Az Eb. fontos kérdései egy csokorban

Jövünk a már-már szokásosnak is mondható, világversenyek előtti, szerkesztőségi ki hogy látjával, a válaszokat vautor, artmooney, room303, _benito, és jómagam tolom majd a színeknek megfelelő jelöléssel. Csapjunk is bele a közepébe!

Sikerül majd a magyar válogatott célja és elcsíp minimum egy selejtezős helyet az Eb-n? Miért igen, miért nem?

vautor: Igen, meglesz a selejtezős kvóta. A másik középdöntős csoportban maximum negyedik helyre érhet oda rivális csapat, így a csoportunkban egy negyedik hely elég lehet, az meg csak meglesz valahogy. Ha a dán-spanyol meccsek el is mennek (bár én utóbbiak ellen titkon pontokat várok), a szlovén-svéd duó lehet veszélyes ránk a leginkább, egyiket meg kell verni. De ne feledkezzünk meg az oroszokról sem, őket sem lesz sétagalopp legyőzni.

artmooney: Nem. Nem vagyok híve a "mindig jussunk ki a következő tornára"-célkitűzésnek, hogy finom legyek, de ez most az az eset, amikor a fiatalítást ilyen mértékben szerintem nem szabadott volna meglépni, és nem is feltétlenül amiatt, hogy milyen képességű játékosaink vannak, egész egyszerűen a tétet, a terhet szerintem nem fogják úgy elbírni, mint ahogy Talant ezt gondolja.

room303: Kövezzen meg érte, aki ilyesmire tartogatja a köveit, de amennyire nem hittem a lányokban Németh András miatt, annyira (akarok) hinni a fiúkban - Talant miatt. Úgyhogy azt mondom, hogy igen, és a hétvégi felkészülési meccseinket ezennel be is tudom az edzői géniuszának. Mármint abban az értelemben, hogy szándékosan nem mutatott semmit a csapat, nehogy fel tudjanak belőlünk készülni az ellenfelek. Mert az vagy a csapat tagja, vagy látnok, aki az eddigiek alapján képes megmondani, mire lehet elég ez a válogatott az Eb-n.

_benito: Ezt most egyszerűen lehetetlen megmondani. A szerbek elleni meccs alapján, amiből ítélni lehetne, semmiképpen, de tegnap volt a sajttáj, és annyira rohadtul magabiztos mindenki, hogy muszáj elhinnem, hogy tényleg jók leszünk. Meg amúgy is javíthatatlan optimista vagyok, úgyhogy meglesz!

momir_CSilics: Meglesz. Szerintem könnyebb elcsípni azt a helyet, mint amennyire elsőre látszik, a csapatok közül, akiket meg kell előznünk egyrészt többen is gyengélkednek, másrészt jó az ág is, igazából nekünk kedvez. Ha csak a szokásos magyar szereplést hozzuk, már nem lehet kérdés szerintem, arra meg nem vagyok hajlandó gondolni 36 órával az indulás előtt, hogy szarabbak leszünk az átlagosnál.

Mi lehet az erősségünk?

A fiatalításnak köszönhetően motivált lesz a csapat, ezzel nem lesz gond. Talantnál úgy tűnik tényleg nincs kezdőcsapat, forgatja a srácokat, így erő és gondolat is marad. A ballövő poszt Jamalival és Bodóval megoldódni látszik, kapuban is rendben leszünk. Talant merni fog kockáztatni és biztos vagyok benne, bőven vannak még kijátszatlan lapjai, amiket a szerbek ellen nem mutattunk meg.

Talant, és esetleg az, hogy a fenti pontom fordítva sül el, és jó magyar szokástól eltérően (lásd női vb, ugye) az esélyesség nem teher lesz, hanem kihozza a pozitívan vett pofátlanságot a játékosokból.

