallottan kísérletezgetni akarunk, bár a kapusokon, talán a szélsőkön és a megfelelő irányító-kombókon kívül nem sok újdonság várható. nem tudom, mit hoz ki a csapatból, hogy teher nélkül játszhat olyanokkal, akiknek úgy kell kaparniuk, mint a kurvaélet, de én minden torna előtt optimista vagyok. az egyiptomi vébé, illetve a hazai rendezésű Eb két abszolút végpontjának ugyanúgy nem volt semmiféle előjele, talán egyet leszámítva: egy 100 és egy 30 százalékos Bánhidi ide vagy oda is húzhatja a válogatottunk játékerejét.

artmooney: Hát most már többet sztrájkolnak ezek a friccek, mint a nyugati szomszédaik, vicces ez így, főleg mert most privátim is érintett vagyok, de ez nem topic mostan. Ha a "milyen Eb-nk lesz" alatt azt értjük, hogy milyen minőségű, szervezettségű, satöbbi, akkor nincs kétségem, a németek ezt is valahogy megoldják, a DB nélkül még lehet, hogy jobban is, mint velük (mindenkinek megvan az a mém, amikor a karácsonyfa alatt a játékvasút sínjei ki vannak rakva, ott ül a kisgyerek, sehol egy vonat, és mondja neki az anyuka, hogy "der Zug kommt später" - igen, közmondásosan rossz híre van a DB-nek, és ők lettek volna a fő utaz(tat)ási partnerek most).

Ha a kérdés az, hogy nekünk, mint magyar válogatottnak milyen Eb-nk lesz, akkor önmagamat meghazudtolva most azt mondom, hogy tök mindegy. Most tényleg. Mindig is kivoltam attól, hogy úgy megyünk neki egy világversenynek, hogy van egy mininumcél, amit pöccre teljesítünk, és mindenki boldog, miért nem megyünk neki úgy, hogy legyünk minél előrébb. A mostani csapatnál viszont tényleg azt látom, hogy Chema próbálkozik, aztán lássuk, ki mit hoz ki magából. Ez is egy módszer, a vízilabdázóinknál a szar kezdés ellenére egész faszipántosan összeállt. Miért ne állhatna össze itt is.

dániasport.hu: Szerintem jó EB lesz, már a csoportmeccsektől kezdve érdekes lesz követni a csapatokat. Igen, az is emeli a tétet, hogy olimpiai kvalifikációkért is megy majd a küzdelem. A nézőkkel megtelt csarnokokban rendezett meccsek jó hangulatot ígérnek. A németek nyitómeccse világrekord, az élőben megtekintett nézők számát illetően, az eddigi 4 legnézettebbet mondom, az érdekesség kedvéért:

Olimpia, Atlanta, 1996: 35.000 néző, horvát vs svéd.
Bundesliga, 2004: 30.925 néző i Arena auf Schalke - THW Kiel - Lemgo.
Dán-liga, 2011: 36.651 dán döntő Koppenhága Parken stadion - AG København - Bjerringbro-Silkeborg.
Bundesliga, 2014: 44.189 néző Rhein-Neckar Löwen - HSV Hamburg Frankfurtban.

björni: Szerintem lesz pár izgalmas, nagyon jó meccs, de lesznek nagy különbségű győzelmek is. Kíváncsian várom az EB-újonc csapatokat.

Szandrufff: Szerintem kétarcú, ha a sztárjkok tovább bonyolítják a dolgot, akkor háromarcú Eb-nk lesz. Akik már kiharcolták a selejtezős részvételt tét nélkül tudnak játszani, nem fognak kardba dőlni, több csapatnál is ki lesznek próbálva új dolgok, új arcok, szerintem (pl. nálunk is). Akiknek kell még a kvóta, azok szerint vért fognak izzadni, épp ezért a mi csoportunkban pl. kisebb vérengzésre számítok. :D Csak remélni tudom, hogy nem jövünk ki belőle rosszul.

2. Mi az, amiben MI fejlődtünk/fejlődhettünk? Mi lesz az erősségünk/gyengeségünk ezen az Eb-n?

Mivel a csapatunk nem sokat változott, kb. ugyanaz: ha sikerül lassítanunk a játékot, vigyázunk a labdára támadásban és sokat tudjuk az ellenséget a falunk előtt gyötörni, akkor jók lehetünk, mert az a tapasztalat, hogy ha a védekezés rendben van, akkor támadásban is jobban megy a csapatnak. Kíváncsian várom KisFazék játékát, ilyen típusú irányítónk/middle backünk régóta nincs, úgyhogy mehet a kétirányítós játék.

