Nem vénnek való vidék

Legalábbis nem a magyar véneknek, mert a spanyolok egyenesen vénasszonyok nyarát ültek ma késő délelőtt/kora este. Kinek hol, mi, ugye...
Gondoltam, hogy leadbe inkább az "egy pofon ha csattan" bevezető szöveget adom, de az lehet még túlzás lett volna és erős is (de azért jó ha tudunk róla, hogy illett volna a mai meccsre). Ettől függetlenül a következő nem lesz túlzás: ha ebből a mai vereségből senki nem von le következtetést, és nem javít a formáján (játékos és edző egyaránt) akkor nem hiszem, hogy ezen a vb-n a legjobb 7-ben van a mi helyünk...


Huh, hát rég húzott fel ennyire egy meccs ilyen buta hibák miatt, amit mindkét fél (játékos, edző) elkövetett, és ezek együttes nászából lett egy - a -7-hez képest a végén egyértelműen - számunkra hízelgő vereség (29-25 oda). Bíztam benne, hogy mire odajutok, hogy erről írjak lenyugszom, és nem is olyan sokra rá a mérkőzés után már kezdtem is felélénkülni, erre kijött ez, és az agyamat kellőképpen újra felkurblizták, mert nekem ez a "Nem voltunk még annyit együtt a lányokkal, hogy fiatal csapatunk ilyen helyzeteket meg tudjon oldani." egy komolyabb adagú gyomorszájon baszást okozott. Ezt azért még Kimtől is fájt hallani mert azért úgy gondolom, hogy elég időt töltöttek együtt (többet mint a spanyolok, csak szólok, és mert "pont nem a fiatalok betliztek" by artmooney), és a bullshit-mérő mutatója úgy baszta ki a szemem, mint ahogy azt 60 évvel ezelőtt Hanna-Barberáék megrajzolták a Tom és Jerry-ben. De ahogy minden posztom első-két bekezdésében szoktam volt mondani: ne szaladjunk még ennyire előre.

Az első "húbazmeg" feelingem még tegnap a kazahok elleni meccsnél volt mikor (szó szerint nem tudom visszaidézni) M4-en asszonták: "A magyar válogatott két könnyed mérkőzéssel kezdi a vb-t: Kazahsztán és Spanyolország ellen." ??? Az első még oké, na de spanyolokra ilyet mondani? Azokra a spanyolokra akik mikor már azt hisszük, hogy kiköpték a lelküket is, rántanak egyet magukon azt a semmiből megint dobogóra futnak? Volt itt minden vb-nyitány előtt: legjobb 7, mázlival elődöntő, sőt az egyik hírportál már vb-éremről áradozott. (Elképesztő amúgy ez az érzelmi hullámvasutazás amit a hazai média csinál; hurráoptimizmusból degradáló szalagcímek egy vállalható vereség után - mert ez részemről az volt - és ugyanezt képes fordítva is, ezzel faszán hergelve a népet.)

A pénteki posztomban már leírtam, hogy bizony fog ez a csapat rapszodikus teljesítményt nyújtani, és nem negativizmusból írtam ezt, hanem mert ez a realitás. Bár fájt nekem is ez a vereség - inkább a hogyanja -, de belefért. Én kizárt dolognak tartottam, hogy vereség nélkül zárjuk ezt a csoportot, tény, én sem Spanyolország ellen számítottam erre. "Csak" egy nagyon szoros mérkőzést vártam kevés góllal, 1-2 gólos győzelemmel. _De még mindig ne szaladjunk ennyire előre_

Szóval mi magunk között már tárgyaltuk, hogy már a kazahok ellen:
- nem volt kapusteljesítmény (legalábbis nem az amit elvárhatnánk joggal a három kapusunktól)
- nem volt átlövés (vagyis volt, 1 db a 39-ből)
- és a leglassúbb játékosra építjük a védelmet.
És ha halványan is, de tegnap már kirajzolódott, hogy nem a fiatalokat kell félteni. Már a kazahok ellen Kovácsnak nem ment, már a kazahok ellen Tomori kapura sem nézett és már a kazahok ellen Kovacsics sokszor tanácstalanságból fakadó, kényszeredett lövésekbe kergette magát. Sajnos nem tudok emellett elmenni, mert már tegnap a kazahok ellen is a (belső) három húzóemberünktől 1, azaz egy darab gól született.

