Horvát Eb - C-csoport

Németország

Míg pár évvel ezelőtt kérdés lehetett, hogy vajon a német vagy a spanyol a legerősebb bajnokság, most már ez nem kérdés. De míg abban az időkben, amíg (mondjuk) a spanyol volt, volt egy erős válogatottjuk, most, hogy a német, nekik... Szóval nekik is van. Pedig aztán tele vannak légióssal a csapataik, de mégis. Lehet, hogy nem balfasz adminisztratív korlátokat kell felállítani, hanem értelmezhetően foglalkozni a fiatalokkal?

A német keret meglehetősen impresszív, bár hogy Prokop Dahmkét otthon hagyja (pontosabban tarcsiba teszi), azt még talán ő sem érti, hogy miért. Bár persze ha valahol nincs gond a németeknél, azok pont a szélek, ahol Gensheimerekkel, Reichmannokkal, Groetzkikkel kell senyvedni, ott simán kihagyható egy ifjú titán. Valahogy persze ez a balszélső mostanában mostohagyerekké kezd válni, valaki majd úgyis megoldja, amiben talán van is valami, nem tudom, de egy Gensheimer akkor is Gensheimer, azt a szintet nem lehet csak úgy megoldani. Sőt sehogy.

Bármilyen furcsa kimondani, címvédőként érkeznek, két évvel ezelőtt ha valaki azt mondta volna, hogy a németek nyernek, nettó hülyének nézték volna. De remekül éltek azzal, hogy néhány sztár mellé bundásbeli középcsapatok fiatal játékosait dobták a mélyvízbe, akik ki is tudták használni, hogy a többi nemzet kulcsjátékosa rendesen ki van fingva (olimpia éve, ugye). Ez persze nem csökkenti az érdemeiket, de tény.

Kapuban az égvilágon semmi gondjuk nincs, a Heinevetter-Wolff párosnál sokkal jobb nem nagyon kell. A szélsőket már említettem, ha lenne értelme annak az összehasonlításnak, hogy "a világ legjobb szélsőpárosa", akkor a Gensheimer-Reichmann páros eséllyel indulna a címért. Lövőben Weinhold és Drux emelendő ki talán, nem mintha a többiek nem tudnának bármikor a szaggatottról szaggatni. Beállóból visznek mindjárt négyet is, pedig ha ott is van egy Wiencek-Pekeler párosos, sok baj nem érhet. Egyedül talán irányítóban karcsúak, de Prokop valószínűleg nem véletlenül lett kapitány, bizonyára tudja, mit csinál. Ebben persze otthon sokan nem biztosak, többek között Schwalb is rendesen beleszállt a kapitányukba: Lemke nélkül fejetlen lesz a védekezés, és a Lemke-Dahmke páros kihagyása két lipcsei kárára emlékezteti ők a mi urambátyámozásunkra. Ha nem jön be Prokop húzása, az már most biztos, hogy keményen fogja osztani a sajtó.

Prokop, de másik

Hogy mire lehet számítani tőlük, azt nehéz megmondani. Az viszont nagyon úgy tűnik, hogy a korábbi Big 4 már nem ugyanaz: most bizony simán belemásztak a németek. Ebből is következik, hogy a négybe várjuk őket, ott pedig már a labda nagyon gömbölyű. Iszonyat nagy csodának kéne történnie, hogy ne találkozzunk velük a 12 között (már persze ha mi kiesünk, akkor ez nem jön össze, de ők nem fognak), és azon a meccsen nem mi leszünk az esélyesek.

Macedónia

A macedón kézilabda pont ellentéte a szlovénnak abban a tekintetben, hogy a klubcsapataik jók (egész pontosan kettő, a két Vardar, egyikük BL-címvédő, másikuk BL-ezüstvédő, ugye), a válogatottjuk, nos, finoman szólva sincs a csúcson. Lazarov, Borko Risztovszki, Manaszkov, ezzel kábé el is lett mondva minden, amit tudni kell róluk, Kiro hiába (volt?) klasszis lövő, védekezni sosem tudott, meg ő sem lesz fiatalabb, Risztovszki sem mai gyerek, Manaszkov meg hiába egy zseni, szélről nem nyerünk meccset, pláne nem balszélről.

