A csoport

Franciaország

A címvédő mindig, mindenhol esélyes, ahol és amikor csak elindul, mi sem tükrözi ezt annál jobban, mint hogy hatszoros világbajnokok, a két utolsó ilyet behúzták, a két évvel ezelőtti hazait kifejezetten simán. Egészen elképesztő, amit a franciák ebben a sportágban letesznek, mostanság ugye a nők is szépen felnőttek a generáció-, vagy akár edzőváltás miatti visszaesést maximum - de tényleg legfeljebb - egy-két évre megsínylő férfiak mellé, akik gyakorlatilag erőteljesen uralják az utóbbi évtizedeket. Mutatják az utat mindenkinek, aki figyel.

A keretből hiányzik Nikola Karabatic, ő a bütyök-parája miatt ugye hónapokat hagy ki, visszatért viszont Fabregas. Na nem mintha nem tudták volna megoldani nélküle is a beálló posztot, ahol hagyományosan döbbenetesen erősek, de egyébként az összes játékelemre elmondható mindez. Karabatic helyett visszatért Grebille, és hát a másik oldalra időközben felnőtt Melvyn Richardson is, amit késő tavasszal nyomatékosított egy BL-győzelemmel. Nikola nyilván hiányozni fog valamilyen szinten, de igazság szerint azt kell mondanom, hogy ránézésre egész egyszerűen nem gyengültek. Nálam favoritok a keret alapján, aztán meglátjuk, hogy mi lesz belőle. Január 5-én és 7-én mérkőztek Szlovéniával, az első meccsen kilenc gólt tettek közé, de a másodikat is simázták. A csoportgyőzelem kinéz nekik, ágon pedig a szokásos spanyol, horvát párosból kell valakit megcincálniuk a döntőért. Esetleg még a németek odapörcinthetnek, de valamiért ezt most nem érzem benne, annyira komplex, annyira döbbenetes ez a keret még Nikola nélkül is, hogy nem látom, hol mehetne el nekik, vagy egyáltalán melyik meccs lehet necces az elődöntők előtt. Persze ha jól futnak a spanyolok/horvátok, akkor főcsoportban lesznek már érdekességek, de közülük általában mindig csak az egyiknek megy.


(forrás)

Onesta tizenöt évnyi melóját gyakorlatilag zökkenésmentesen vette át a Dinart/Guillaume Gille duó, maradjunk annyiban, hogy padon is meglehetősen erősek. Kicsit ijesztőek, as usual. Ahogy az várható volt, a keretszűkítésnél maradt Gerard és Dumoulin a kapuban, a francia válogatott erősségét pedig tán az mutatja meg a legjobban, hogy Nyokas és Tournat viszont kiesett. Hát na.

Keret ( 17 fő):

Cyril DUMOULIN (HBC Nantes)
Vincent GERARD (Montpellier HB)

Mathieu GREBILLE (Montpellier HB)
Michael GUIGOU (Montpellier HB)
Kentin MAHÉ (Telekom Veszprem)
Romain LAGARDE (HBC Nantes)
Timothey N'GUESSAN (Barcelona FC)
Nicolas CLAIRE (HBC Nantes)
Dika MEM (FC Barcelona)
Ludovic FABREGAS (FC Barcelona)
Luka KARABATIC (Párizs SG HB)
Cédric SORHAINDO (FC Barcelona)
Adrien DIPANDA (St-Raphaël Var HB)
Nedim REMILI (Párizs GS HB
Valentin PORTE (Montpellier HB)
Melvyn RICHARDSON (Montpellier HB)
Luc ABALO (Párizs SG HB)

Oroszország

A '97-ben még vb-t nyert orosz válogatott mostanság inkább csak futottak még kategóriának tűnik, pont, mint mi. A tavalyi, horvátországi Eb-ről lemaradtak, ugyanakkor most mégis itt vannak a selejtezőkörből, mégpedig pont az Eb egyik meglepetéscsapatának, Csehországnak a hulláján át. Hogy mire lehetnek képesek, azt én meg sem próbálom belőni, legalábbis most még nem. A felkészülést ők is utazással, mégpedig svédországi túrával fejezték be, az első meccsen cummantottak nagyon, a másodikon viszont jók voltak egy döntetlenre. Szergej Gorbok, Konstantin Igropulo és Szergej Shelmenko hiányzását kell megoldania Eduard Koksharov szövetségi kapitánynak, ami nyilván nem lehet egyszerű.


