Horvát Eb - B-csoport

Franciaország

Csodával határos módon 2 éve nem jutottak a négy közé, mert a lengyelek és a norvégok is elverték őket, de ez most már egy másik csapat. Több dolog miatt is. Titi Omeyer és Narcisse visszavonult, átadták a terepet a fiataloknak, de azért tavaly elég simán behúztak még egy világbajnoki címet hazai porondon. Kiesett még a legnagyobb beállós-zseni, Fabregas trombózis és a védelem igazi oszlopa, a kisebbik Karabatic, Luka bokasérülés miatt.Csak egy ballökővel mennek, mert kiesett még Grebille és Nyokas is sérülés miatt. Már Onesta óta nem játszanak klasszikus irányítóval, így ha Claire vagy Mahé irányít Karabatic is lehet bal kettő, sőt Claire is valószínűleg megállja a helyét ezen a poszton . Egy átlagos válogatottnál már rég bedobták volna a törölközőt ennyi kieső után, de a francia utánpótlásrendszer és bajnokság eléggé elkényezteti a mindenkori szövetségi kapitányt, jelen esetben a Didier Dinart , Guillome Gille párost. Kapus poszton már rég kopogtatott a Siffert, Dumoulin, Gérard trió, akikből két utóbbi vesz részt a tornán. Nem nagy kockázat kijelenteni, hogy a torna legerősebb kapuspárosa lesznek. A széleken sem nyeretlen ötévesekkel vágnak neki a viadalnak Gigou, Caucheteux baloldalon, Abalo a jobbon. Jobbszélre még Porte fog besegíteni, aki jobblövőben is zseniális. Négy balkezes lövővel utaznak a PSG-ben szárnyaló Remilivel, a Barcelonában szárnyát bontogató Memmel, a Saint-Raphaelből Dipandával és a már említett Porte-tal Montpellierből. Jobb oldalon talán rendben lesznek... Középen Karabatic, Mahé és a Narcisse utódjaként emlegetett Claire fog osztogatni, mellettük pedig a szintén Barcelonában edződő, hatalmas tehetség N’Guessan játszik majd. A rombolók közé került be Karabatic (ő tartalékként utazik) és Fabregas kiesésével Tournat a Nantesból (sajnos láttuk Szegeden, hogy mire képes) és Afgour Montpellierből, mint újoncok és mellettük a jó „öreg” ,megbízható és ellenállhatatlan Sorhaindo. Még így megtizedelve sem tűnik esélytelennek ez a francia gárda, de felmerül bennem egy fontos kérdés, ha a vezér kis Nikonak nem megy a játék, és lesz ilyen, ki húzza majd a csapatot? Mert már nincs Titi, Narcisse, Fernandez, aki segített a bajban, ki veszi át az ő szerepüket? Ennek a kissé szőrszálhasogatónak tűnő felvetésnek a dacára valószínűleg ott lesznek a végelszámolásnál.

Norvégia

Tavaly ezüstérmesek lettek a világbajnokságon. Két éve Lengyelországban robbantak be a „semmiből” , és ha a németek elleni elődöntőben egy sorsdöntő szituációban a bírók nem felejtenek el számolni (a németek eggyel többen voltak a pályán támadásnál) valószínűleg címvédőként érkeznek Horvátországba. Energikusak, gyorsak, határozottak, kemények és Sagosent leszámítva, szimpatikusak is. Két éve nem volt játékosuk BL csapatban, főleg a hazai bajnokságban edződtek, így készülni sem lehetett igazán rájuk. Bár a vb-n kiderült, ha készülnek ellenük, akkor is csak néhány csapat képes megállítani őket. Résztvettek a Golden League felkészülési kupán két nagy európai riválissal a franciákkal és a dánokkal együtt. Tisztes körbeverés lett a vége. Christian Berge valamit piszok jól csinál, a fiatal norvég válogatott folyamatosan fejlődik és kis túlzással, de jó esélyük van letaszítani a németeket Európa trónjáról és végetvetni az ugyan néha megtépázott francia hegemóniának is. A poén az, hogy az első meccsen egymásnak is eshetnek, szép nyitány lesz a B csoportban. Berge híve a csere nélküli visszazárásnak, irgalmatlan tempójú kézilabdának, jól forgatja a csapatát és jellemzően az északi kézilabdára, nincsen klaszzikus irányító, csak komplex „mindenhol” bevethető játékosok. Bitang nehéz ellenük védekezni és a rettenetes gyors visszazárás miatt a támadás is piszok fárasztó könnyű, önbizalomnövelő gólok nélkül. Ja, önbizalomból a norvégoknál nincs hiány, nem is kapkodja le a kapitány a játékosait egy-egy rossz döntés után, igazi északi mentalitással és a játék imádatával képesek bárkin átgázolni. Legismertebb játékosuk Sander Sagosen a PSG-ből, aki sokaknál kihúzta a gyufát Iliccsel való kancsóskodásával, de azt szögezzük le, hogy 22 évesen zseniként a világ egyik legjobb csapatát húzni megsüvegelendő teljesítmény. Gyakorlatilag bárhonnan veszélyes, főleg, hogy olyan kaliberű társai vannak, mint Tönnesen, Reinkind, O’sullivan, Jondal, Myrhol (ismertebb nevén Béla), Bjornsen, a kapuban Bergerud és Christiansen (róluk nincsenek szép emlékeink). Bitang erős csapat, nagyon jó csapatstruktúrával, edzővel, erőnléttel. Kisebb csoda kéne, hogy ne legyenek dobogón.

