EB-re hangolva: D-csoport

Na, hát itt is, aki megtudja mondani, hogy mi lesz a sorrend, gratulálok. Itt is olyan kupi lehet még, mint nálunk, hisz egy csoportba került a címvédő, az olimpiai bajnok, és az előző vb bronzérmese.

Norvégia

Az olimpiát úgy számoltuk, hogy lazzán behúzzák, aztán egészen döbbenetes végjátékban (Herrem mellé ejtette a labdát) elvesztették az elődöntőt. Mentségükre legyen szólva, hogy bazi nehéz csoportban voltak, bár mégsem a fáradtság volt a ludas a végén, hanem nem tudom, nem jött össze nekik. Még most is főesélyesei az EB-nek, hiszen tényleg, olyan koncepcióban építgetik a kézilabdájukat az up csapatokon át a felnőtt válogatottig, hogy bárkivel kiállnak, nyernek. Igazából a nagy játékosok közül csak Löke nem lesz ott, Mörk, Kurtovic, Grimsbö, Frafjord, Oftedal még mindig van nekik, nem féltjük őket meg az újoncokat. Sokszor eltemette már őket mindenki, és mikor tényleg úgy tűnik, hogy megtörik a lendület akkor ráznak magukon mégegyet, egy újat, és újból a trónon találják magukat.

Oroszország

Az olimpiai bajnok csapatból, ha jól számoltam összesen heten maradtak. Nem várok tőlük most nagy durranást, nem csorbítva az olimpiai érdemüket, de azért lássuk be, a B-csoport Rióban nevetségesen könnyű volt (na jó, nem, ez túlzás, de jóval könnyebb), mint a másik, ahol minden egyes meccs felért volna egy kisdöntővel, és rájuk tényleg igaz volt, hogy egy jó meccset kellett csak tolniuk a döntőhöz. Itt most megkapták az aktuális örök rivális világ- és európa-bajnoki címvédőt, és a vb-bronzérmes románokat. Meglátjuk mi lesz, bár egyöntetű vélemény minden fórumon, hogy az oroszoknak, EB-n nem nagyon megy.

Románia

Írtam egy olimpia előtti kápét a női vonalról, aztán elvetettem. Lehet jól is tettem, mert ott négybe vártam Neaguékat, aztán elég csúnyán szerepeltek. Hogy mi volt tavaly decemberben a varázs, főleg azok után amit Rióban műveltek? Passz. Biztos sok köze volt Rydének és a bombaformában lévő Neagunak is, de a riói teljesítmény láttán, tényleg nem tudni. Vagyis az ottani kudarcnak valószínű a főproblémája az lehetett, hogy Ryde aztán túlságosan is Neagura hegyezte ki a játékot. Most már nincsen Ryde, helyette van Ambros Martin, ami a románellenes magyarokból kiváltott némi ambivalens érzést (finoman szólva). Már kikaptak a szerbektől a felkészülés folyamán, és tőlünk is. Az ebből látottak alapján harmadik helyre saccolnám őket, de ebbe érzésem szerint a horvátok is belefognak szólni.

Horvátország

Úgy 2010-2012 tájékán bárki bármit mond, az egy nagyon jó horvát válogatott volt. Penezic, Tatari, Franic, Grubisic, Milanovic-Litre, Zebic, Lovric, Basic, Horvat. Azért ez egy eléggé kellemes névsor. Ők is sajnos abba a csapdába estek ami jellemző a női csapatokra: klasszis játékosok, de nincs klasszis edzői felhozatal. A félhazai EB-n két éve én elődöntőt vártam tőlük, és én voltam talán a legjobban meglepve, hogy milyen egyszerűen estek ki. Nagyon nem ismerem a férfi vonalat, főleg a horvátokét, de lehet ha a férfi vonalról vennének maguknak egy edzőt még jól szerepelhetnének. A román-horvát meccs a jelenlegi erőket nézve csoportból való továbbjutásról fog dönteni mindkét félnek.

És akkor holnaptól indul a buli, de őrjöngeni majd csak hétfőtől tessék.