Női VB: az AB-ág

A csoport (Franciaország, Románia, Spanyolország, Szlovénia, Angola Paraguay)

Franciákat egyértelműen jó lenne elkerülni. Bár az utóbbi években jó volt a mérlegünk Harvey Kietel Krumbholzék ellen, de ez a francia csapat már nem az, amelyik csak jól tudott védekezni, hanem amelyik már jól is tud támadni. Van egy rohadt jó balszélsőjük (Houette), rengeteg jó átlövőjük (Niombla, Nze Minko, Lacrabére) és három két jó kapusuk (Leaynaud, Darleux, Glauser). Egyértelműen legjobb négybe várom őket, bár utóbbi időben ahogy az oroszok, ők is elhasalnak a papíron gyengébb csapatok ellen a negyeddöntőkben.

Másik ilyen csapat számomra a románok. Nem nyugszom meg attól, hogy hátul magas erős védőik vannak, és hogy Martin gyúrja őket össze védekezésben. És elöl sem tűnnek elveszettnek; ha Neagu nem hozná magát akkor ott van Buceschi, Zamfirescu és Florianu. Talán ami a malmunkra hajthatja a vizet, hogy azt rebesgetik a román madárkák, hogy a csapat és Martin nem nagyon találja meg a közös hangot - sőt, Neaguval nagyon nem - és maguk a szurkolók sincsenek oda a győri edzőért, de ez legyen az ő bajuk.

A spanyolok már ennél elfogadhatóbb ellenfelek lennének számomra. A „copy+paste squad” erősen kifele áll életkorban, el is kezdték a fiatalítást, bár még így is van egy kezdősorra való 30 feletti játékosuk, de már Mangue nélkül, aki éveken át volt meghatározó emberük elöl és hátul is. Új edzőjük is van, Carlos Viver személyében, akiről bevallom semmit nem tudok. Nem rémlik semelyik csapatból sem, sem férfi, sem női vonalon, így részemről abszolút sötét ló kategóriába estek most Penáék.

Szlovénok hosszú-hosszú idő után vannak újra vb-n. (Egészen pontosan 2005 óta nem sikerült kijutniuk). A vb „szerethető újonc” skatulyáját húznám rájuk, mert számomra tényleg szimpi kis hajtós csapat az övék, akik az utóbbi években Uros Bregarral megindultak felfelé. Azt nem mondom, hogy látványosan törik maguk előtt az utat, mert nem, de Bregarral határozottan tudatosan megkomponált módon lépegetnek előre. Nyolcaddöntőnél tovább nagyon nem várom őket, a legideálisabb ellenfelek lennének számunkra, és nagy mázli kéne ahhoz, hogy össze is kerüljünk velük. Kisebb meglepetésre a horvátokat csapták ki a vb-ről, méghozzá végig vezetve, ami a jelenlegi horvát válogatottal szemben nem nagy szó, hisz Penezic már lemondta a válogatottságot, de azért az ő szintjükön mégis elismerésre méltó.

Angola az örök sötét ló. Velük mindig úgy vagyok, hogy amikor várom a kiugró eredményt akkor rendre mindenkitől kikapnak, amikor pedig már lemondok róluk, egyszer csak poraikból feltámadva képesek bárkit lezúzni. De tényleg, bárkit. Most is azt várnám tőlük, hogy továbbjussanak, valószínű Szlovénia kárára tennék azt, de ütöttek ők már el románokat, németeket, montenegróiakat is tétmeccsen, úgyhogy most is simán benne van, hogy valaki(ke)t megcsapnak, főleg úgy, hogy leigazolták a kispadra azt a Martin Soubakot aki a brazilokkal már nyert vb-t úgy, hogy mindenkin átgázoltak. Kezdik Angolában komolyan venni a kézilabdát?

Paraguay minden bizonnyal a boxzsák szerepét fogja betölteni, gyaníthatóan mindenkiét, várhatóan a 20-24. helyért fognak megküzdeni.

B csoport (Norvégia, Svédország, Magyarország, Csehország, Argentína, Lengyelország)

Elérkeztünk a mi csoportunkhoz. Hát nem lesz könnyű... Nyitunk egy vb-t a norvégokkal, ami egy különös randevú lesz, hisz míg mi legendásan szarul szoktunk kezdeni eb-n, addig a norvégok legendásan szarul teszik ugyanezt a vb-n. Hogy ebből most mi jövünk-e jól ki, azt nem tudom, de teljesen őszinte leszek; amennyiben nem sikerülne velük mégis partiban lennünk (bár utóbbi időben azért már megyeget) és elkezdenének rajtunk átgázolni, én azt mondom, hogy ne is erőltessük, a svédektől sokkal jobban tartok. A svédek különlegessége abban rejlik, hogy igazából szerintem fogalmuk nincs még nekik sem arról sokszor, hogy mi is az ő játékuk. Amikor skandináv kézit tolnak norvég mintára, rendre legjobb 4-ben végeznek, de amikor a saját szájuk íze szerint kézilabdáznak akkor nem... Induljunk ki abból, hogy norvég mintára kézilabdáznak most ezen a vb-n, és adjunk hozzá b2-j2ig 180 centinél magasabb, és kurva jó lábmunkás védőket... Ugye beszartunk? Mert én ebben az esetben igen... Ha nem norvég mintára kéziznek akkor is van félnivalónk, mert a 180 centi és a jó lábmunka még mindig meg van, és pont nem arról híresek, hogy marha jól lehet ellenük egy-egyezni, így muszáj lesz kintről jól tüzelni, mert komoly bajba kerülhetünk ellenük... És ha a támadást megoldottuk akkor hátul még mindig figyelni kell egy Gulldénra, Robertsre, Almra, Hagmanra és Jacobsenre.

Csehek ellen van mit törleszteni. Azt nem mondom, hogy jönnek, mint a talajvíz, de a szlovénokhoz hasonlóan amolyan tudatosan lépegetnek előre a szamárlétrán. Azt a bakit nem követhetjük el újból, amit tavaly az eb-n.
Argentína ellen lehet pihentetni a kulcsembereinket. Úgy gondolom, hogy őket bármilyen felállásban meg kell vernünk, még ha juniorokkal állnánk ki, akkor is.

A lengyelektől viszont nem tudom, hogy tartanunk kell-e, vagy sem? Eléggé érdekes eredményekkel jönnek ugyanis a vb-re. Az hagyján, hogy Romániában 27-21-re megverték Neaguékat, de 29-18-ra (!!!) lezúzták Amorimékat is. Nem tudom, hogy mi történhetett ezen a két meccsen, de azt nem lehet mondani, hogy telibe fosta volna őket mindkét csapat, ha igen, az sem hízelgő, mert ezek szerint a lengyelek azt már eltanulták Rasmussentől, hogy hogyan kell kihasználni, ha egy nagyobb csapat lenézi őket.

Kíváncsian várom, hogy mi lesz ebben a csoportban, és mi hogyan állunk helyt benne, ugyanis most tessék megkapaszkodni: Argentínát leszámítva, a legutóbbi meccseinken az összes csapattól kikaptunk!