Ausztria

Nincsenek könnyű helyzetben, mert gyakorlatilag csak egy helyért versenyezhetnek a fehéroroszokkal, ami ennek a megfiatalított osztrák alakulatnak nem lesz könnyű. Legnagyobb sztárjuk a kapusedzői poszton Mattias Andersson, a Kielből Bilyk, a Wetzlarból Hermann és a magdeburgi Weber és talán Bozovic a Sportingból. A többiek otthon kézilabdáznak a nem túl veretes osztrák bajnokságban, ahol a körling is népszerűbb még, mint a kézilabda. A csehekkel készültek, akiktől kétszer nagyon simám kikaptak (26:23,35:21). Ez annyira nem jó jel nekünk, vagy tényleg nem érdemes még az osztrákokkal számolni. Nem meglepő módon Bilyk és Weber szállítják a gólokat, ha őket semlegesítik, akkor kérdés, ki képes még előre mozdítani a csapat szekerét. Kapus poszton talán a leggyengébbek az Eb-n. Én azért kiváncsi vagyok, mire képes az izlandi tréner ezzel a kerettel, tudnak-e meglepetést okozni az Eb-n. Nem túl hosszú a padjuk, így első ránézésre, egy sort kiad, de kérdés meddig bírják. Ez majd élesben kiderül, bár hiú reményeim velük kapcsolatban egyáltalán nincsenek. Nekik az első meccs lesz piszok fontos a fehéroroszok ellen, ha ott nem sikerül pontot, pontokat szerezni a másik két meccs esélytelennek ígérkezik, és elúszik a továbbjutás reménye. Akkor sincs katasztrófa, hiszen Andersson, az edző és a külön mentális felkészítésért felelős stáb garancia arra, hogy az osztrákok komolyan gondolják az élvonalhoz csatlakozást., és a jövőt építik. Ők a leggyengébb csapat a csoportban, és ilyenkor eszembe ötlik, nem lehetnének inkább a lengyelek, meg az ororoszok? Na mindegy, meglátjuk, még rám is cáfolhatnak és akkor piszok izgalmas lesz ez a csoport, de valószínűbb, hogy nem mennek tovább.

Fehéroroszország

Ők is beleálltak a fiatalításba, nem kisebb célokkal, mint megközelíteni a nagyokat. Iouri Chetsov, aki olimpiát nyert a szovjetekkel és volt edző a bundásban (Lemgo, Löwen, Essen) 2009 óta irányítja a válogatottat. Hála az égnek pár éve top klubja is van az orszégnak, a Meshkov Brest, előtte a Dinamo Minsk volt, kevesebb sikerrel. Nem csoda, hogy a válogatott gerince is innen van, de vannak még az ukrán Motorból és a hazai bajnokság más csapatából is. Nem valószínű, hogy idén fognak robbantani, de ott is nagyon komolyan veszik az elitbe-kerülést. Azt olvastam, nagyon jó a csapat korösszetétele, sok rutinos játékos segíti az ifjakat a fejlődésben. Nem tudom mire lesz jó a „modern” orosz iskola a komplex játékosok által uralt világelit ellen. Ez ebben a csoportban elég gyorsan ki fog derülni. Nekik is értelemszerűen élethalál harc lesz az első meccs, sok esélyük a norvégok és a franciák ellen nekik sincs. Ha továbbjutnak, akkor sem lesz könnyű pontot szerezniük, viszont kiválóan szolgálhatja ez a világverseny a fiatalok beépülését és felépítését. Akikre érdemes odafigyelni: Baris Pukhouski (Motor) a csapat kapitánya, irányítóban vagy inkább középső lövőben, Siarhei Shylovich (Brest) jobblökőben. Kiváncsi leszek a fiatalokra is, hiszen, aki ilyen nagy csapatok ellen képes jó teljesítményre simán több játéklehetőséget vagy jobb ajánlaltot kaphat, mint a jelenlegi. Nagyon nehéz dolguk lesz, főleg, hogy kistestvérként képviselnek egy nagy kézilabda-kultúrát.