Nincsenek illúzióim

Szalad az idő, holnap kezdünk, bennem pedig kavarognak a gondolatok. Egyszerűbb, ha három fő témára bontom a posztot - amit már annyiszor írtam át, mint Rasmussen a csapatot.

Møbelringen-kupa

Hogy hasznos volt-e? Igen, hasznos. A többit majd alább kifejtjük, egyelőre a tornán nyújtott teljesítménnyel foglalkozzunk. Két kérdésem volt csak erre a kupára: hogyan oldjuk meg a védekezést, és hogyan fogjuk a támadásban két legerősebb emberünket pihentetni? Az elsőre meglepően jó válasz érkezett, a három mérkőzésen kapott gólok átlaga 22. Felkészülés ide vagy oda, ez igenis szép eredmény, és nem érdekel az sem jelen pillanatban, hogy max. talán csak a dánok pörögtek jobban, a másik kettő visszavett, bár én úgy láttam, hogy a franciák talán annyira nem. A második kérdésre meg a válasz: sehogy, mondhatni képtelenség lesz normálisan pihentetni és rotálni a csapatot, mert az összeszokottság hiányából fakadóan kidolgozott támadásokat nagyon nem láttunk, no meg látványosan nem is arra építettünk mi lesz elöl, hanem, hogy mi lesz hátul.

A média

És akkor itt most térjünk vissza arra a kérdésre, hogy hasznos volt-e ez a torna. Aki szerint nem, és jobb lett volna egy szponzori ratyi-kupán bohóckodni a Buszacsában adventi hangulatban sok pogácsával és forralt borral, az nettó köhm... hogy mondjam, hogy ne legyek nagyon sértő? Nem egy magasan kvalifikált emberke... Ha már itt azon hisztizünk, hogy olimpia meg lehetőleg könnyű ellenfél vb-selejtezőre, akkor mi a retkes f*szért lenne már célravezető egy tartalékos kerettel megverni Üzbegisztán, Koszovó és Ukrajna legjobbjait? Mert akkor utána lehet örömködni a lelátón? Vagy a kedvencem amit olvastam egy fórumban: mert önbizalmat kell szerezni. Na, hát eddigi statisztikák alapján ilyenkor pont, hogy akkorára nőtt az önbizalom, hogy szó szerint elszálltunk a pályáról. Ahhoz, hogy megismerjük magunkat, főleg egy ennyire nullkilométeres csapattal bizony ilyen tornára kell menni, szerencsére az értelmesebb nem foglalkozik az eredménnyel, vagy ha nézi is, akkor inkább a kapott gólok számát veszi figyelembe.

Hogy melyik izgatta előbb a másikat, a fórumokon hőbliző népség a közmédiát vagy fordítva nem tudom, de baromira túltoltuk az elmúlt hetet. Valószínű ez a lincshangulat annak tudható be, hogy Rasmussen két éve azt nyilatkozta, hogy kb. mostanra fogjuk elérni az első érmes helyezésünket, és hát magyar ember imád ilyeneken rugózni és főleg bevasalni és számonkérni, azzal, hogy szerencsétlennek nem sikerült és már nem is fog összejönni az, hogy meglássuk mi történik ha Tomori és Görbicz is a pályán van nem lényeg. Ő ezt mondta és pont. Különben is, ezt egy magyar kapitánnyal is elértük volna, höhö, na ja, minden bizonnyal, valószínű ezért estünk el kétszer is az olimpiáktól.

Nem volt olyan interjú ahol ne lettek volna szurkálódó és/vagy bullshit kérdések amik egyértelműen azt a célt szolgálták, hogy ki lehessen forgatni a szövetségi kapitány szavait és leginkább a bizonytalanság érzetét kicsikarni belőle. Nem, Rasmussen nem ilyen, megmondja a tutit minden helyzetben. Különösen aranyos volt ahogy az M4 riportere a kézilabda magazin vendégeként interjúvolta meg szövetségi kapitányunkat és háromszor egymás után tette fel ugyanazt a kérdést, mert nem tudott mit kezdeni azzal a válasszal amit kapott, hisz a papírra nem ezek voltak írva, végén már Rasmussen is kényszeredett mosollyal válaszolta, hogy sokszor feltehetjük még ugyanazt a kérdést, nem fog tudni mást válaszolni rá. Ezt még megfejeltük azzal, hogy olyan embereket hívtunk meg szakértőzni akik valami okból kifolyólag láthatóan utálják őt és elvből minden szar lehet csak. Az, hogy Zitának mi baja van vele, nem tudom, őszintén szólva nagyon nem is érdekel, de engem ha felkérnének szakértőnek és ott megállás nélkül csak böfögöm az indulataimat akkor megosztanám az okokat is, hogy mi is a bajom vele. Ha pedig nem tartom publikusnak akkor pedig nem viselkedik így, és megpróbálok objektíven válaszolni és legfőképpen normálisan megmondani, hogy mi az amit úgy érzek, hogy nem hoz előrelépést. Főleg úgy ciki ez, hogy gondolom ezek Rasmussenhez nem is jutottak el, aztán ahogy Egri Viktor is mondta, ha úgy hozza a helyzet, hogy rá újból számít az egy igen pikáns randevú lesz. Az is kicsit visszás volt, hogy Orbán minek van a keretben, elmúlt 30. Ő tavaly 30 évesen miért utazott ki egy olyan vb-re ami sehova nem számított, ergo nyugodtan átadhatta volna a helyét egy fiatalnak.

