EHF EURO 2022 - A-csoport, Debrecen

Január 13-án kezdődik a már olyannyira várt férfi Eb, amit felnőtt korosztályban most először rendez Magyarország, Szlovákiával kiegészülve. A lebonyolításról bővebben már írtunk külön, így most a csapatokra és a megújult Főnix Csarnokra fókuszálnék.

Kezdjük a helyszínnel, hiszen – bár a tornára készült két vadiúj létesítmény is – a Főnix Csarnokot már Főnix Arénának kell hívni, mégpedig azért, mert a csarnok nem csak egy brandingelési frissítésen esett át, de belül is fel lett turbózva. Magyarország egyik legnagyobb befogadóképességű csarnokára (6500 kézilabdára, kb. 8500 koncertre) 2002-es átadása óta rá is fért némi modernizálás. Az aréna honlapjáról idézve: „megújított belső arculattal, új vizesblokkokkal, modern élmény- és információs rendszerrel (LED perimeter és cube), energiatakarékos LED-világítással, kibővített ruhatári kapacitással, korszerű gépészeti rendszerrel” bővült a csarnok. A pályamenti LED-perimeteren túl karzati LED is lett telepítve, valamint egy hatalmas cube (kezdőkör feletti négyoldalú/végtelenített kijelző) is be lett szerelve, hogy minden show-elemnek megfeleljen a helyszín. Szóval jó lett, na.

De térjünk rá a kézilabdára.

A debreceni A-csoportban Dánia, Szlovénia, Észak-Macedónia és Montenegró fog küzdeni a két középdöntős és az oda továbbvihető lehető pontokért. Érdekesre sikerült ez a csoport, meg kell hagyni :D

A csapatokból egyértelműen kiemelkedik Dánia, amely az utóbbi években szinte kivétel nélkül ott tudott lenni minden tornán a legjobbak között. Olyan világsztárjai vannak – akik eddig úgy tűnik, hogy jönnek is valóban a tornára –, mint Mikkel Hansen, Rasmus Lauge Schmidt, Mensah Larsen, miközben nagyobb hiányzójuk szinte csakis Anders Zachariassen lesz. Nyilván kérdés, hogy egy sehova nem számító Eb-n egy olimpiai ezüst után mennyire akarnak erőlködni, mindenesetre tudás és keret alapján szerintem simán legjobb négyes csapat lesznek a végén.

Szlovénia az utóbbi időszakban szintén feliratkozott a soha le nem becsülhető, erősebb csapatok közé. Rengeteg játékosuk játszott a közelmúltig vagy játszik jelenleg is nagyobb BL-csapatokban, így edzettség és nemzetközi tapasztalat terén nekik sem lehet gondjuk. Nyilván szeretnének majd pontot továbbvinni a középdöntőbe, de kétlem, hogy Dánia ellen akarnának majd teljes erőbedobással erőlködni a csoportkörben, viszont szerintem a középdöntőben érdemes lesz rájuk figyelni. Nagy figyelemmel várjuk Ljubomir Vranjes szövetségi kapitányi munkáját a szlovén kispadon, főleg miutén kihagyta a keretből Bombacot, Gabert és Sostaricot is...

Észak-Macedónia talán az egész mezőny egyik legérdekesebbje, méghozzá Kiril Lazarov személye miatt, aki – ha az internetről összekaparható morzsák és az északmacedón szövetség oldalán található keret nem csalnak – egyben lesz szövetségi kapitánya és játékosa is az északmacedón válogatottnak. Ilyen nem sűrűn fordul azért elő, várom már, hogyan valósul meg a gyakorlatban ez a kettős felállás. Egyébként az északmacedón csapat azon kevesek egyike, ahol nem nagyon van hiányzó: egyedül a Veszprémben játszó Dejan Manaszkovnak kell térdsérülése miatt kihagynia ezt a tornát, míg mindenki más rendelkezésére áll majd Lazarovnak. Nem lebecsülendő ez a válogatott, hiszen sokan a Bundesligában edződnek, míg mások a Bajnokok Ligájában vagy az Európa Ligában kapnak szerepet, azonban ettől függetlenül én a csoportjuk harmadik helyére várom őket.

Montenegró válogatottjában nem igazán vannak nagy nevek, talán egyedül a Bundesligában remek formában védő Nebojsa Simicet lehetne itt kiemelni. Nemrégiben többen is pozitívan teszteltek a csapatból, így Svájcba sem tudott elutazni a nemzeti együttes az Eb előtti felkészülési tornára, így kérdéses milyen összetételben és állapotban érkeznek majd meg a kontinensviadalra. A montenegrói válogatottat — ahogy az egy balkáni együttes állandó ismérve – sem szabad lebecsülni, biztos, hogy okoznak majd néhány kellemetlen pillanatot csoportellenfeleiknek, de ennél többre nem számítok. Még úgy sem, hogy a szövetségi kapitány Zoran Roganovic, aki Svédországban is edzősködik és akivel a montenegrói válogatott története első győzelmét aratta Eb-n 2020-ban. Talán Észak-Macedóniával lehet szoroz mérkőzésük, szerintem a csoport utolsó helyén zárnak majd.

A-csoport

Helyszín: Debrecen, Főnix Aréna

Csapatok: Dánia, Szlovénia, Észak-Macedónia, Montenegró

Mérkőzések:

Január 13., csütörtök

18:00 Szlovénia–Észak-Macedónia (1)

20:30 Dánia–Montenegró (1)

Január 15., szombat

18:00 Észak-Macedónia–Montenegró (1)

20:30 Szlovénia–Dánia (2)

Január 17., hétfő

18:00 Montenegró–Szlovénia (2)

20:30 Észak-Macedónia–Dánia (2)

Várt végeredmény a csoportban: 1. Dánia (2 vitt ponttal továbbjutó), 2. Szlovénia (0 vitt ponttal továbbjutó), 3. Észak-Macedónia, 4. Montenegró.