És akkor most jutunk el a mai mérkőzéshez:

Várható volt, hogy a spanyolok a tegnapi 15 gólos győzelme nagyobb önbizalmat ad a folytatáshoz, mint a mi 24 gólos győzelmünk egy a mezőny végén rangsorolt csapat ellen. Nem is fosták össze magukat a spanyolok és pillanatok alatt (konkrétan 5 perc) el is döntötték a mérkőzést. Számomra a 29-25 teljesen vállalható vereség, több volt az ellenfél oldalán a rutinos játékos, mint a miénken. De a hogyanok nem voltak vállalhatók. (És akkor itt most lekapom a Frank Sinatra-Dean Martin karácsonyi lemezeimet, felteszem és összeszedem a gondolataimat, kelleni fog.)

Már ott dühöngtem mikor egyértelműen látszott, hogy átlőni nem fogunk, nem azért mert nem tudunk, hanem mert az egyetlen értelmezhető átlövőnk (Háfra) keresi önmagát, a második számú ballökőnk jól elnézegeti elöl a meccset, Kovács meg eddig nem bizonyítja, hogy Rasmussen jól döntött vele kapcsolatban. Ettől függetlenül ott volt a megoldás a kezünkben: egy-egyezzünk, hisz szinte erre alkották meg Vámost és Klujbert is. Nem, nem így tettünk, szépen lassan elnéztük ahogy a mérkőzés kezd kicsordogálni a kezünkből. Bírót már a 8. percben cseréltük Kissre, Kisst meg Triffára a 26. percben. Triffánál végre jött egy védés is, de sokat ő sem tudott utána hozzátenni és szerintem - méltánytalanul - elég hamar le is kapta Rasmussen. Blogtársak azért morogtak ami hátul történt, én meg azért morogtam ami elöl, mert védekezésben eddig mindig tudtunk a botrányos szarból vállalhatóan szart csinálni ha iszonyatosan nem ment, de elöl erre idén még példa nem volt, és ez ma is tartotta magát...

Nem tudom sajnos Kimet kikerülni mert élete legborzasztóbb meccselését tolta ma, sajnos ebben a verésben vastagon benne volt. Véleményem szerint teljesen logikátlanul cserél össze-vissza, nem túl sok időt hagyva a kibontakozásra sok játékosnál. És most nem tudtam megérteni őt. A második félidőben -7-nél még a pánik is kiült az arcára, és ott én már tudtam, hogy ez a mérkőzés számunkra befejeződött, nyerni nem fogunk, de gólkülönbségre még azért illene odafigyelni, mert az a végén még sokat számíthat. Szerencsére a csajok felrázták magukat, már csak -3 a különbség, de megint érthetetlen kapkodós össze-vissza csere, megint -5, aztán középutat találva -4 lett a végső difi.
Ahogy említettem már: nem értettem miért nem jött hamarabb Vámos, nem értettem miért nem jött hamarabb Klujber. Nem értettem, hogy miután végre Klujber kurva jó passzokat kiosztott és a zavaró védekezése szerintem tökre vállalható volt, az első félidő végi kiállításával miért száműztük majd negyedórára a kispadra? Nem értettem az ő és Kovács esetében azt sem, hogyha már a felkészülésin Kiss-sel megcsinálta, hogy elöl Klujber lökő, Kiss szélső, majd védekezésben csere, ezt miért nem lehetett volna Kováccsal? Vagy miért nem lehetett volna Klujber szélen, és akkor felkanyarodásból használni? Igazából adott volt rengeteg ilyen és ehhez hasonló lehetőség - ha már Kim azzal magyarázta ezt a sok cserét, hogy "megkellett néznem, hogy mi működik".