(Innentől értelemszerűen a kívánságaimat írom.) Egyrészt legyünk motiváltabbak mindenkinél. Ez az a minimum, amit mindenképpen várok a csapattól. Dujshebaev az utolsó pillanatig hinni fog magában a csapatban, ebben biztos vagyok, innentől csak követni kell a górét.


fotó innen

Halvány segéd fogalmam sincs. Nyilván Roló és a Laci-Timu kettős védekezése adhat egy stabilitást, amihez ha kettesben jó teljesítmény társul, akkor a falunk rendben lehet. de hogy mi még, arról fingom nincs.

Elsősorban a pad. Talant és Lacika. Aztán a fiatalok motivációja, a csordaszellem, és az, hogy ennyi elég lehet egy értékelhető védekezésre. Ha az megvan, és mögötte a kapusaink is fognak, nagy baj már nem lehet. És azt is jó lenne kihasználni, hogy kis túlzással Európa a fél bandát még hírből sem ismeri.

Mik lehetnek a gyenge pontjaink?

A két irányítónk eddig nem oldotta meg, Csaszi körülményes (már nem is kell neki, ugye - szerk.), Faluvéginek pedig még nagy lehet a teher. A támadásaink nem voltak olajozottak, hiába van aránylag jó tűzerő a csapatban. A jobbszélen két rutintalan játékosunk van és úgy általában nagy kérdés, hogy a fiatalok elbírják-e a nyomást. Berobbannak a nemzetközi elitbe vagy maradnak a magyar középszinten.

Irányítóban karcsúak vagyunk nagyon, beállónk szintén elég szűken van, lövőben is elég gagyin állunk, nem lehet arra építeni, hogy majd Laci ötvennyolc meccsen keresztül 59 perceket tol. Ezzel együtt a védekezésünktől tartok leginkább.

A védekezésben Borsos (már ha játszik majd egyáltalán) és a szélsőink. Főleg utóbbitól félek nagyon, pl. egy dán válogatottnak ennyi elég is lehet.

Bármi és akármi. Mondom, teljesen kiszámíthatatlan, mire lehet számítani a csapattól. Nagyon tartok tőle, hogy a meleg helyzetekben visszaüt a nemzetközi rutin hiánya, főleg most, hogy még Csaszi is kimaradt.

Annyi minden, hogy felsorolni is nehéz lenne. A védekezés kulcskérdés lesz, ahogy erősségünk, úgy gyenge pontunk is lehet. Nem lehet róla fogalmunk, hogy ez a fal mit bír el dán, francia, spanyol-szintű csapatok ellen, ezt most fogjuk meglátni, konkrétan a kettesvédő pozícióktól tartok a legjobban. Aztán széleken (remélem Gerit azért nem fingatjuk sápadtra) és irányítóban is mocskosul rezeg a léc.


fotó innen

Nem eredménybeli dolgok közül számodra mi az _elvárás a magyar válogatott szereplését illetően, mivel lennél elégedett?

A fiatalok mutassák meg magukat éles helyzetben is, elsősorban Bodóra, Bánhidire és Faluvégire gondolok. Ne essünk szét fejben, legyen végig tartásunk a jobb csapatok ellen is. Merjünk vállalkozni, legyünk tökösek, lépjünk át az elmúlt sok évi árnyékunkon végre. Ha bátor, kreatív kézilabdát játszunk és látványosan felszaggatjuk a padlót minden meccsen, elégedett leszek.

Ha nem látok unott/beszart arcokat, mint az alig egy hónappal ezelőtti világeseményen, és ha tökösségbe fordul a "magyaros" beszariság.

Az elmúlt egy évben Dujshebaev megtalálta az elveszettnek hitt magyar utánpótlást, elsősorban a kulcsposzt balátlövőben. Ha már ezek a srácok hozzák magukat, én már nem leszek szomorú. Plusz Faluvégi bírja el a kettős nyomást: miközben Császár mellett neki kell a támadásainkat gatyába ráznia, el kell viselnie A "Lékai helyett ezt a kisfiút neveztük" c. mezfeliratot is.

