Akkor mi is: bő keret a vb-re

Általában mindig a vb előtti napokon szoktam elmélkedni és elemezgetni a válogatott keretünket, de úgy érzem, hogy ennek ebben a formájában most van itt az ideje, mert bár mindenki sejti, hogy ki lesz a 18 utazó, mégis hemzsegnek a kérdőjelek a fejünkben. (Megjegyzem a fogadóirodák idén is a 7-8. helyre várnak minket, magam véleménye pedig, hogy a _jelenlegi_ egyéni formák alapján szerintem ide sem férnénk be, de ez még november 30-ig változhat, és rohadtul remélem, hogy fog is)

Most még magunk között csemegézhetünk, agyalhatunk, érvelhetünk pro és kontra a játékosok között, mert hétvégén könnyen lehet, hogy már az utazó keretet is kihirdetjük és addigra már értelmét veszti a bő keret elemzése. No és persze már rohadtul ki is voltam éhezve egy kis női válogatottra, hisz a legutóbbi poszt róluk még az óévben íródott, és már rendesen be van savasodva a seggem is, mert sajnos EHF/IHF-nél is értékét vesztette a női válogatottak menedzselése, foglalkoztatása és úgy konkrétan minden ami velük kapcsolatos. Az egész létezésük erősen erre a decemberi két hétre integrálódott, és lassan eljutunk oda, hogy nem lesznek felkészülési meccsek sem, csak selejtezők - bár ez csak az én pesszimista utópiám.
(Abba csak így zárójelben mennék bele, hogy november 17-én rendezik a női nemzetközi kupák fordulóit, november 30-án meg már vb rajt. 13 nap alatt akklimatizálódj, pihenj is valamennyit, darálj le felkészülési meccseket is, hogy legalább lásd, hogy hol tartasz - mert ugye volt két hét szünet a nemzetközi kupákban két forduló közt, de isten őrizz, hogy válogatottaknak iktassunk be oda valamit - és persze a mi esetünkben egy klubra való játékos formáját is próbáld meg feljavítani, bár ebben Kim már szerintem rutinos. A lényeg, hogy ezért a bl és vb közti rövid időért valakinek faszkorbács jár. Nem hiszem el, hogy legalább ilyenkor nem lehetett volna mondjuk szeptember közepén elindítani a bl-t, hogy aztán novemberben több idő maradjon a pihenésre. És itt most tényleg az akklimatizálódás miatt picsogok, mert egy európai sportág vb-jét visszük a túlvilág végére ahol a legnézettebb mérkőzésen is jó esetben _ha_ lesznek százan... Na, de erről ennyit.)

Kapusok: Kiss, Bíró, Janurik, Szikora, Triffa

Azt hiszem mindenki itt van aki számít. Szerintem Szikora és Triffa nagyformát megy - előbbi szvsz nagyobbat mint Bíró -, de miután nulla az összeszokott percek száma a fallal így pont ez a két játékos is megy majd a levesbe. Azt hiszem, hogy tartaléknak kapust vinnék, aki meg szerintem Janurik lesz.
Kiss védései nagyon kellenek, Bíró szerintem felhozza magát erre a két hétre. Kulcsfontosságú lesz, hogy a jó védekezés mellett stabil 40%-ot hozzanak a kapusok, erre jelenleg viszont csak Kiss alkalmas.

Balszélsők: Hársfalvi, Márton, Puhalák, Schatzl

Na, itt most kicsit szembemennék Rasmusennel, annak ellenére, hogy baromira csípem a palit. Hársfalvi még csak-csak, de Puhalák? Fodor sokkal jobb és megbízhatóbb, értem én, hogy itt most tényleg arra mentünk, hogy olyan játékosok legyenek keretben akiket ha kirángatsz Japánba, ne akkor ismerkedjenek meg a taktikával, de jelen formája alapján Fodor is bőven elférne, és nem hiszem, hogy ne ismernék egymást Háfrával annyira, hogy kommunikációs problémák legyenek kettejük között.
Schatzlért nagyon drukkolok. Lehet érte dobálni rám a köveket, de a női mezőnyben két klasszikus és klasszis szélső van: Schatzl és Kuznyecova. És ebből nem engedek. Persze mondhatjuk, hogy "Na és Dembélé?", de ő a b2-ben nyújtott védekezése miatt emelkedik ki elsősorban. Csak két olyan szélső van a világon akik bármikor, bármilyen helyzetben/helyzetből képesek gólt lőni, és ezek a két fentebb említett játékosok. (Persze még van egy Houette, de őt a gyorsasága miatt csípjük.)
Nálam az utazó is egy Schatzl-Fodor lenne, őszintén szólva számomra Márton még nem nyújtott olyan teljesítményt amire azt mondanám, hogy na ez igen, ez kell.