Csapó Erika korábban nyilatkozta anno a junior vb környékén, hogy nagyon fontos lenne, hogy a fiatalok ezután az aranyérem után nem padoznának, hisz onnan nem lehet segíteni. Most meg hol van Lakatos? Hisz három hónapot padozott Norvégiában, pihent és így tudna segíteni a csapatnak. Mivan???
Ez a sok butaság váltotta ki belőlünk a hétfői bejegyzést, hogy ebből most már elég, lehetne valami értelmeset is tenni.

Az EB-ről

És akkor jöjjön a fő témánk. Kb. 2-3 héttel ezelőtt még azt gondoltam, hogy ezen az ágon 80% esélyünk van az elődöntőre. No, ez most megfordult és kb. 20% ha maradt rá, és jelen pillanatban én már azzal bőven elégedett leszek ha egyáltalán továbbjutunk. Sok a sérültünk, de én ezt is kicsit túlzónak érzem, mármint ennek hangoztatását. Az NSO kreált is erről egy képet, íme:

Room kollégával - aki elég szépen becsatlakozott a hatosfal női brigádjának beszélgetéseibe, szerintem átmossuk az agyát januárra - már érveltünk/ellenérveltünk ezért a képért. Ő mellette, én inkább ellene. Szerintem itt a Görbicz, Szekeres, Szucsánszki, Bódi kvartettet lemaradónak tekinteni felesleges, hisz ők fél- és egy éve lemondták a válogatottságot, ezen nem hiszem, hogy Rasmussen azóta is kattogott volna. Ráadásul Szekeres és Szucsánszki magát a kézilabdát függesztette fel. Erdősit és Korsóst meg nem is értem, két éve válogatott közelében sincsenek, és akkor már miért maradt le Puhalák aki keretben is van és még ráadásul sérült is?

No, de foglalkozzunk a valós lemaradókkal. Akik Hornyák, Kisfaludy és Klivinyi. Olyasmi helyzetben vagyunk, mint a hollandok. A védelem két alapemberét veszítettük el. Szekeres visszavonulása után KR azért kipróbált pár embert ezen a poszton, nevezetesen Szabó Laurát, Sirián Szederkét és Mazák-Németh Csillát. Gondolom az elképzelés az lett volna, hogy tűzben legyenek tartva ha baj lenne, de nem ekkora baj esetén akartunk volna hozzájuk nyúlni. Ebből a hármasból pedig Mazák-Németh is babát vár, ezzel megint leszűkült a keret. Hogy Siriánnal mi történt bevallom nem tudom, szerintem nem esett vissza akkorát a teljesítménye, hogy a bő keretbe se kerüljön be.

De úgy gondolom, hogy a védelem két nagy hiányzóját és a támadások egyik alapemberét (Klivinyi) is elbírnánk, ha Kovacsics és Háfra nem lenne már most csapágyasra hajtva, a többiek pedig eléggé hullámzó (Schatzl) vagy éppen formán kívüli (Lukács) játékot mutatnak. Ezt még tetézi az összeszokottság hiánya az újoncokkal.

Miközben ezen sorokat írogattam hivatalossá vált az utazó keret is:

Kapusok: Bíró, Kiss
Balszélső: Schatzl, Kazai
Balátlövő: Háfra
Irányító: Kovacsics, Tóth, Pálos-Bognár, Lakatos, Szalai (ergo mindenki)
Jobbátlövő: Kovács, Planéta
Jobbszélső: Orbán, Lukács
Beálló: Mészáros, Tóvízi

Két hete írtam, hogy bár baromira csipázom Kimet, de vannak „WTF?!” kategóriás döntései. Itt most szerintem tett is párat. Kiss Nikit ideális esetben érthető is, hogy itthon hagynánk, de most jelen pillanatban ez rossz döntés volt. Ha Planétát csak védekezésben akarjuk használni, akkor Kovácsnak egyedül kell vinni elöl a jobblökő posztot, ráadásul sérülten. Kiss ugyan nem volt meggyőző, és ahogy mondom ideális esetben én is itthon hagytam volna, de Kiss messziről is tud lőni, míg Kovács inkább közbelövésekkel és betörésekkel apellál, és miután kevés a messziről lövő játékosunk így nem lesz nehéz az ellenfélnek hatosfalat védekezni, mi meg így a betörésekkel leszünk kénytelen átjutni a falon ami meg sok energiát fog kivenni.

A másik a beállós. Meglehet kövezni, de számomra a Planéta/Szabó kettős sokkal jobban tetszett hátul, mint a Mészáros/bárki. Azt sejtettem, hogy nem meri meglépni, hogy Mészárost kihagyja, így ezen meg sem lepődöm, de Szabónak nagyobb a meccsrutinja a válogatottban Tóvízivel szemben.