Ha már új csapat, akkor legyen új a játék is. Azt akarom, amit Ortega csinált Veszprémben az első évében: az első 20 percig minden játékos megfordul a pályán, gyorsak vagyunk, pörgünk, jól védekezünk.

Ahhoz, hogy én elégedett legyek, selejtezős hely kell. Jó lenne ezt úgy elérni, hogy közben ne nagyon 60 percezzen senki. Illetve még annyi, hogy legyen egy stabilitásunk, amivel számolni lehet. Ki lehet kapni, de nem szabad összezuhanni.


fotó innen

Ki lehet a húzóemberünk Laci mellett? Kitől vársz durrantást az Eb-n?

A kapusokra nagyon fontos szerep hárul és a Timuzsin vezette védelemre. Bodótól és Faluvégitől várok átlag felettit a fiatalok közül.

Ha valakiben látom azt, hogy kijön a fenti, az Bodó és Bánhidi.

Roló és úgy en bloc a kapusaink, natürlich. Az igazi meglepetést pedig az előbb említett Bodó-Faluvégi párosnak kellene szállítania.

Rolónak még jól is jöhet ez az Eb, mert újra úgy érezheti magát, mint tavaly egész évben. És nagyon kell is tőle, hogy az legyen, ezt talán leszögezhetjük. Bodó kezében egy mozsár van, remélem, bátor lesz mellé.

Igen, a kapuban én is bízom, a lövőinkben meg nagyon reménykedem.

Mi a legnagyobb félelmed?

Nagy a felelősség az irányítóinkon, ha nem áll össze Talant kártyavára, csúnyán megéghetünk.

Hogy Talant rosszul mérte fel a keretben lévők tökeinek nagyságát, és hogy azt fogjuk mondani, hogy bassza meg, tényleg nagyon kellett volna Lékusz.

Nyilván az, hogy szétesünk, mint hülyegyerek kezében a Technics Lego.

Hogy leégünk, és lenullázzuk ennek a vitathatatlanul tehetséges generációnak az önbizalmát.

Hogy besülünk, elmegy az olimpia, elengedjük Talantot, és visszatérünk a jól bevált magyar módszerekhez, urambátyámozáshoz.

Kik mennek majd elődöntőbe?


fotó innen

Francia-spanyol és dán-lengyel elődöntőket várok. A belső listán levezettem egy rettentő optimista forgatókönyvet, ezt csak nagyon halvány betűkkel merem kiírni, hogy a középdöntő utolsó körében a spanyolokkal játszunk ki-ki meccset a négy közé jutásért és megcsináljuk.

Lengyel és szlovén, az utóbbiaknál van most egy olyan generáció, amit hirtelen előkaptak, hogy ihaj, a lengyelek meg otthon. A másik kettő "hagyományos" csapat lesz, de pl. óriási kérdés, hogy ki mennyire veszi komolyan, szerintem a franciák lelazázzák az elejét, a végét meg ki tudja. Szóval még kb. a szokásos dán-horvát-francia-spanyol négyesből kettő.

Nem várok nagy meglepetést: az A/B oldalról francia-horvát, a B/C-ről spanyol-dán elődöntős párt várok. Előbbibe a horvátok kárára a lengyelek, utóbbiba a spanyolok vesztére a szlovénok, esetleg a svédek rondíthatnak bele. Ja, és persze mi, hehe.

Francia, lengyel, spanyol, dán.

Lengyelek tuti, franciáknak nem fontos ez a torna, mondták is, és múltkor is odaszartak az olimpia elé, de ettől függetlenül sajnos ők nem tudnak annyira gyengék lenni szerintem, hogy ne érjenek oda. Mi águnkról spanyol és dán.

Kik fognak bukni?

A svédek nem biztos, hogy túlélik az első kört, a horvátok nem jutnak négybe és a fenti gondolatmenet teljesülése esetén a spanyolok sem. Még talán a franciákat tudom elképzelni, hogy nem jutnak négybe, ha nem veszik elég komolyan a tornát.

