Kvali-vb LA II.

Az első LA-ben szót ejtettem a lengyel-svéd közös rendezésű világbajnokság lebonyolításáról, menetrendjéről, és a különböző hasznos infók elérési helyeiről, így itt nem teszem meg újra, tessék átfáradni ide.

Az első résznek megfelelően továbbra is a főbb csapatok kiemelésének logikája mentén haladunk, bár ez most pont megtévesztő lesz, hiszen a D-csoportban leledzik a magyar válogatott, amely alapból is igényelne egy részletesebb elemzést, de hatalmas szerencsénkre olyan csapatokkal hozott össze megint minket a sors, mint Izland és Portugália, és ezen együttesekről amúgy is fejtegetésekbe illett volna bocsátkoznunk.

Azért a csoportokat itt hagyom:

A-csoport (Krakkó): Spanyolország, Montenegró, Chile, Irán

B-csoport (Katowice): Franciaország, Lengyelország, Szaúd-Arábia, Szlovénia

C-csoport (Göteborg): Svédország, Brazília, Zöld-foki köztársaság, Uruguay

D-csoport (Kristianstad): Izland, Portugália, Magyarország, Dél-Korea

E-csoport (Katowice): Németország, Katar, Szerbia, Algéria

F-csoport (Krakkó): Norvégia, Észak-Macedónia, Argentína, Hollandia

G-csoport (Jönköping): Egyiptom, Horvátország, Marokkó, Amerikai Egyesült Államok

H-csoport (Malmö): Dánia, Belgium, Bahrain, Tunézia

C-csoport

Svédország

A svéd válogatott 2022-ben 20 év után nyert ismét Európa-bajnokságot, és bár van néhány hiányzójuk, a meghatározó játékosok mind épen-egészségesen várják ezt a világbajnokságot, méghozzá hazai pályán. Jonathan Edvardsson vállsérülés, Valter Chrintz keresztszalag szakadás, míg Karl Wallinius térdsérülés miatt nem áll Glenn Solberg szövetségi kapitány rendelkezésére. Hétfő esti hír, hogy Oscar Bergendahl szereplése is kérdésessé vált, miután a szerbek ellen játszott felkészülési meccsen (amin amúgy két góllal kikapott Svédoszág) vállsérülést szenvedett, miután nemrég tért vissza térdsérüléséből. Kedd este, amikor írom ezt, még nem találtam friss, konkrét információt az állapotáról. Az ő kiesése viszont már fájó lehet a svédek számára, hiszen nem csak beállóban teljesített jól, hanem a védelem egyik stabil tagjaként is számíthatott rá a svéd csapat.

A svédek a csoportkörben Brazíliával kezdenek, ez lesz várhatóan a legnehezebb meccsük ebben a szakaszban, majd jön a Zöld-foki Köztársaság és végül Uruguay, mondhatni csökkenő sorrendben az erőviszonyokat tekintve. A zöld-fokiak az előző vb-n mindössze egy darab mérkőzést tudtak lejátszani, méghozzá épp ellenünk, aztán sajnos szinte az egész csapat koronavírusos lett, így sokat nem láthattunk belőlük, de annyira azért elég volt ez a kis betekintő, hogy tudjuk, lebecsülni nem szabad ezt a válogatottat sem. A többségük a portugál bajnokságban edződik, ettől függetlenül azért komoly gondot nem jelenthetnek az európai élcsapatok számára, így Svédországnak sem. Uruguayt pedig mi is 26 góllal vertük Egyiptomban, így azt hiszem, ezt nem is kell folytatnom... A középdöntő már más kávéház lesz, kíváncsian várom, hogy lesz-e gondja a svédeknek az esetleges csoportkör végi bealvásból.