(ki vesz észre valami furcsaságot ezen a képen? forrás)

A szerbek ellen kezdenek, és erős a gyanúm, hogy ez egy ki-ki meccs lesz mindkettőjüknek, hacsak nem lesz teljesen vállalhatatlan a két európai közül valamelyik csapat, és előzi be őket Korea vagy Brazília. De azért az erős lenne. Egyelőre nem látok ennél szűkebb keretet, úgyhogy csak ezt tudom ideszúrni, update.

Keret (18 fő):

Viktor Kireev (Motor, Ukrajna),
Oleg Grams (Dunkirk, Franciaország),
Dmitry Pavlenko (Medvegyi),

Timur Dibirov (Vardar, Macedónia),
Roman Ostaschenko (Medvegyi),
Vitog Komogorov (Dinamo Bukarest, Románia),
Alexander Shkurinsky (Meshkov, Fehéroroszország),
Alexander Dereven (Spartak),
Sergey Mark Kosorotov (Medvegyi),
Dmitrij Zhitnikov (Szeged, Magyarország),
Gleb Kalarash (Vardar, Macedónia),
Sergey Gorpishin (Erlangen, Németország),
Maxim Michailin (SKIF),
Egor Evdokimov (Spartak),
Dmitry Kiselev (Vardar, Macedónia),
Daniel Shishkaryov (Vardar, Macedónia),
Dmitrij Kovalev (Spartak),
Alekszej Fokin (Caustic).

Németország

Az Eb-győzelem után gyorsan szereztek egy olimpiai bronzot is Rióban, innen nézve tehát szép együttállásnak tűnik ez az egész, a bundás kisebb csapataiban villogó srácokra építés, kíváncsian várom, hogy mi lesz velük most, Prokoppal. Mindenesetre amikor utoljára rendeztek, akkor nyertek is, mindenki emlékszik, hogyan, de a lényeg az, hogy van három világbajnoki aranyuk, és hogy nyilván most sem akarnak mást a nyakukba.

A csehek legyűrése után a magyarok csoportellenfele, Argentína ellen finomhangolt Németország a hazai vébére, amennyit le tudtam szűrni a nyilatkozatokból az az, hogy nagyon építenek a futásra, de hát ebben semmi csoda sincsen olyan szélsőkkel, amilyenekkel ők rendelkeznek. Védelmük is stabilnak tűnik első ránézésre, Wiencek, Lemke, Pekeler legalábbis a fedélzeten, és közben olyanok is felnőttek a feladathoz, mint Kohlbacher. Groetzki - aki aztán egyszercsak egyedül maradt a posztján, miután Reichmann áldozatul esett a keretszűkítésnek - szavaiból arra következtetek, hogy a 3-2-1-es védelmet gyakorolták a meccseken, és hogy amögött kezdett el igazán jól védeni Heinevetter, hogy aztán a labdákkal ők - a szélsők - szaladhassanak rendesen. Kapuban bizonyára meglesznek, és ha ezt tudják bárki ellen, az még akár jó is lehet, de mondjuk felállt fal ellen nem látom őket oly rettenetesnek. Ha lenne egy Andy Schmid középen, akkor rögvest reszketnék, meg fél Európa együtt velem, mert ezekkel a szélsőkkel pont egy indulócsel kell középről a gyors szélsőgólokhoz, de mivel ő schvejczi, és nincs itt, hát ez ennyi. Játékszervezési képességben érzek némi űrt, ami náluk szerintem szokványos, de mondom, ez többféleképpen is orvosolható ezzel a kerettel, mégiscsak nyertek egy Eb-t, meg egy bronzot is Rióban Strobellel, ha jól emlékszem. Azt társalogtuk épp a listán, hogy azért egy Weinholdot biztosan kipróbálnánk középen, ha már keretben van. Balkezes, megvannak a lövései kintről, és ráadásul elég okosnak tűnik ahhoz, hogy ezt a posztot is jól kezelje.