A szokásos elődöntős négyesből az a kettő bukottnak fog számítani, amelyik nem jut négybe, sőt egyikük tán nyolcba sem. Plusz a németek, nagyon túlértékelik magukat, ennyi hiányzóval meg főleg.

Mondom, a horvátokon és a spanyolokon érzem, hogy most elvárás alatt teljesíthetnek. Egy szinttel lejjebb a jól megszokott német-szerb buktát várom. Plusz Izlandot érzem most a szokásosnál gyengébbnek.

A szerbek.

Svédek (legalábbis a londoni ezüst után buktának számít, ha nem lesznek ott Rióban), szerbek, németek. És Izlandon is bűzlik valami. (Titokban azt remélem, hogy Dániában is fog.)

Ki lesz a sötét lovacska?

A lengyeleket egyértelműen négybe várom és a szlovéneket tartom még esélyesnek, akár egy elődöntőre is. Velük nagyot fogunk küzdeni mi is.

Szlovénokat ér mondani?

Természetesen mi. És a szlovénok, bár ők talán már nem is lehetnek azok, olyan jól mennek azóta, hogy kibasztak velünk Katar előtt.

Nincs ilyen, hacsak mi nem.

Hát mi most olyan sötét pacik vagyunk, mint még soha, és nekem a norgék is azok.

Lesz-e bírós balhé? Benézés, csalás, ilyesmi?

A lengyeleknél most nem tudok elképzelni ilyesmit, de ki tudja.

Jönnek még Musztafáék a lengyeleknek 2007-ért valamivel.

Honne, anélkül nincs is Eb. Meg mondanám, hogy megint becsalják a németeket valahogy, de ebben most valahogy kevésbé hiszek.

A lengyeleket meg fogják kicsit tolni, de ez nem vb, úgyhogy valószínűleg akkora nem, mintha az IHF rendezné.

Ha a lengyeleket a franszoák ellen kicsit megsegélik, én isten bizony nem fogok hisztizni. Németeknek most nem kell csalni, úgyhogy szerintem nem lesz kirívó semmi.

Mely játékosok fognak nagyot durrantani ezen a tornán?

A franciáknál és a horvátoknál hagyományosan van fiatal tehetség, aki berobban. Egyébként több csapat is homogénnek tűnik, a csapatjátékok dominanciáját várom elsősorban.

Tuti, hogy belefutunk megint valami jugó kisgyerekbe, akiről eddig még csak nem is hallottunk.

A dánoknál a Mogensen helyét átvevő Lauge-Hansen párostól várok sokat, a franciák megint tarolni fognak, ezt talán le sem kell már írni. A szlovénokat a Dolenec, Bombac, Mackovsek trió járathatta volna csúcsra, ha nem hullanak ki ketten ebből a trióból. A jócskán fiatalított svédek is domboríthatnak, de nekik talán még nem most jön el az idejük.

Passz, fingom nincs. Ki van facsarva mindenki, és egy csomó sztár nem lesz ott, úgyhogy tényleg lehetetlen megmondani. Ha mégis mondanom kell egyet, akkor Alex Dujshebaev.

Karačićtól, ha eleget játszhat, Dahmkétól, Tollbringtől is várnék, de hát nem vitték ki, Sagosentől, Gasitól, Bodótól, Zhytnikovtól. Ancsintól pedig már az is elég lenne, ha egyértelmű életjeleket adna.

Ki fog legjobban hiányozni erről a tornáról?

A magyarok közül Ilyés és Lékai, egyébként Gensheimer és Ilic fog űrt hagyni maga után.

Gensheimer, Ilics. Meg Wiencek, hehe.

Nekem most nincs igazán hiányzóm. Ha lesz, majd szólok.

Én.

Hiányzik egy erős kezdőnyi sztár, de nekem Máté. Hogy Momo nem ment, azt nem bánom, Vujint kicsit sajnálom, szeretem látni, amikor nem jó neki.