EHF EURO 2022 - D, mint Deutschland, de Pozsonyban

Az elmúlt két évben már szinte alap, hogy minden egyes sportesemény előtt úgy kell esélyeket latolgatni, hogy megnézzük, ki covidos, ki oltásellenes, ki csak egyszerűen nem akar ott lenni, aztán amikor már összeállna a kép, akkor megint borul minden. Rendesen igaz ez a D csoportra is, pláne a németekre.

Németország

A másik, amihez az egyszeri kéziszurkesz már hozzászokott, hogy a mindenkori világversenyen az EHF és az IHF hivatalos oldalait megnézni pont annyi értelme van, mint a Szomszédokból következetést levonni a Mikroszoft Vindóz 95-ösről. Így én ezzel nem is próbálkoztam, maradtam a szokásos forrásomnál. Persze a bejegyzés megírása és megjelenése közben eltelő/eltelt időben még ki tudja, mi történik, szóval ha elavult infóba fut a kedves olvasó, akkor előre is bocs.

Ami a németeknél a különböző okokból kimaradók listáját illeti, szinte már bohózatot láthatunk. Mit lehet egy olyan német csapatról mondani, amelyikről a saját szövetségi kapitánya, a világ egyik legjobb edzője is azt mondja, hogy nincs éremesélyük? Persze simán lehetne azt gondolni, hogy altat csak Frédi mester, de ebben az esetben ebben nem vagyunk annyira biztosak. Kiesett két irányítójuk (Knorr és Drux, előbbi ráadásul azért, mert nem hajlandó beoltatni magát, Joshua Kimmich likes this), két balkezes lövő, egy jobbszélső, egy védő, és Gislason már a Bundás kettőből is válogatott be a bő keretbe. A múltjuk kötelez, van összesen hat aranyérmük mindenféle versenyről, összesen pedig 14 érmük, szóval egy (első) csoportban ragadás elég nagy Scheiße lenne Tokföldén.

Nagyjából a fél kezdő és a fél második sora hiányzik a németeknek, Pekeler már korábban lemondta, vagyis lesz meló rendesen egy működő csapatot összekalapálni. Nekem így sem tűnnek annyira gagyinak, hogy ne kelljen velük komolyabban számolni, főleg mivel nagyjából mindenhol sok a kieső: azért csak ott van a kapuban Wolff, Mertens, Kühn, Häfner, Golla, Wiencek, Kohlbacher, Kastening, Weber, ha máshol nem, beállóban azért úgy állnak, hogy a három beállójukból bármelyik az Eb csapatainak legalább 80%-ánál instant kezdő lenne.

Frédi és a Bénik

Persze ne felejtsük el, hogy ezek a játékosok túlnyomórészt a bundásból jönnek, ami nem csak, hogy tényleg a világ legerősebb bajnoksága, a meccsek száma és minősége is nagyon magas, így kipihentségről, pláne egy olimpiával töltött nyár után, nem beszélhetünk. Emellett a kiesőket pótló játékosokat is valahogy be kellene építeni a csapatba, de erre idő aztán nem sok van; de innen szép nyerni, akarom mondani, pár meccset nyerni. Gislason képes rá. A legjobb nyolcba mindenképpen várom őket, aztán hogy ennél jobb lesz-e, az már nagyjából covid-lottó.

Ausztria

Azon kevés csapat közé tartoznak, amelynek (legalábbis mostani tudásunk szerint) nincs hiányzója. Nagynevű hiányzójuk persze nem is túlzottan lehetne, mert a nagy nevek hiányoznak náluk, Bilyk (aki majdnem két év után tért vissza a válogatottba), és Frimmel, körülbelül ezzel fel is soroltunk mindenkit, esetleg még Robert Weber, aki viszont már 37 éves, tehát valószínűleg egy hosszú tornán nem ő lesz, aki végig csúcson fog pörögni. Ennek ellenére ez az osztrák csapat közel sem intézhető el egy kézlegyintéssel: ha nincsenek sztárok, van csapat, és ha már bővített Eb- és vb-mezőnyök, akkor szépen ki is jutnak. Az utolsó öt világversenyre kijutottak, az elmúlt 12 évben 9-szer sikerült ez nekik, Pajovic (is) joggal lehet erre büszke. És tegye fel a kezét, aki kapásból tudta, hogy Ausztriának több érme van világversenyekről, mint nekünk, ráadásul mindkettő ezüst. Bizony, van egy 36-os olimpiai és egy 38-as vb-ezüstjük. Egyik sem tegnap volt. Az eddigi legjobb Eb-szereplésük egy friss és ropogós 8. hely két évvel ezelőttről, nincs mit szégyellniük.

