Kérdezz-felelek, vébé_2021, Egyiptom

A szokás az szokás fucKovid alatt is, úgyhogy jövünk a szokásos, világversenyeket megelőző kérdezgetős, felelgetős poszttal, a válaszadók és színeik a következők: room303, az első és mindmáig egyetlen szövetségi kapitányunk: björni, artmooney, szandrufff a női sarokból, töcök jön tömören a kékből és vagyok én, jómagam. A kérdéseket az évek és a tapasztalat állította össze. Magyarul kikerestem a gmailemből az eddigi kb. tíz világversenyt megelőzőeket, hehe.

Milyen vébére számítasz (tekintettel a létszámbővítésre, helyszínre, COVIDra)?

Furára, hektikusra, olyasmire, mint amilyen a női Eb volt, beleértve a meglepetéscsapatot (ami itt nyilván nem a horvát lenne). Hanem legyünk pl. mi!

Elég érdekesre. Nem tudom, hogy mi értelme volt a 32 csapatnak, sokat higult a mezőny, és nézők nélkül biztos nem lesz ugyanolyan a hangulat, de fő a biztonság.

Ha a női Eb színvonalából indulok ki (amelyiken láthattuk minden idők talán két legrosszabb női meccsét is, ami a világversenyeket illeti), akkor nem jóra. A létszámbővítés még COVID nélkül is egy vicc, főleg így, hogy a mezőnyben csökkent az európai csapatok aránya, de szerencsére legalább lehet öt pánamerikai csapatot nézegetni. Mert például ki ellen szereznének pontot például az argentinok, he? Mindegy, úgysem láttunk még soha újsághirdetésben összeszedett válogatottat. (sajnos most sem fogunk, az amerikai csapat közben visszalépett a 18 pozitív eset miatt - a szerk.) Lassan versenyt lehet hirdetni, hogy melyik versenyen van több érdektelen meccs, a férfi kézilabda-vb-n, a női kézilabda-Eb-n vagy a 48 csapatos foci vb-n.

Borzalmasra. Már csak abba belegondolni is szörnyű, hogy az első két várva várt férfi válogatott meccs a Zöld-foki Köztársaság és Uruguay ellen lesz, aztán jön egy a Covid miatt csonka német válogatottal szemben, egyszerűen maga az élvezet. A középdöntőben meg majd folytatódik kb. ugyanez az értelmezhetetlen színvonal. Ilyenkor égbe kiáltok a B-vb-kért, mindenkinek jobb volt az úgy. De a negyeddöntőktől már ismét jó lehet a történet, ha nomárlisan alakulnak a dolgok. Ja, és vérzik a szívem, hogy nem lófrálhatunk Gízában és Kairóban.

Kaotikus vébé lesz, Egyiptom nem Dánia, ez a buborék nem az a buborék.

Lassan beinduló, hektikus, bonyolult eseményre, ahol kollektív rugalmas hozzáállásra lesz szükség, meg arra, hogy a játékosok ki tudják zárni a körülményeket, mert szvsz csomó hirtelen alakulással kell majd mindenkinek megbirkóznia, de igazából azt is gondolom, hogy lehet itt puffogni, olyan úgysem lesz, hogy mert Sagosen kikelt magából, majd a komplett norge válogatott szedi a sátorfáját, és hazamegy a retekbe. Nyilván Egyiptom Afrika, nem Skandinávia, ezt azért már megtanultuk általános iskola felsőben, kelleni fog egy tonna kézfertőtlenítő, de végül a csapatok fejben is meg fognak érkezni a pályára. Mondjuk addig még kurvasok meccs van hátra, azt valahogy túléljük, de a negyeddöntőkre ott lesz mindenki. Eléggé idegben vagyok amúgy, hogy nem mehettünk ki, mert elég régóta halogatjuk a piramis-túrát pont emiatt a vébé miatt, szóval elég irigy is vagyok a csapatokra, akik a kinézett szállodám kertjéből egy szál pólóban bambulják a piramisokat.

Mit vársz a magyar válogatottól, nem feltétlen eredményben?

Reálisan viszont azt várom, hogy továbbmászunk a csoportból, nem szarunk be, de nem gondolom, hogy idén is tudnánk olyan hősieset villantani, mint tavaly.

Remélem ugyanolyan tökösen fogunk játszani majd, ahogy az EB-n valamint tovább építjük a szerethető csapat imidzsünket.

Ha egyszer sem hallanám a verseny alatt Chemától Gulyás Pistától, hogy azért nem játszottunk jól, mert a covid, már elégedett lennék. Ez egyben azt is jelentené, hogy nem fosott be a csapat, és ezt már tavaly láttuk, hogy van ilyen. A csoportból továbbjutás kötelező, és pontot is kell vinni, egyértelmű, bár megmondom őszintén, amekkorát gagyiztam a zöld-fokiakat "csak úgy", annyira meglepően tisztes eredménysoruk van. De ellenük és az uruk ellen kötelező a két pont.