Várt továbbjutók: Svédország, Brazília, Zöld-foki Köztársaság

D-csoport

Izland

Az izlandi csapatot maga Chema Rodríguez is az éremesélyesek között emlegeti, ezt kicsit túlzásnak tartom azért, de valóban, ez az izlandi válogatott bitang erős, fiatalokból áll, úgyhogy még csak eztán jön majd a java számukra a nemzetközi porondon, szerintem. Gudmundur Gudmundsson egy zseni, a keret nagy része pedig a Bundesligában edződik, vagy valamely olyan skandináv csapatban, amely BL-, vagy éppen EL-szereplő. Arnarsson, Elísson, az Eb gólkirálya, Ómar Ingi Magnússon, vagy éppen a Valurben brillírozó 22 éves Valencia nem kevés borsot törhet az ellenfelek orra alá, és a tavalyi Eb-n berobbanó, azóta a Nantes-ban is remek formát mutató Hallgrimssonnal és (az általam ravasz rókának és egyben őrült zseninek tartott) Gústavssonnal a kapuban minden csapatnak komoly gondja lehet. Fájó pont és nagyon sajnálatos Tharstarsson éppen Szegeden elszenvedett újabb komoly térdsérülése, ettől függetlenül, én Izlandot várom a csoportunk élére.

Portugália

A portugál csapat nagy része egy klubból jön, a BL-ből jól ismert Portoból. Ez a többi válogatottal szemben mindenképp előny lehet, viszont azt is láthattuk a tavalyi Eb-n, hogy ez még semmire sem garancia. Az őszi klubszezonban sem teljesítettek véleményem szerint a portugál topcsapatok túl jól, de a játékosok sem voltak kimagaslóak egyéni szinten. Kivétel ez alól természetesen a 17 éves csodagyerek, Kiko Costa, aki bár az egyik felkészülési mérkőzésen egy kisebb sérüléssel távozott a pályáról, azóta nem hallani, hogy a vb-n való debütálását bármi is akadályozná. Az biztos, hogy ezzel a portugál csapattal nem lesz egszerű dolga a magyar válogatottnak, ettől függetlenül megugorhatónak tartom a feladatot, és nagyon remélem, hogy Portugália előtt végzünk a csoportkörben, amellett, hogy az ő Izland elleni találkozójukon is az északiakat tartom az esélyesebbnek.

Magyarország

Január 12-én, csütörtökön kezdi szereplését Kristianstadban a magyar együttes Dél-Korea ellen, majd Izland és végül Portugália a sorrend a csoportban, a kezdési időpontok 18:00, 20:30, majd ismét 20:30 lesznek. Kezdem a rosszal, essünk túl rajta minél hamarabb, Juhász Ádám sérülésével. Annyira drukkoltam neki, hogy végre megmutassa magát, hiszen ennyi éven át mindig volt valami hátráltató tényező számára, a Benficában Chema keze alatt egyértelműen bizalmat kapott és önbizalmat szerzett, sokat profitálhatott volna belőle a válogatott is. Sajnos azonban jelenleg a szemsérülése miatt izgulunk, és azért, hogy ne legyen komoly és/vagy maradandó a baj, a többi most mellékes.

És térjünk rá a bizniszre. A kereten én sokat nem lovagolnék, nem hiszem, hogy különösebben bele lehetne kötni Chema döntéseibe. Néhányan hiányolták Győri Matyit, de Juhász valóban jobb formában volt az őszi szezonban és miután mindenképp ki kellett hagynia játékost az utazó keretből, sok értelme nem lett volna riasztani a Tatabánya irányítóját. Hanusz-Lékai páros középen stílusban talán kissé egyező játékra ad majd lehetőséget, de Goni a faltörő kos, míg Máté szerintem remek az előkészítésekben. A négy beállót is indokoltnak tartom, elsősorban a védekezés miatt, de azért az sem árthat, ha Szöllősivel és Sipivel mozgékonyabb emberek is kerülhetnek az ellenfél falába a támadásainknál, mint Bence vagy Miki. Bánhidi reméljük teljesen rendben és a vb alatt sem éri semmi, ennyi kihagyás, sérülés után jó volna látni, hogy milyen, amikor tényleg számíthat rá a csapat. Jobbátlövőben biztos, hogy hiányozni fog Máthé Dominik, de lassacskán ő is visszatér majd, de abból kell főznünk, ami van, és azért az sem annyira rossz. Ancsin távolabbi zónákból lehet jó, illetve bizonyos taktikai elemeknél a szélen is bevethető, Leimeter szerintem rengeteget fejlődött, amióta a Zágrábban van, és úgy látom, ő mindig ezerrel megy, szeretne bizonyítani, ami persze elsülhet nagyon jól és meglehetősen rosszul is. Reméljük, előbbi lesz a helyzet. Ilic Zorant még kicsit pehelysúlyúnak érzem ide, legfőképp védekezésben és valószínűleg Chema sem véletlenül pihentette a szlovénok elleni második felkészülési meccsen, bár nem tudunk róla, hogy tényleg bármi probléma is lenne vele egészségügyileg, ne is legyen.