(forrás)

Keret (17 fő):

12 Silvio Heinevetter TH 21.10.1984
33 Andreas Wolff TH 03.03.1991

3 Uwe Gensheimer LA 26.10.1986
37 Matthias Musche LA 18.07.1992
24 Patrick Groetzki RA 04.07.1989
6 Finn Lemke RL 30.04.1992
23 Steffen Fäth RL 04.04.1990
95 Paul Drux RL 07.02.1995
19 Martin Strobel RM 05.06.1986
10 Fabian Wiede RR 08.02.1994
17 Steffen Weinhold RR 19.07.1986
32 Franz Semper RR 05.07.1997
7 Patrick Wiencek KM 22.03.1989
13 Hendrik Pekeler KM 02.07.1991
48 Jannik Kohlbacher KM 19.07.1995
38 Fabian Böhm RL/RM 24.06.1989

Christian Prokop Trainer 24.12.1978

Szerbia

Édesistenem, róluk aztán előre bármit is mondani gyakorlatilag tökfelesleges. Olyan, mintha a jelenlegi ismereteimmel szakértő szemmel bámulnám az eget meg a műszereket, és mondanám az időjárás-előrejelzést a met-nek. Cupara teljesítményét figyelgethetjük, ha nagyon uncsizunk, de sokkal többet nem várnék tőlük. Persze vannak neveik, mint mindig, van egy egész ütősnek tűnő első soruk is, mint többnyire, de náluk aztán tényleg nem lehet tudni ilyesmik alapján megjósolni a teljesítményüket. A portugálokon át jutottak ki, na ez sem olyan két győzelem, amire fel kéne kapni a fejünket. Az oroszokkal kezdenek, ott egy győzelem adhat nekik egy jópofa lendületet, de épp ellenkezőleg is történhet. Először Tunéziát verték, majd Macedóniával toltak le két meccset, Szkopjében, mindkettőn kikaptak ugyan, de a második eredményével (-1) központilag elégedettnek tűnnek. Nenad Perunicic első világversenye ebben a minőségében.

Brazília

Minden világverseny elé odabiggyesztjük, hogy erősödik Latin-Amerika, úgyhogy ezt most sem mulasztanám el. Ettől függetlenül azért én nem tennék egy petákot sem semelyik odasi válogatott nyolcba kerülésére most sem. A fejlődés persze egyértelműen látszik, az argentínokon talán jobban, viszont ők most Simonet nélkül készülnek, egyelőre, bár nevezik, és el is hozták, de a brazilok is negyeddöntőig mentek - mondjuk otthon - az olimpiájukon. Pánamerikai másodikként érkeztek, meglátjuk, mire mennek első meccsen a címvédővel. Ha a franciák bénáznak is, azt rendszerint az első meccsükön teszik, de őszintén, annyira bekötött szemmel, hátratett balkézzel is képesek, hogy behúzzák ezt a meccset.

Korea

Hű, ezen a ponton viszont történelmet írunk, ugyanis ez a Korea nem kizárólag Dél-Korea most, mint általában, hanem Észak és Dél együtt, innen nézve pedig akkor ennek egészen különleges üzenete van. De aztán más sem. Övék a nyitómeccs a németek ellen, és ha beleszakadok sem keresek most ki hozzájuk keretet, nem is hiszem, hogy bármilyen jelentősége lenne.

Az A-ból tehát a francia/német duót elég kiemelkedőnek érzem, és az ágat elnézve is ők azok, akik a középdöntős meccseiket figyelembe véve harcba lehetnek a végjátékért.