Én a fiatalkáktól szeretném látni, hogy a nemzetközi porondon elért fejlődésüket a válogatottban is meg tudják mutatni és a vezérszerepet is merjék akár magukra vállalni. No, meg azt is, hogy ismét felszabadult, örömjáték legyen, nem betojás, hulla sápadtság. Határozott, magabiztos és önfeledt játékot, csapatot.

A fekete ló, aki meglepetést okoz, valami nagy durranást és nem csak néhány meglepő győzelmet.

Egyértelműen és kimondottan fejlődést várok, azt, hogy a tavalyi teljesítményt minimum megismételve, többnyire felszabadultan, teher nélküli örömkézilabdát láthassunk, és erre meg is van minden esélyünk. Legyünk stabilak, legyen alapjátékunk és ne zuhanjunk össze hátrányban. A tavalyi húzóemberek ismét nőjjenek fel a feladathoz, ha egy Eb-re elegek voltak, elegek Uruguay ellen is. Kiegészülve a nagyobbacskákkal pedig nagyobbacska céljaink is lehetnek.

Mi lehet az erősségünk?

Roló, mint mindig. Meg a fegyelmezettségünk. Meg a fegyelmezettségből és teher nélküli játékból fakadó tökösségünk.

Amit az előző válaszban leírtam plusz még pár dolog: az edzői hármas szerintem elég jól működik és itt a pad is sokat tud hozzátenni a meccsekhez (nem úgy, mint a csajoknál, sajnos). Nincsenek olyan kifejezett sztárjátékosok, hanem inkább csapatként lehetünk erősek.

Fogalmam sincs. Ahhoz kevés meccset láttam idén, és keveset is játszottak a csapatok. A szegediek formájáról tippem sincs.Talán Chema tökössége, és az, hogy egyre jobban megértik a játékosok, mit akar.

Fiatalok berobbantják megint magukat és mennek fejjel neki a falnak bátran, vezérekké válva.

Mindenki a fedélzeten van, nincs ennél erősebb válogatottunk. Ha elhiszik magukról, amit tudnak, jók lehetünk. A küzdéssel nem lehet gond.

Hogy nincs sztárunk. Jó, nyilván vannak a rutinosabb, régebb óta magasabb szinten játszók, de semelyik sem allűrös alkat, szerintem igen pöpecül bele tudnak majd simulni a csikókba, és ez bizony elég homogén két sort, teljes padot eredményezhet (kivéve jobbkettő). Az edzői brigád is nagy erősségünk lehet, ez már tavaly kiderült, nem látom okát, hogy ez miért változott volna. Ha széleken előrébb tudnánk lépni, egész komplex kis csapat volnánk.

Mi lehet a gyenge pontunk?

A játéktudás- és egyéni képességbeli hiányosságaink. A védekezésünkből meg borzasztóan fog hiányozni Ligetvári.

A fiatalság, rutintalanság. Bízom benne, hogy itt nem lesz majd tele a gatya. Sok új arc van a csapatban, meg sok csapatból válogattak az edzők, úgyhogy talán az összeszokottság hiánya is benne lehet. De én ehhez a világversenyhez pozitívan állok hozzá.

A szokásos magyaros betegségeket tudnám sorolni, de ha valamikor ezek elmaradhatnak, az most. Nulla tét, semmi nézői nyomás, mint pl. két éve Koppenhágában a svédek ellen 20 ezer svéd előtt. Játékban ismét csak "fogalmam sincs". Talán most már lesz emberelőnyös figuránk és nyitott elleni játékunk is, mert ez hagyományosan nincs, bár utóbbit Elek már mondta, hogy a Fradinak van, de mint tudjuk, elvitte Colombo felesége.

Szintén a fiatalokban látom. Egyrészt itt vannak a „nagy öregek”, akik tavaly nem voltak, és behátrálnak, másrészt a tavalyi teljesítmény miatti nyomás okozhat még számukra problémát (jó öreg, és mostanában igencsak sokat emelgetett görcsösség).

Jobblövőben nincs fiatal, az egy komolyan lyukas poszt.

Igen, a jobb2 eléggé egyszemélyes (bár remélem rendesen rámcáfol AncsinGabi), de Máthé azért ott fiatal, ugyanakkor az ősze után én tőle várok ott sokat. És tartok tőle, hogy Ligi kiválása nem csak egy hármasvédő elvesztését jelenti, hanem a védelmet összefogó emberét is. Ezt kellene valahogy kompenzálnunk, remélem kitalált valamit a pad.