A leggyengébb posztunknak a balátlövőt gondolom, sem Bodó, sem Szita nincs különösebben nagy formában, és előbbi csak bizonyos taktika megvalósítása esetén használható igazán jól. Zozó mellett az szól, hogy szélen és irányítóban is bevethető ideiglenesen, ha arra lenne szükség. A kapuban a szokásos felállás, annyi változással, hogy most nem utazott ki harmadik kapus Svédországba. Mikler esetén kicsit aggasztó az a nem 100%-os térd, ő maga is mondta, csak remélni tudja, hogy a vb-n minden meccsnap a jobb és nem a fájós napok táborát fogja erősíteni majd. Emellett kiemelném, hogy ha szorul a hurok, Roli rendre leblokkol, szerencsénkre Székelyt épp ezek a szituációk tüzelik fel igazán. Marci teljesítménye nekem ősszel annyira nem volt túl meggyőző, de azt sem mondanám, hogy nem lenne formában. Várom, hogy miképpen oszlanak majd meg a felelősségek ezen a poszton, a kapus poszt a mai kézilabdában kiemelten fontos, tényleg meccseket tud eldönteni egy jó teljesítmény a kapuban.

Ami a meccseinket illeti: Dél-Korea ellen szerintem szenvedni fogunk, mint a kivert kutya, de behúzzuk. Kellemetlen, ismeretlen stílussal találkozunk, és ráadásként a torna első mérkőzései mindig nyögvenyelősen sikerülnek a magyar csapatnak. Aztán jön Izland, ami véleményem szerint a legnehezebb meccsünk lesz a D-csoportban, őszintén nem látom, hogy fogjuk felvenni a versenyt azzal a tempóval és dinamikával, amire az izlandi játékosok képesek. És Portugália ellen zárjuk a csoportkört, nos, ezt a meccset, ha Izland ellen kikapunk, kötelező lenne hozni, de ne számolgassunk már előre. Ahogy fentebb írtam, ez sem lesz egy sétagalopp, rózsaszirmokat a mezőn ugrándozva szétszóró pillanatokra szerintem nem nagyon számíthatunk az első három versenynapunkon, de ne legyen igazam! És őszintén, ahogy az Eb után sem, most sem tudnám elmarasztalni a csapatot, ha az utolsó két meccset nem húznánk be, az tuti, hogy a csoportkör sorsolását mi szívtuk meg a legjobban...

A középdöntőig előre sem akarok látni igazából, ott Svédországot ismét egy teljesíthetetlen feladatnak látom, a többivel nem lehet gond, viszont amíg a csoportkörünk nem ér véget, feleslegesnek tartom, hogy ezen morfondírozzunk.

Várt továbbjutók: Izland, Magyarország, Portugália

A II. középdöntős csoport első két helyére a svéd és az izlandi válogatottat várom, ha nagyon-nagyon rózsaszínen akarom látni a következő napokat, akkor pedig svéd-magyar egy-kettőt szeretnék látni január 20-án este a középdöntőt záró tabellán. A másik két középdöntős ágat momirCsilics billentyűzetéből kapjátok majd. Addig is: hajrá, magyarok!