A fejlődési potenciál, mint általában a kézilabdázóinknál, a ne szarjunk be tét alatt-faktor, bár pont a faszicsapatunk az, amelyik az utóbbi években mutatott ezen a téren életjeleket. Szóval én azt várom, hogy ez továbbra is megmarad. Az erősségünk amúgy pont ez lehet, csikócsapat, halló. A gyengeségünk a rutintalanságunk lehet, bár persze ott vannak a régi nagy öregek, de bízom benne, hogy nem rájuk akarunk rakni mindent. A kapusainktól fázom, nem is feltétlenül a képességeik miatt, hanem hogy kijön-e belőlük. Őszintén szólva a képességeikről nincs sok fogalmam, de felteszem, ha már ott vannak, akkor nem nyeretlen kétévesek (Bartuczot kivéve nem sokat láttam még a srácokat védeni).

Szerintem a csapatjáték dinamikájában fejlődtünk, a gyors támadásvezetésekben, és Fazekas Gergő 1:1 elleni játéka majd sok lehetőséget hozhat, bízom benne, hogy ez az erőssége is lesz a csapatnak. Gyengeség? Talán a kapusjátékban, de ez talán nem is meglepő, valahogy elveszni látom a magyar kapusiskolát...már ha volt, ilyen valamikor. Szóval itt érzem azt, hogy még nem vagyunk meg úgy, mint más posztokon.

Erősségünk, hogy sok fiatal van a csapatban, akik nem tojnak be. Ugyanez a gyengeségünk is. Kapusposzt nagy kérdőjel. Remélem lesz élet Mikler után.

Az erősségünk az a tapasztalt mag+fiatal titánok felállás lehet, azzal a körítéssel persze, hogy kvázi nyomás nélkül kézilabdázhatnak a srácok, és szerencsére már néhány meccsen ezek a fiatalkák is voltak csapatban amúgy, tehát nem hidegen-idegen a kapcsolat a srácok között játék szempontjából. Az erősségünk egyben a gyengeségünk is lehet - a srácokon múlik, hogy melyik lesz. Azaz, a tét nélküliséget remélem nem a nihil fogja jellemezni szorult helyzetekben, mert azért némi félelmem akad ezen a téren.

Amiben fejlődtünk: vagány a csapat. A fiatalok hozzáállása szerintem remek, nincsenek betojva, nincsenek befeszülve, van önbizalmuk is, nem mellesleg klubszinten is rendelkezik szinte mindenki nemzetközi tapasztalattal, Zoki (Ilic Zoran) remélem, Hamburgban megtanulta elengedni a gátlásait, mert amúgy belevaló egy gyerek. És Gerike (Fazekas) pucájában is van mindig vér, remélem, nagyon kevés olyan alkalom lesz, amikor az akarása erőlködésbe fordul. Ha ezek pipa, szerintem nagyon pofás egy brigádunk lesz.

Amiben fejlődhetünk az a stabilitás. Mindenhol. Az ebben való fejlődésre is látok jó esélyeket ezen a tornán, hiszen többen külföldön, Bundásban, vagy BL-ben szerepelnek kvázi alapemberként hétről hétre + ne feledjük, a szögediek is magukra szedtek némi önbizalmat és nyugalmat, ami mellett ledobtak néhány kilót is,mindez hozhat annyi minőségbeli javulást, ami sokszor hiányzott a csapatból, számomra legalábbis (akár állóképesség, akár tartás, akár motiváció szintjén

3. Ebből kiindulva milyen eredményt vársz magunktól? Mivel lennél elégedett?

A két délszlávot megcipőzzük, úgyhogy a továbbjutás meglesz, de a középdöntőben csak az utolsó fordulóban a horvátokat verjük meg, a többiek ellen nem lesz sok sanszunk. ez a 10. hely környékére lesz elég, ami egybeesik a szövetség elvárásával, ennél többen nem igazán reménykedhetünk, de ahogy egy bravúr, úgy egy komoly perec is mindig bennünk van.

Ahogy fentebb írtam, most tényleg leszarom a számszerű eredményt. Azzal lennék elégedett, ha lenne játék, lenne pofa. A csoportból persze jó lenne tovább(cs)úszni, utána meg jöhet a teljesen tét nélküli játszadozás, ami alatt most csak a tét nélküliséget értem, nem a komolytalankodást.