Na, akkor most kibiceskedjünk és nézzük, hogy mit lehet ezzel a kerettel kezdeni. Először is nézzük meg, hogy kiket lehet használni hátul a belső védelemben; ez lenne Planéta, Mészáros, Tóvízi, Kovacsics, Háfra, Pálos-Bognár, Tóth. Hozzájuk csatlakozik kérdőjellel Lakatos, Szalai és Kovács. A három hármasvédőből kettő nem lesz fent, Planétát ugye csak hátul akarjuk használni. Ha azt akarjuk, hogy lehetőleg azért néha tudjunk értelmesen kontrázni is, akkor Planéta/Tóvízi páros kell amiből támadásra Planéta akkor is lejön, tehát ezzel a párossal egy csere már biztos. Ha Planéta/Mészáros akkor már kettő. Mellettük Pálos-Bognárt is többnyire védekeztetjük csak, akkor ez már három cserét jelentene. És ez csak a hátulról előre történő cserék, elölről hátra ez még izgalmasabb lesz.

Ha azt akarjuk, hogy a támadásaink ne akadjanak meg akkor a Kovacsics és Háfra duóból legalább egynek fent kell maradni, ergo szinte képtelenség lesz normálisan pihentetni őket. Ha a hollandok esetleg ránk erőltetnék a gyors játékukat akkor komoly gondjaink lesznek, hisz nem tudjuk őket támadásról védekezésbe becserélni.
A 19-es keretben van 6 fradista, a fradi után az érd adott volna így 3 játékost, amit lehet ki kellett volna használni - bár ez még mindig csak a csoportkörökre meghirdetett keret, eddigiek alapján Rasmussen mindig cserélt a csoportkörök után, valószínű most is ez lesz.

Hollandok ellen én lehet feladnám. Jöhetünk azzal, hogy Broch és Snelder nincs, de ez a mi helyzetünkön jelen pillanatban nagyon nem segít, azért ott még mindig nálunk jobb játékosok vannak, arról már nem is beszélve, hogy van 3 átlövő aki nem nagyon szokott betlizni és a világ egyik legjobb játékosa, és a szélsőik sem ma kezdték. Wester ugyan klubszinten nem egy nagy ász, de a honfitársai mögött klasszis teljesítményt nyújt. Ha van esélyünk akkor persze ragadjuk meg, de felesleges harcokba ne menjünk inkább.
Horvátok legyőzése most a legfontosabb. Egyszerre félek is meg nem is. Azért félek, mert korábban ilyen helyzetben mi mindig rosszul jöttünk ki, a horvátoknak csak ellenünk van esélye, nekünk meg csak nyerni kell, ami nem ugyanaz a helyzet. Viszont szerencsénkre még nálunk is rutintalanabb játékosok alkotják a keretüket.
A spanyolokat én picit túlértékeltnek érzem. A védelem alapembere Chavéz nincs, nincsen mellette már Mangué sem, viszont a támadó embereik megvannak, őket jól ismerjük. Ha Penát és Gonzálezt kivesszük a játékból akkor nagy probléma bízzunk benne nem lesz.

A középdöntőről egyelőre kár beszélni, éljünk a jelenben. Vagy második vagy harmadikként juthatunk tovább, óriási nagy szerencse, extra teljesítmény és meglepetés kell ahhoz, hogy 4 ponttal menjünk tovább innen.

Végül jöjjön egy kis női EB-kápé:

A fogadóirodák is erősen gondban vannak, hisz ez a mezőny szerintem totál kiszámíthatatlan és leginkább azért, mert rengeteg a sérült, vagy a jól megszokott gárdák kiöregedtek és az elmúlt egy év a fiatalításról szólt. A franciák, románok, csehek és a svédek azok akik olyan kerettel érkeztek ahol minimális változások voltak, ami óriási előnyt jelenthet idén ezeknek a válogatottaknak.
Míg a norvég-francia páros 2,5-3,6x oddsokat kapott addig az utánuk következő hollandok már 10x és ez csak egyre nő. Ráadásul tegnap már le is zavarták az első meccset ahol - számomra - meglepetésként az oroszok legyűrték a franciákat, de a hazai pálya miatt még mindig őket tartom a végső győztesnek.

Én tippjeim az EB-re:

1. Franciaország
2. Norvégia
3. Hollandia
4. Svédország
5. Oroszország
6. Románia
7. Montenegró
8. Dánia
9. Csehország
10. Spanyolország
11. Szerbia
12. Magyarország
13. Németország
14. Szlovénia
15. Lengyelország
16. Horvátország

Holnap estére már egy kicsikét okosabb leszünk, de engem iszonyatosan frusztrál, hogy ebben a mezőnyben most lett volna keresnivalónk. Ha a csoportból sem jutnánk tovább jelen helyzetünkben szégyenkezni valónk akkor sincs, ellenben az egy újabb olimpia vesztét jelentheti.

HAJRÁ MAGYAROK!