Mi lesz ebből?

Egyik legnagyobb erősségük kétségkívül a kispad, Raul a tavaly BL-győzelemmel megmutatta, hogy nem annyira hülye ő ehhez a játékhoz, hogy hogy ez mire lesz elég, pláne ebben a csoportban, nagy kérdés. Én őket teszem harmadik továbbjutónak, és egyben azt a két pontunkat, amival a csoport ötödik helyét behúzzuk.

Montenegró

Mire számíthatunk egy olyan csapattól, amelyikről kb. minden elmondtunk, hogy Borozan - aki meg ráadásul meg is akar macedónosulni, így már nem is játszik náluk? Hogy ők hogy kerültek a harmadik kalapba, azt nsem értjük. Nagyon meglepődnénk, ha nem ők lennének a csoport kiesői, ha mégsem, akkor ezt valószínűleg a macedónok kárára teszik meg, és akkor ellenük jöhet a két pontunk.

Szlovénia (SVN vagy SLO, kinek mi)

Igazán hálásak lennénk, ha egyszer valaki el tudná magyarázni az EHF kiemelési rendszerét, kösz előre is. De mindegy, hagyjuk, ez most nem a téma.

A meglepetéscsapatok csoportja, mert akármilyen jók is most már évek óta a szlovénok, azért azt nem gondolták volna sokan, hogy ez egy vb-bronzban fog kicsúcsosodni. Úgy látszik, Vujovics stílusa nagyon jó táptalajra hullott, a szlovén csikók (és csődörök) az exjugó stílusra fogékonyak, így mostantól pár évig tuti, hogy ők a sötét ló. Azért az valószínűtlen, hogy ugyanolyan színű éremmel zár edzőként is, mint Svájcban pont ellenünk 1986-ban, de egy bármilyen színű érem akkora döbbenet nem lenne. Blagotinšek, Gaber, Dolenec, Janc, Margučok, Skok, Gajič, Zarabec, Bombač - hát brutális a szlovénok merítési lehetősége, az tuti. Lassan tényleg meg kéne kérdezni tőlük, hogy mit csinálnak, mert bizonyára nem lehet szar az utánpótlás-nevelés ott, ahol lassan több balkezese van a válogatottnak, mint a komplett magyar NB1-nek magyarokból, plusz a "játsszunk otthon, mer' úgy fejlődünk" sem tuti, hogy járható út, erről ugye a kihelyezett francia tagozat tudna mesélni. Klubszinten most nem erősek, de a válogatottjuk nagyon bika.

Bombactikus - vagyok vagy nem vagyok?

A szlovén játék nem a kézilabda megújítása, de mindenhonnan merít egy kicsit, németes (skandis) rohanás, jugoszláv keménységű védekezés, francia stílusú művészlelkek, és amilyen hülyén hangzik, pont annyira működik, és pont annyira nézhető semlegesként is. De hát ki nézi a szlovénokat semlegesként, jó pajtik, szurkolunk nekik.

Persze ellenünk nem, ha továbbjutunk, akkor tuti, hogy lesz szlovén-magyar (ej, az a szépemlékű Mocsai-féle selejtező, ugye), ott azért jó lenne nyerni, és ha az esélyesek nem is mi vagyunk, nem tartom kizártnak, hogy be tudjuk húzni. A két ország kéziabdájának jelen állapotát nézve ez most nekünk bravúrgyőzelem lenne. Azért sajnos azt tartom valószínűbbnek, hogy szlovén pajtásaink nyomulnak a negyedik helyért, sőt, a harmadik is bennük van, vagy akár még annál jobb is. Lehet, hogy ez lesz a két elődöntős csoportja?