Vajon mire jut Pajovics a csapatával?

Előzetesen arra tippelek, hogy a lengyelekkel fognak küzdeni a második helyért, és ezzel a továbbjutásért, és én most inkább az osztrákokra tenném a húszast. Azt nem nagyon fájna elbukni.

Fehéroroszország

Ha az osztrákok keretében nem tolongtak a nagy nevek, akkor a fehéroroszokéban aztán végképp nem. Hiányzójuk ugyan elvileg egy van, Maroz, a Motor kapusa, de akárhogy nézem a keretet, egyik név olvastán sem kapom fel a fejemet, elnézést érte. Ennek megfelelően fogalmam sincs, mire számítsunk tőlük, leginkább a csoport utolsó helyét adnám oda nekik, hogy aztán majd jól rámcáfoljanak és továbbjussanak. Két hónappal ezelőtt két barátságos meccsen elkalapálták az oroszokat, egyszer 8, egyszer 4 góllal, akármit is jelentsen ez, főleg mert az oroszok sem azok a világverők az utóbbi időben.

Vele nem ment túl jól. Nélküle sem fog.

A világversenyeken nem szoktak mély nyomot hagyni, a vb-kre újabban kijutnak, de inkább Musztafa kupájáért szokták nyomni, azt sem túl nagy sikerrel, olimpián sosem jártak, Eb-ken is csak újabban rendszeres vendégek, a legjobb eredményük mégis a hőskorból egy 8. hely, pont az első ilyen eseményről.

Lengyelország

Ha van csapat, amelyik az elmúlt években már önmaga árnyéka sem, azok lengyel barátaink. Vannak hiányzóik is, közülük minden bizonnyal Tomasz Gębala fáj nekik a legjobban (szeretném innen is felhívni a kedves riporter barátaink figyelmét, hogy a név ejtése "genbala", és nem "gebala", mint ahogy van pl. "genga" nevű női játékosuk is, de "gega" nincs; bizony, az a furcsa e betű "en", amit ha máshonnan nem, a "polak węgier dwa bratanki" kezdetű klasszikusból ismerni illik), és a keretük sem tűnik olyan rossznak, elég csak a másik hegyomlásra, Syprzakra gondolni, de valahogy at öt évvel ezelőtti bronzkorszak óta nem találják magukat: olimpián nem voltak legutóbb, vb-n, Eb-n 13. meg 17. helyek, ha egyáltalán kijutottak, de van ott Eb-21. is, na az eléggé vérszegény.

Ennél a válogatottnál sem volt túl sokáig.

Ahogy fentebb már írtam, legfeljebb a harmadik helyre várom őket - de hogy őszinte legyek, az sem különösebben rázna meg, ha az előző Eb-n behúzott 21. helyet ismételnék, vagy még akár alul is múlnák. Én azért sajnálom, hogy ennyire nagyot estek az előző generációjuk óta, kimondottan nézhető kézilabdát toltak. Összességében van egy vb-ezüstjük, három vb-bronzuk, plusz egy montreali bronz, tehát a múlt náluk is jól néz ki, a jelenük viszont - tudjuk.

Menetrend, tippek:

2022. január 14.
18:00 Németország – Fehéroroszország (1)
20:30 Ausztria – Lengyelország (1)

2022. január 16.
18:00 Németország – Ausztria (1)
20:30 Fehéroroszország – Lengyelország (X)

2022. január 18.
18:00 Lengyelország – Németország (2)
20:30 Fehéroroszország – Ausztria (2)

Vagyis a németek 2, az osztrákok 0 vitt ponttal mennek a középdöntőbe.