Egyetértesz a keret válogatásával? (kit vittél volna/kit hagytál volna ki?)

Faluvégi Rudit továbbra is csípem, de be kell látni, ő nem illik abba a rendszerbe, amit a válogatott játszik. Viszont épp ezért lep meg Juhász Ádi kimaradása, ő a többi tatabányaihoz hasonlóan kicsit még formán kívül volt decemberben, de stílusban, tudásban szerintem illeszkedik a mostani koncepcióba, ráadásul Lékai után ő az egyetlen, ún. "nemzetközi tapasztalattal" is rendelkező irányítónk. Plusz emlékeim szerint nem is szokta összeszarni magát a címeres hacukától.

Van azért pár hiányzó. Sajnos Ligetvári kiesése nem jött most jól, talán még Bartucz Lacit és Juhász Ádit hiányolom. Bartók és Faluvégi ügye is megérne egy misét. Kíváncsi leszek Pedróra és Topicra, hogy milyen szerepet szánnak nekik és mennyit fognak játszani. De ismétlem, bízom Gulyiékban, úgyhogy ha szerintük ez a legjobb keret, akkor ez az.

Bartók hiánya számomra értelmezhetetlen, nem állunk olyan jól balkezes lövőkkel, hogy őt akármilyen formában is van, ne vigyük. Örökígéret-KovácsAnnaAncsinGábor persze ott van. Faluvégit sem értem, miért nem fér oda, főleg Juhász hiányában. Amivel viszont nem tudok mit kezdeni, hogy 10 év tao-kánaán után is még ott tartunk, hogy sikerült egy-egy közepes szélsőt kinevelni mindkét szélre, így hát inkább honosítunk. Természetesen semmi bajom a játékosokkal magukkal, de felfoghatatlan, hogy ott tartunk, hogy egy igazából soha semmi extrát nem mutató spanyolt kell balkezes szélsőként vinni, mert se közel, se távol nincs más, mint Hornyák.

Én amíg nem látom, ki lesz a három kimaradó első körben, nem nagyon tudok ítéletet hozni ebben a tekintetben. Ancsint viszont annyira nem érzem idevalónak. Faluvégit még esetleg meg lehetett volna próbálni, bár ahogy Gergő már írta, nem ebbe a rendszerbe való.

Nincs ennél jobb válogatottunk.

Bartókot hiányolom, főleg, hogy spanyol rendszerben játszik jelenleg, de középen amúgy megvagyunk, ott most éppen az a kellemes szitu van, hogy sok jó játékosunk van, ott vágni kellett egyet. A honosítottakra külön figyelem irányul majd, az biztos, és itt még artmooney aktuális dohogásával is egyet kell értsek kicsit.

Ki(k) lesz(nek) a húzóember(ek)?

Lékusz. Bánhidi. Roló. De Szita, Bodó is hozhatnak meccseket. Meg lesznek szélsőink, én bízom benne, hogy használni is fogjuk őket, mert ha valamit, a széleket fel fogják adni az ellenfeleink. Mondjuk Pedrót szerintem életemben nem láttam még igazán jól játszani, de remélem rám fog cáfolni.

Mikler Roli szerintem abszolút húzóember lesz. Lékaitól azt várnám hogy rántsa össze a srácokat. A fiatalok közül Máthé és Szita.

Szita és Máthé. Legalábbis remélem. Lékaival, Miklerrel semmi baj, de ideje lassan másnak is felnőni a feladathoz.

Szitától várok extrát, de Bodó keze is remélem sülni fog rendesen, a kapuban is kéne stabil teljesítmény, Roliban itt én érzem az erőt ehhez most, illetve, ha tudjuk használni őket, akkor a szélsőink.

A szokásos Roli, Máté, Ricsi, Bence, Szita, de most sokat várok a szélsőktől is.

Roló (meg a kapu) mellett nagyon bízom abban, hogy a mezőny viszont csodásan megosztozik majd ezen a feladatkörön, és minden egyes meccsen más lesz a húzóemberünk. Igazából benne van az x faktor szinte mindenkiben, a kérdés, hogy tudunk-e felszabadultan játszani idén is?

Hogyan fog alakulni a továbbjutás, és mi várható (magyar szempontból)?

Hadd ne mondjak helyezést! Első körből lépjünk tovább, legyenek jó meccseink, és megint önbizalommal telve érjünk haza.

Szerintem merjünk nagyot álmodni: egy negyeddöntőt megelőlegezek a srácoknak. És igen, bízom abban is, hogy elkapjuk a Fritzeket és csoportelsők leszünk.