Balátlövők: Háfra, Debreczeni-Klivinyi, Kopecz

Sok helyen látom, hogy hiányolják Kácsort és Kuczorát. Először Kácsorra térnék ki: szóval amit én látok rajta, hogy olyasmi játékos aki inkább élvezni szereti a játékot, semmint megoldani egy nehéz szituációt. Erre a győri up eb-n láthattunk is példát nem is egyszer, az elődöntőben és a döntőben is. Amikor olyan periódusai voltak a mérkőzéseknek, hogy rohadtul kellett volna, hogy 9-10-ről eleresszen egy bombát akkor rendre kétségbeesetten kereste a társakat, és vagy valakinek átpasszolta a lehetőséget, vagy elkezdett alibi keresztekbe mozogni, mindegy, hogy mit, csak ne neki kelljen befejezni alapon. (Ezzel szemben Vámos telibe fosva a világot átment bárkin és bármin, és a semmiből ő lett annak a csapatnak a húzóembere, de rá majd kitérünk az irányítóknál.) Rasmusennél ezt az íratlan szabályt látom: gyengébb is lehetsz technikailag, de fejben te akarj a befejező ember lenni.
Kuczorát én is hiányolom, főleg védekezésben, kellenek a ha csak potenciálisan is, de jó hármasok. Valószínű azért nem került be, mert elsősorban olyan játékosokat keresünk akiket nem kell cserélni oda-vissza, és én jelenleg úgy látom, hogy Kuczorából Vácott Szekerest faragnak.
És persze mindenkiben felmerül a kérdés, hogy akkor Debreczeni-Klivinyi, hogy és miért? Jogos, de én most azt látom rajta, hogy nagyon akar bizonyítani, kifele és befele is, persze ez nem ad okot arra, hogy egy 40%-ban használható játékost kivigyünk, de 3 éve kerettag Rasmusennél, elsődleges feladata szerintem a kettesek tehermentesítése lesz, nem hiszem, hogy 15 percnél többet fog játszani.
Kopeczen vakarom a fejem. Én úgy láttam, hogy mintha komolyan elkezdett volna vele Rasmussen számolni még a tavaszi-nyári összetartásokon, de aztán most meg mintha kicsit félretette volna. Ahogy Kuczoránál is mondtam, úgy nála is: kellenek a hármasvédők. Ha már Debreczeni-Klivinyi és Kopecz, akkor én azt hiszem, hogy Kopeczet választanám, mert őt nem tehermentesítésre lehetne vinni, hanem mint aktív résztvevőt.
Háfrát féltem is, meg nem is. Féltem, mert én a kiégés jeleit látom rajta, nem féltem, mert válogatottban - remélem - szárnyalni fog. Rasmussen rohadtul feltudja pörgetni, így ebbe kapaszkodom én is, más választásunk nagyon nincs is.
És akkor itt most bedobok egy nevet: Bulath Anita. Igen, 36 éves, de jelenleg olyan formát mutat, és annyira kellene - főleg a fradistáknak - egy olyan játékos aki soha nem adja fel és mindig viszi előre a szíve, mint egy falat kenyér. Bevallom titkos kedvenc lett a Loki, így követem a mérkőzéseiket, és nem hiszem, hogy Bulath nem állná meg a helyét, szvsz hasznosabb lenne, mint Tomori, ha már mindenképp viszünk egy 30 felettit.

Irányítók: Kovacsics, Lakatos, Tóth, Vámos

Miután ballökőben baromira soványak vagyunk, így viccen kívül vinném mind a négy irányítót, de hármat tuti. Valószínű Rasmussen is azt tervez(het)i, hogy a b2 posztot elöl velük tehermentesíti. Lakatos ott használható, hátul pedig hármasban, a kétirányítós játék így megoldást jelenthet elöl-hátul.
Tóth Gabin most látom azt, hogy ott folytatja ahol évekkel ezelőtt abbahagyta. Azt hiszem miatta nem kell aggódni, de ahogy Háfránál, úgy Kovacsicsnál is a kiégés jeleit látom, és nála is csak ugyanabban bízom amit Háfránál is elmondtam. Ő lesz a legfontosabb láncszem mind elöl, mind hátul. Egyértelműen Rasmussen jobb keze, agya és szeme a pályán, kulcsfontosságú lesz, hogy ő milyen formát mutat majd.
És akkor térjünk vissza Vámosra: szóval nekem személyes kedvencem lett a nyáron. Dinamikus, gyors, és csak egy cél érdekli: megoldani azt amit rábíztak. Simán vinném, és pontosan emiatt, az ilyen habitusú játékos képes magával ragadni a többieket, az pedig, hogy egy húzóember veszett el benne, az már most látszik rajta. Alázatossága a 19 éves Kovacsicsot idézi, vagánysága meg Háfráét. Ha nem megy akkor kicsit szomorú leszek, bár el is tudom fogadni, de őt úgy gondolom tényleg vinni kéne, mert használható.