Olvasgattam kommenteket, ahol sokan a fiataloknak már meg is szervezték a Szibériába való kijutást, hát nekik üzenem: a 25 lőtt gólból 13 az aranyérmesektől jött. A három húzóemberünktől 3 gól jött a 25-ből (Kovács 1/5, Kovacsics 2/6, Tomori kapu felé sem nézett). Ez a rohadt nagy probléma... Kovácsnál valószínű az van amit artmooney kolléga pedzegetett: az MTK ellen lövi a gólokat (bár ez erős, de helytálló, lássuk be), Tomorinak védekezésben is talán egy értékelhető megmozdulása volt mikor belemenést adott elő, de ahhoz képest, hogy elöl második számú balátlövő, hát köszi, de nem gyere be... Arról már nem is beszélve, hogy rá építjük a védelmet úgy, hogy iszonyatosan kilóg sebességben. Az egyetlen pozitívuma, hogy labdaszerzésből jól tudja indítani a játékosokat, de igenis elvárnám egy háromszoros BL-győztestől, hogy ne mozizzon elöl, mert még csak betörésekkel sem próbálkozott.
Kovacsicsnál nem azt érzem problémának elsősorban, hogy "nem válogatottba való", mert, de, rohadtul kell, mert egyértelműen ő a vezérbika ebben a csapatban, de Rasmussen vele szemben csak azt cseszte el a mai napon, hogy nem szólt rá, hogy "figyelj már, volt két félmagas lövésed, nem ment, ne vállalj akkor már még egy harmadikat is" mert Zoqby-t és Navarrot szépen meglőtte, ezt jó lenne átbeszélni vele, hogy inkább a tutira menjen, a formája nem predesztinálja arra, hogy közbelövésekkel próbálkozzon.

Nem tudom milyen arányban, de ezt a vereséget most jobban Kim számlájára írom, de azt is megértem, hogy ő sem gondolt arra, hogy ekkorát fordult a világ és a 21 éven aluli játékosok lesznek a húzóemberek ennek a válogatottnak akik közül négyen még a tavalyi eb-n sem voltak még ott. Simán kinézem belőle hogyha kifele nem is mutatja, de belül szerintem ostorozza magát a mai döntések miatt. Ebből a mérkőzésből ettől függetlenül sok hibát lehetne erénnyé faragni. Nem tudom, hogy hogyan kalkulált a cserékkel, de én meglépném, hogy Kisst Kissre (ez így elég vicces), Tomorit pedig Pásztorra cserélném, de valószínű ha lesz is csere az Triffa lesz Kiss Nikire. Igazából mindegy is, csak legyen egy 9 méterről lőni tudó játékosunk, mert a mai napon bebizonyosodott az örök igazsága a kézilabdának: átlövő nélkül nem megy. Ahogy kapusteljesítmény nélkül sem, de Bíró elképesztő mekkorát javult a végére, viszont ez is nagy baj, hogy a kapusaink az első félidőben semmit nem tesznek hozzá, és ennyi pont elég egy spanyol válogatottnak, hogy abból kényelmesen eléldegéljen a lefújásig, mert lássuk be: semmi olyat nem csinált ez a spanyol válogatott amit ez a jelenlegi magyar válogatott - ha lenne átlövője és egy stabil kapusteljesítménye már az első perctől kezdve - ne tudna megoldani.

Most lesz egy nap pihenő. Kilgore kolléga Tóvizit (neki innen is grat a meccs legjobbja díjhoz, 5/5 52 perc játékidővel) és Szabót elnézve pedzegette, hogy érdemes lenne Montenegró ellen előrukkolni két beállóval, ezt adom, mert kőkemény lesz az a keddi találkozó elöl és hátul is, és egy másodpercig ne higgyük azt, hogy Montenegró rossz, ők ránk készülnek, ahogy ránk készültek a spanyolok, és ránk készülnek a románok is. Háromból egy már kuka, a másik kettő még simán menthető, csak át kéne rendezni a sorainkat, és ha már úgyis nagyon menő lett ez a szó mostanság a kézilabdában, hogy: marginális, lehet, hogy fordítva kéne, és az eredetileg húzóembereknek szánt játékosok kerüljenek ebbe a szerepbe.

HAJRÁ MAGYAROK!!!

Fotók: MKSZ/Kovács Anikó