Csoportmásodik két vitt ponttal. A spanyolokat meg a németeket kizárt, hogy megelőzzük, még ha a németek csak beállóból "buktak" három olyat, amelyik a világ bármelyik válogatottjában kezdő lenne (na jó, talán a franciában második számú). A hatos csoportban kinéz egy jó harmadik hely, ami az új lebonyolítás miatt fogalmam sincs, mit jelent. Mármint azon túl, hogy negyeddöntőt nem.

Csoportból továbbmegyünk, középdöntő már más tészta, szerintem a negyeddöntőbe már nem fogunk bejutni, de hát sose lehet tudni, legyünk optimisták.

Bejutunk a négybe és csak ámul a világ.

Töcökkel vagyok, ha a spanyol/német duóból az egyiket elkapjuk, és nem esünk pofára a küszöbben (Tunézia/Brazília/Uruguay/zöldikék), akkor az ott egy negyeddöntő, egyenes kiesésesben pedig mindenki tudja, hogy bármi megtörténhet.

Ki(k)re érdemes - és miért - odafigyelni (akár játékos, akár csapat) a mezőnyből?

Ezt inkább skippelem, mert ehhez most nem vagyok eléggé képben. De gondolom a megfogyatkozott németek Gislasonnal csak azért is villanatanak majd.

Portugália, Brazília és Egyiptom és Magyarország. Ők lesznek a meglepetéscsapatok. Franciaország lesz a negatív meglepetés. Merkovszki Pali az amerikai válogatottban biztos érdekes lett volna számunkra, ha végül csóri amcsik nem adták volna be a kulcsot. De aki szereti a (khm) egzotikus kézilabdát, annak lesz csemege bőven, a 32 csapatnak hála.

A franciákra. Szerintem korszakos mélyponton vannak, Onesta pótlása mégsem sikerült olyan jól, és Karabatic hiánya meg aztán végképp túl sok. Ilyenkor szokott jönni, hogy jól rámcáfolnak. Az eredménysoruk alapján még a Zöld-Foki-szigetek is villanthat egy középfinomat. A portugálok pedig megismétlik az Eb-t. Egyiptom meg hazai pályán van, de ezzel most nem sokat érnek.

Én Egyiptomtól várok jó teljesítményt, már az előző vb-n is jók voltak, Davis jó munkát végzett, azóta pedig Parrondo pallérozza őket, szóval én kíváncsian várom az ő teljesítményüket.

A horvátok teljes kerettel lesznek, mellettük a szlovénok és a norvégok még az esélyesek.

Máthé Dominikra fogok, az biztos, tőle várnék egy durrantást ezen a vébén. A németekre jó lesz figyelni, mint mindig, de most különösen is, mert Frédi nem tréfál, és szerintem a japánokra is muszáj lesz figyelnie mindenkinek, nagyon kellemetlen egy bagázs, és gondolom Dagur is ezt az oldalukat erősítette tovább, mert ezzel mennek valamire. A szokásos dán, horvát, norvég, francia, spanyol brigádból nyilván bárki odaérhet, meglátjuk.

Ki lesz idén a fekete ló?

Egyiptom és mi.

Zöld-Foki Szigetek, höhö. Portguália még annak számít?

Szóval Egyiptom.

Magyarország.

Egyiptom biztos mindent megtesz majd (remélem, csak mint csapat), magunkban pedig reménykedem.

Mi lesz az első 4 (lebonyolításnak megfelelően)?

A-B - német - spanyol, de gekkó nagy mákkal talán mi is,
C-D - horvát - dán,
E-F - norge - franszoa, de a portugálkák odapiszkíthatnak,
G-H - svéd - szlovén lenne, de Musztafa az egyik kárára tutira betolja majd az övéit, ráadásul Parrondo össze is fogja rakni Yahiáékat. Ezek ugyan csak a negyeddöntők, de eddig jutottam.

1. Dánia
2. Norvégia
3. Egyiptom
4. Spanyolország

1. Dánia
2. Spanyolország
3. Norvégia
4. Horvátország

1. Dánia
2. Norvégia
3. Horvátország
4. Szlovénia

1. Horvátország
2. Norvégia
3. Szlovénia
4. Magyarország

Maradnék én is csak a nagyjából belövésnél, ha nem baj, Room303 kb. be is írta a várhatót:

A-B: magyar és spanyol (muszáj végre eltervezni egy bravúrt, és azt meg is csinálni, de szigorúan, szerintem a németek elleni csoportmeccs idén az, amire hegyezni kellene magunkat).
C-D: dán és horvát válogatott magasan kiemelkedik.
E-F: norge és francia, azért az a franszoá keret elképesztő ám, pedig nálam jobban aztán senki nem szeretné, hogy a portugálok bezavarjanak.
G-H: szlovénkák és Egyiptom, szerintem a svédek most nem lesznek elegek, de kíváncsi leszek erre.

A-B vs E-F és C-D vs G-H lesz itt az ágazás.