Jobbátlövők: Hámori, Kiss, Klujber, Kovács (!), Tomori

Rasmussent ellenségei előszeretettel lehúzzák, hogy milyen makacs, kókler és a többi, és a többi... Lehet, hogy makacs (kókler semmiképp), de annyira nem, hogy ne lássa be, hogy bizony a balátlövő poszt nem világbajnoki szint jelenleg, és erre kárpótlás lehet, hogy legalább jobboldalon legyen minél több használható lövő. Ennek tudom be, hogy végül nézeteltéréseiket félretették és Kovácshoz újra csöngetett a postás. Most persze már látom lelki szemeim előtt ahogy valaki beírja, hogy "és akkor Bódi?" Nem. A két eset különböző. Bódi is hasonló okok miatt került ki, plusz azért neki voltak kiszólásai ami azért elég merészek voltak (bár Háfránál szerintem nem úgy értette), plusz ott már akkor is tudtuk, hogy Lukács elbírja akár egyedül is a jobbszellőt. Persze nekem is be kell látnom, hogy nagy valószínűséggel ha nem küzdenénk átlövő gondokkal valószínű Kovács továbbra is mellőzött lenne. De szerencsére (?) nem így van. Azon játékosok közé tartozik aki egy rossz első félidő után megrázza magát és az utolsó 15 percekre fontos gólokat lő, és Klujberrel ellentétben nála már tudjuk is, hogy egy keményebb fal ellen is megállja a helyét, amitől én őt féltem, mert bár valóban ontja a gólokat, de azért tartok tőle, hogy egy masszívabb montenegrói és orosz fal megállítja majd.
Kovács visszatérésével szerintem Kiss Niki megint kiesik, bár használható hármasban is, de mind védekezésben, mind támadásban hektikus formát mutat, ellenben Kovács stabil most elöl és hátul is. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy mindhárom balkezesre szükség van.
Tomorit és Hámorit hagynám itthon. Sajnos Tomorinál én nem látom azt amiért őt mindenki kiemeli. Nem látom a védekezését, rendre ütemekkel lemarad, a két eb-selejtezős meccsen látványosan kijött, hogy annyira lassú a többiekhez képest, hogy konkrétan követni nem tudja, hogy mi történik a pályán, ráadásul a bajnokikon zabálja a kiállításokat, ha nem pirossal küldik ki 15 perc után, akkor két kiállítással, és ahogy haladunk előre a bajnokságban úgy tesz egyre kevesebbet a támadójátékhoz is a csapatánál. De valami érthetetlen okból olyan brand veszi őt körül, amivel még Rasmussen sem mer szembeszállni, így borítékolható, hogy utazik, valószínű Kiss kárára.
Hámori bár jó kettes és elöl hetesek/kiállítások kiharcolásában is nagyon jó, de ő csak amolyan utolsó utáni utáni vészhelyzet esetén vehető számításba.

Jobbszélsők: Faluvégi, Kovács, Lukács

Azt hiszem itt nem lesz gond. Mióta a zuhanyhíradó szerint Lukács aláírt Etóhoz brutálisat javult a formája, ezt őt ismerve viszi is magával Japánba. Valószínű Faluvégi lesz a másik, bár őt meg mióta átigazolt bizonytalanabbnak érzem. Ettől függetlenül azt mondom, hogy bárcsak ekkora gondjaink lennének a többi poszton is...

Beállók: Szabó, Pásztor, Tóvizi, Bordás

Szabó és Tóvizi egyértelmű. A tavalyi EB-n ők dobbantottak a legnagyobbat szvsz, mert beállós poszton óriási lyukat tömtek be. Megbízhatóak, jól megjátszhatóak, jól zárnak, jól védekeznek. Vinném Pásztort is, ugyanazzal a címszóval, mint Kopecznél: kellenek a hármasvédők, mert jelenleg pont Szabó és Tóvizi a két értelmezhető hármasunk. Bordás is megérdemelné, de jelenleg tényleg negyedik rangsorolt ezen a poszton, bár rohadt jól esik kimondani: beállós poszton jól vagyunk!

Összeségében belső posztokon vannak komoly problémáink, és bár többször feszegettem a hármasvédők problémáit, de mégsem érzem azt, hogy hátul lesznek gondjaink, sokkal inkább attól fázom, hogy elöl mi lesz. Oroszokkal, szerbekkel és Koreával tolunk majd meccseket a vb helyszínén, aminek nagyon örülök, főleg az oroszoknak, mert ott már árnyaltabb képet kapunk arról, hogy mit is várhatunk a továbbiakban. Ha sikerül felrázni a Schatzl, Háfra, Kovacsics és Bíró négyest akkor jobb eredményt várhatunk, mint a 7-8. hely, de egyelőre így, ebben a formában aláírnám most azonnal még akár ezt a helyezést is.

Az utazó keret valószínűleg ez lesz:

Kapusok: Kiss, Bíró
Balszélsők: Schatzl, Márton
Balátlövők: Háfra, Debreczeni-Klivinyi
Irányítók: Kovacsics, Tóth, Lakatos
Jobbátlövők: Kovács, Klujber, Tomori
Jobbszélsők: Lukács, Faluvégi
Beállók: Szabó, Tóvizi

17-18. játékos: Janurik, Pásztor