Csoportból való továbbjutás szerintem meglehet. Elégedett viszont akkor lennék, ha utána is mindent és még többet kiadnánk magunkból. Persze ehhez az kell, hogy full powerben nyomjuk az első perctől kezdve. Nehéz lesz, de nem látom azt, hogy milyen feltétel hiánya miatt ne lehetne egy jobb eredményt elérni mind női és férfi vonalon a válogatottainknak.

Elég kiegyensúlyozott, erős csoportunk van, úgyhogy még az is simán benne lehet, hogy tovább sem megyünk. Ha viszont igen akkor is max. a 8 közé jutás lesz meg.

Szerintem, bár nagyon nehéz dolgunk lesz, nem kéne gondnak lennie a csoportból való továbbjutás, ahogy a pontvitel sem. Képesek ezek a fiúk erre. Aztán a középdöntőben én a horvátokat is kipipálhatónak látom, és ha jól megy a szekerünk, és a többi eredmény is úgy áll, akkor egy-két bravúr is becsúszhat, az izlandi-német-spanyol-francia kvartett valamelyikével szemben, amivel már lehet nézelődni. Én helyezést nem akarok, de igazából nem is tudok írni. Nyilván sok szempontból (pl. sportági finanszírozás, ugye) számít a helyezés, de egy ilyen férfi Eb-mezőnyben, ilyen lebonyolítás mellett, márciusban olimpiai selejtezővel, nekem inkább az lenne az igazán fontos, hogy beépüljenek a fiatalok, felszabadultan, jól játsszon mindenki és szedjen magára a brigád, csapatként is önbizalmat. Azzal és akkor leszek elégedett, ha elégedett leszek a meccseken látott játékkal és teljesítményekkel.

4. Kit vársz a csapat legjobbjának?

Azt szeretném, ha a Ligi-Sipi páros lenne a legjobbunk, de hogy valójában ki lesz, arra nincs ötletem. A csehek elleni meccs alapján valamelyik irányítónkban benne lehet, de egy ekkora csávókból álló csapattól az lenne a minimum, hogy az átlövők vállalják a góljaink nagy részét.

Máthé és Rosta. És talán Szita Zoli is felszabadultabb lesz, hogy már tiszta a jövője.

Chema-t. Látni szeretném a csapaton az ők munkáját. De a viccet félretéve, Máthé Dominiktól várok egy jó és kimagasló teljesítményt! Emelett persze a fiataloktól is várok egy berobbanást, Fazekas Gergő, Rosta Miklós nem lepne meg, ha nagy szerepük lenne egy jó szereplésnél!

Kapusok közül valakit, de még nem tudom, hogy kit, de valakinek ki fog jönni a lépés. Amúgy Rosta Mikit.

Ha Lékai nem tolja túl az akarást, akkor szerintem ő az egyik legmeghatározóbb játékosunk lesz a tornán. Rajta kívül én Szita Zozótól, Zokitól és Gerikétől várok nagy teljesítményt, illetve valamelyik kapustól - leginkább Andó Aritól talán (persze azzal is kiegyezem egyelőre, ha mindhármuknak lesz egy-egy kimagasló meccse, tökéletesen kiegészítve egymást).

5. Ágak fényében kit vársz a négybe?

Német-francia és dán-norvég.

Megismétlődik a női vb-elődöntős mezőny.

Északi fényt, mindenképpen. Kettőt minimum, így a dánokat és a svédeket. Szerintem ők ott lesznek, míg a másik ágon a franciák mellett a spanyolokat várom. Ha jól néztem az ágakat.

Szokásos skandik, francik, meg otthon a németeket.

Nálunk a franszoákat és spanyolokat/németeket/izlandiakat - nekem korai erről ennél többet latolgatni, nem tudom egyelőre belőni a teljesítményeket. A másik ágról pedig a dánokat és a norgékat.

6. Ki lehet a meglepetés-csapat? Ki(k)re lesz érdemes figyelni? Van-e olyan fiatal játékos a mezőnyben, aki most fog berobbanni, és csak te tudod előre?

Nem csak én tudom, hogy a KisFazék lesz az. meglepetéscsapat nem lesz, hacsak minket ki nem buziz a csoportban vmelyik délszláv.

