EB-KP - Összerázódott az élmezőny

Természetesen nem maradhatunk kápé nélkül most sem, ha már világverseny zajlik a szomszédban, úgyhogy összeállítottuk a szokásosan szubjektív sorrendünket, illetve hát az enyémet. Mert mi is nálunk a KP?

"Ez itt a Hatosfal KP, azaz Kraft Platzierung, ami ugye lényegében egy Power Ranking, de mégsem hívhatjuk annak, mert az a fogalom már egy másik sportághoz kötődik, meg egyébként is: hogy nézne már ki? A lista alapvetően a csapatok pillanatnyi formáját hivatott bemutatni, szerkesztésének hagyományos módja pedig, hogy a blog belső levelezőlistáján felsorakoztatott erősen szubjektív vélemények alapján az aktuális posztíró úgy állítja össze, ahogy azt gondolja."

16. MNE

A csoportbemutatók alatt volt, aki hiányolta Montenegró bővebb bemutatását, hát erre én sem vállalkozom, nálam ugyanis nyolc nálunk játszó játékos ide vagy oda, a mezőny leggyengébb válogatottjának tűnnek előzetesen. És mint olyan, nem annyira érik el az ingerküszöbömet. De tényleg. Borozan nélkül pedig végképp nem, hiszen őt a jóképű válogatottamban is nézegetném serényen. Aki kíváncsi arra, hogy kikből áll össze a keret, az olvassa el a 7méteres szokásos csapatbemutatóját, mi pedig bevizionáljuk, hogy a macedónok mennek tovább ebből a csoportból és megelégszünk ennyivel. A Montenegró vs Macedónia meccs amúgy még jó is lehet, ha mindkét csapat hozza, amit tud, akkor ebből egy remek, vérbeli kis balkán csata kerekedhet, de érzésem szerint Kiroék hatásosabb kézilabdára képesek. Djukic mondjuk biztos összerak egy pöpec kis védelmet, de hogy az elég lesz-e bármire, arra a hétfő esti meccsen választ kapunk.

15. AUT

Szilágy Viktor után ismét egy civilben kieli átlövő, Nikola Bilyk tolja az osztrák szekeret, és hát jól tolja, hiszen néhány hiányzás után ismét világversenyen bizonyíthat a gárda. Aztán várhatóan kábé ennyi is a sikersztori, a bejorusszok ellen fognak ugyanis ki-ki meccset játszani, ráadásul rögvest az elején, és tekintve, hogy a műorosz brigád védelmét mindig is sikerült összepattintani, most sem várunk mást. Ez pedig a sógorkák végét fogja jelenteni valószínűleg.

14. SRB

Ha egy eredménnyel szemléltetnem kéne, hogy a szerbek mennyire furán szarok a nevecskéik ellenére, akkor a kvalis csoport során megélt otthoni döbbenetes zakójuk a fehéroroszok ellen lenne a kardomra döfve. Otthon kilenc góllal égni nagyon nem szerb szokás, még ha Vujin nem is volt éppen. De mindegy, mert ezzel együtt kijutottak, Splitben pedig új verseny kezdődik, nem számít semmi sem. A sorsolás odavetette őket a házigizdának rögtön az első körben, szóval jó kis balkán derby lesz már ma este.

13. CZE

Kaspárek az új Jícha, de azért nyilván nem azon a szinten, ugyanakkor ez még jót is tehet a cseheknek. Elviekben kötelező mérkőzés egy EB-n nem igazán lehet, én mégis azt mondom, hogy őket kötelező lesz megraknunk, bármekkorát is fejlődött a cseh kézilabda az utóbbi időkben. Utolsó csoportmeccsen, pont ellenünk dől el a sorsuk, úgyhogy bízunk abban, hogy jól belőttük a helyüket a kápéban, hehe.

12. BLR

Ahogy a mindenkori fehérorosz BL-csapatnak, úgy vélhetően a válogatottjuknak is a védelem lehet az erőssége, de a csoportból való továbbjutáson túl nem hinném, hogy reménykedhetnek valamiben. Esetleg még egy győztes mérkőzésben az ISL/SRB válogatott ellen? Persze előbb tovább kell jutniuk, és annak kulcsa az első meccsük lesz, mindjárt, ráadásul.

11. SWE

A svédeket láttuk, kétszer is, ők hozzánk hasonlóan nagy változásokon mennek keresztül éppen, az övüké azt hiszem hivatalosan is a legfiatalabb keret, nem is tudom ennél előrébb tenni őket. Persze, ez egy Eb, itt nem elég két jó meccs ahhoz, hogy az elődöntő közelében lehess, reálisan nézve itt lesznek ők is a 9-12 között. A kapusduón sok fog múlni, mert ha jönnek a védések, akkor a svédek bárkit képesek szétrohanni a széleikkel, felállt fal ellen viszont annyira nem meggyőzőek. Meglátjuk. Izland ellen mindenesetre erősen égnek.

10. MKD

Az maradt meg bennem az elmúlt világversenyekről, hogy többen is felnőttek Kiro mellé, miközben egy tök lelkes, homogén kis masszát kezdtek alkotni elég stabil védelemmel. Úgyhogy tőlük gyakorlatilag már el is várom a csoportból való továbbjutást, de azért bízom a kipukkanásukban a középdöntős körre. Hogy előttük zárhassunk, természetesen.

9. HUN

Az abszolút fiatalított keretünkkel szemben kifejezetten nem szeretnék elvárásokat támasztani, azon túl persze, hogy verjük meg a cseheket, de azért reménykedni mindenképpen reménykedem néhány dologban. Például abban, hogy a jó hangulat látszódik majd a teljesítményünkön is, hogy Vranjes el tudja érni, hogy ne érezzünk magunkon különösebb nyomást, hogy a játékosok tényleg bátran, lelkesen, tökösen kezeljék a helyzetet, miközben a valójában egyetlen fontos meccsünket a kellő komolysággal húzzuk majd be. Remélem azt is, hogy meccsenként minimum 8-10 ember fogja lőni a góljainkat, és hogy a védelmünk nem zuhan annyira össze, hogy többször is 30 fölött kapjunk. Ennyike.

8. ISL

Őket képtelen vagyok rendesen belőni, akármi lehet, hatalmas égés is, és sima középdöntő is. Tényleg fogalmam sincs, főleg, hogy Pálma sem tolt kiegyensúlyozott őszt, ugye. A két hosszúhajú bravúrkapus sokat tehet hozzá az izlandi teljesítményhez, de tényleg fogalmam sincs, hogy az mennyire lesz majd elég. Talán velük kapcsolatban tapogatózom leginkább sötétben. Update: hát, közben a svédeket legyalulták rendesen, úgyhogy komisz módon most megcseréltem őket, most ez tűnik reálisabbnak.

7. ESP

Őket hagyományosan lejjebb szoktam rangsorolni, mint ahol végeznek, az biztos, és lehet, hogy ismét ezt a hibát követem el, de valahogy úgy látom, ebben a keretben most nem igen van több, mint egy hetedik hely. Illetve hát erről inkább a mezőny, mintsem a spanyol keret tehet. A kapusok itt is több, mint ígéretesek, ha Morros és Guardiola össze tudja rakni előttük a védelmet, akkor akár elődöntő is lehet persze, szóval ezt az első hetet én most nagyon hasonló szintnek érzem. Egyébként a spanyolok tipikusan azok, akiket előzetesen simán lelegyintek, hogy aztán a meccsünkön pont ilyen magától értetődően kapjunk ki tőlük öttel.

6. SLO

Szlovénkák mostanság nagyon hasítanak, az a vébé bronz biztosan nem egy kifutott eredmény, hiszen az addig vezető úton is karmolták már a szintet. Furcsamód úgy tűnik, éppen Vujovic stílusa kellett ahhoz, hogy a sok jólfésült, anyuka kedvence megérezze a vérszagot, és lecsapjon a kínálkozó lehetőségre. Ez ugye pont a horvátok ellen adódott a franciaországi torna bronzmeccsén, de azért úgy vélem, hazai környezetben a horvátokat nehéz lenne megverniük egy tétmeccsen.