Nem számítok pozitív meglepetésre (ezt írtam a női vb előtt, és be is jött), negatív meglepetésre pedig a spancikat mondom. Valami miatt úgy érzem, hogy most figyelni kell a lengyelekre, de nagyon mást nem tudnék mondani. Azt meg természetesen tudom, hogy ki fog berobbanni, de nem árulom el.

De jó lenne ha mi lennénk, de miért ne lehetne? Izland is nagyon készül. Vannak fiatalok, akikre érdemes lesz figyelni, így a portugál Francisco "Kiko" Costa, a cseh Matej Klima, vagy Fazakas Gergő, de hogy legyen valaki a dánoktól is, Mensing előre léphet a rangsorban. Olyanra mint Gidsel, ahogyan ő robbant be, olyat most nem tudok, bár a feröeri-szigeti csapatból lenne egy-két önként jelentkező erre a kérdésre, pl Óli Mittúnt, Elias Ellefsen, West av Teigum.

Hát az én nagy kedvencem és titkos meglepi csapatom Feröer. Utánpótlás-versenyeken rendre jól szerepeltek. Fiatalok, kezdenek beérni meg beáramlani európai topbajnokságokba. Erősek gyorsak. Úgyhogy röer röer Feröer!

A meglepetés-csapatok kategóriájába a feröerit, a hollandot és a cseheket ajánlanám jelölésre. Én a feröerieket tuti, hogy figyelemmel fogom kísérni, szívből ajánlom másoknak is! Az a helyzet, hogy az összes nagyágyú fiatal már egy jó ideje nagyágyú komoly bajnokságokban/európai kupákban, erre nem tudok tippelni. Az tuti, hogy a feröeri csapatban a két csodagyereken kívül még látunk jó alapanyagokat, illetve a portugáloknál a még siheder Kiko Costa is fejjel fog menni a falnak, méghozzá eredményesen.

7. Rengeteg olyan exkézilabdás ül különböző országok kispadjain, akiket mi még láttunk játszani, van-e közöttük olyan, akitől valami meglepőt vársz? (help: Pajovic-Ausztria, Kiro-É-macedónia, Guðjónsfia Snorri - Iceland, Sola-Montenegro, Uros Zorman-Szlovénia, Marcin Lijewski-Polska, Staffan Olsson-Hollandia). Szóval ki lehet a meglepi edző?

Hát erre csak hasraütni tudnék, mindenesetre azt sosem gondoltam (és most sem gondolom), hogy Kiróból edző lesz.

Ha valaki, akkor egyben a 6. pontomat felül is fogom írni, a hollandok. De igazság szerint most így nem tudom egyikükről sem elképzelni, hogy nagyot dobnak a csapatukkal. Nem azt mondom, hogy leégnek, de nem nézem ki egyikből sem, hogy valami eszement, váratlant pluszt tesznek a csapatukhoz. Csak szólok, hogy anno ezt gondoltam Jicháról is, aztán csak behúzott rögtön egy BL-t, szóval erre a jóslatomra csak Hajdu Jani tegye fel a házát, mert ő már amúgy is elbukta a női vb-n.

Nagyon jó észrevétel, amikor kitettük az izlandi válogatottról a cikket a Dániasport.hu-ra, akkor pont arra gondoltam, hogy Snorri hetesét kivédte Fazekas Nándi Londonban az olimpián. Ekkor 2012-őt írtunk, most ő lesz az edző, de nem ússza meg most sem, hogy egy Fazekassal ne találkozzon. Amúgy jó ez a tendencia, vagy is nem is annyira, mert ez azt jelenti, hogy öregszünk és a kedvencek már a padon ülnek.

Hát nekem nem ex-játékos, hanem inkább ex-veszprémi. A mi Sabate barátunk szerintem nagyon jól összerakta a cseh csapatot.

Mivel Zorman már vezette a szlovénokat a tavalyi vb-n, annyira nem tudom meglepetésként aposztrofálni, de én tőle speciel sokat várok.Vagy inkább úgy fogalmazok, hogy bár mástól is várok jó dolgokat nagy mennyiségben, én tőle számítok arra, hogy tud majd robbantani a jelenlegi szlovén válogatottal. És igen, bár nem volt játékos, de csatlakozom björnihez, és ezt is emlegettem a beharangozóban, hogy Xavi szerintem remek munkát végez a cseheknél, ezért is biggyesztettem oda a meglepetés-csapatok közé őket.