5. CRO

Hazai pálya ide vagy oda, hacsak nem stabilizálják elképesztő módon azt a védelmet, Cervar csapata egész egyszerűen nem lesz elég többre. Túlságosan Duvnjak-függőnek tűnnek, persze fenntartom a tévedés lehetőségét, de egy Európa bajnokság nem vébé, vagy olimpia, itt nem fér bele elcseszett meccs. Márpedig a középdöntős csoportban jönnek a franciák és a norgék, gondolom utóbbit tartják majd verhetőnek, főleg, mert kellemes emlékeik vannak ezzel kapcsolatban a lengyel Eb-ről (ahol simán nyerték ellenük a bronzmeccset), viszont a norvégok azóta elég sokat fejlődtek. De mondtam már, hogy nekem az első hét eléggé egy szint, igazából köztük tényleg bármi lehet.

4. DEN

Az olimpiai bajnoknak mindene megvan a tornagyőzelemhez, és elég szépen meg is ágyaztak az Eb-jüknek egy Golden League-győzelemmel, melyet meglehetősen paprikás hangulatú meccsen húztak be a franciákok ellen. Amiben bízom, az az, hogy mostanság rákaptunk, hogy kell kicsit megviccelni őket, és nem foglalkozva azzal, hogy ki az első meccs esélyese, most is megtesszük ezt. Valahogy ebben bízom, de nagyon. Tudom, irigylésre méltó a kincstári optimizmusom, de máshogy nem lehet. Főleg, mert le is megyünk erre a meccsre, kikapni pedig nem szívesen utazik az ember. Ugye.

3. GER

Tegye fel a kezét, aki hátrébb meri tenni őket, hehe, annak ellenére, hogy a vébé azért nem nagyon sikerült nekik ugye. A masszív dajcsok címvédőként érkeznek ide, más céljuk nem is lehet, mint hogy megvédjék ezt. Persze az Izland elleni két felkészülési meccsből túl sok következtetést nem lehet levonni, de az biztos, hogy kapuban és a széleken ők sem maradnak el az élvonaltól. Lemke kihagyása kockázatos, kíváncsian várom, hogy milyen lesz a német védelem nélküle. Ez kulcskérdés lesz, de van egy olyan érzésem, hogy megoldják. Nem tudom érvelni, csak úgy. Mondjuk mostanra már elvesztették a meglepetés erejét, az hétszentség.

2. NOR

Pont, mint a németeket, a tavalyi vb-döntőst egész egyszerűen nem tudom ennél hátrébb tenni. Azt a sablonok nélküli játékot, amit Sagosen óta tolnak, nagyon nehéz eredményesen levédekezni, és hát nem látom be, mitől lennének tavaly óta gyengébbek, szóval itt a helyük szerintem. Annak például tudnék örülni, ha végre le is taszítanák a trónról a franciákat, csak hogy némi változatosságot csempésszünk a válogatott világ élmezőnyébe. Nem? Béla miatt külön hajrá ehhez, azt pedig kifejezetten nem bánom, hogy nem játszunk egymás ellen. Pedig ez nem is volt mindig így.

1. FRA

Mindig, mindenhol, mindenkor esélyesek, ez nem vitás. Valamit annyira döbbenetesen jól csinálnak a háttérben, hogy egyszerűen nem fogynak ki a játékosokból már évtizedek óta, és nem is mostanság fognak, ez is látszik. A hazai vébéjüket bántóan simán behúzták, Titi és Narcisse pedig ezzel végre elérkezettnek látta az időt a visszavonulására, és ha valami, ez nagyon fura lehet a mostani Eb-csapatban. Nélküle valahogy nehéz elképzelnem a francia válogatottat, pedig muszáj lesz lassan. Mondjuk nem hinném, hogy nagyon meg lesznek lőve, a Gérard-Dumoulin páros meg fogja oldani ezt. A megtizedelt megfiatalított franciák egyik veszélyforrása talán a rutin hiánya lehet, nyilván nem akkor, amikor Nikola pályán van, hanem amikor nem. De még mindig főesélyesek.