Eb-csoportok - C - Kik várnak ránk?

Szerencsések és egyben szerencsétlenek is vagyunk a csoporttal, ahonnan az ellenfeleink érkeznek majd a középdöntőre. Szerencsések, mert sok érdekes kimaradó és sérült van a csapatoknál, szerencsétlenek, mert a játékstílusuk általában nem fekszik nekünk. A sorrend, amiben bemutatom a C csoportot az általam várt végeredmény szerint halad végig.


1. Spanyolország

Jó szokásukhoz híven éremesélyesként érkeznek a tornára, igaz a végső győzelmükre én nem tennék most nagy összeget. 2013-ban még Valero Rivera irányításával egészen megdöbbentő játékkal megnyerték hazai pályán a világbajnokságot, azonban a mester távozásával valami megváltozott. Érkezett a szintén nem kis név Cadenas, de valahogy mégsem tudja kihozni az újabb kiugró eredményt a játékosokból. Az utolsó, 2014-es Európa bajnokságon bronzérmesek lettek Dániában, Katarban viszont elbukták a bronzmeccset Lengyelország ellen nem kis meglepetésre. Igaz a csúcsmeccs számukra az elődöntő volt, ahol partiban voltak a végső győztes franciákkal, akik egészen elképesztő játékkal tudták az egész tornát megnyerni.

A felkészülési összecsapásaikat nagyon magabiztosan hozták, igaz hazai pályán rendezett mini tornáról volt szó. Első meccsükön a svédeket ruházták meg 32-22 arányban, a második mérkőzésen pedig még ennél is imponálóbb módon verték el az Eb-házigazda lengyeleket, 26-12 arányban. A meccseken variálták a védekezésüket, volt hatosfal, 5+1 illetve egy nagyon pattogós nyitott is, ami továbbra is pazarul működik náluk. Támadásban ezúttal érdekes volt, hogy a széleket nem annyira használták, illetve meg kell említnei, hogy Aginagalde sincs jó formában. Előzetesen azt gondoltam, bajban lesznek az átlövőjátékkal, ehhez képest a felkészülési meccseken szinte itt voltak a legjobbak, Robledo és Alex Dujshebaev is jól játszott, szórták a gólokat, tehát eddig pont ott jók, ahol azt gondoltam majd meg lehet fogni őket. Kapuban nagyon erősek továbbra is, Sterbik és Perez de Vargas is jó formában van, igaz Árpinál nagy kérdés, a szervezete hogyan fogja bírni a folyamatos terhelést. Meglepő lenne, ha nem csoportelsőként érkeznének a középdöntőbe, ahonnan nekik egyenes út kell vezessen az elődöntőbe. Viszont kérdés, hogy az idősödő, és mellé még sérülékeny kulcsjátékosokkal hogyan fogják bírni ezt a sorozatterhelést, például Raúl Entrerriossal, aki nemsokára 35 éves lesz. Az mindenesetre biztos, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan nem sok esélyünk lesz ellenük, de hátha a csapatot (és a fiát) jól ismerős Talant kifőz majd ellenük valamit. Mivel még hivatalos csapatot nem találtam, így a spanyol szövetség oldalán talált bő keretes csapattal tudok csak szolgálni:

3 EDUARDO GURBINDO MARTINEZ 08.11.1987 F.C. BARCELONA
5 JORGE MAQUEDA PEŃO 06.02.1988 HC VARDAR PRO
8 VICTOR TOMAS GONZALEZ 15.02.1985 F.C. BARCELONA
9 RAUL ENTRERRIOS RODRIGUEZ 12.02.1981 F.C. BARCELONA
13 JULEN AGINAGALDE AKIZU 08.12.1982 KS VIVE TAURON KIELCE
15 CRISTIAN UGALDE GARCIA 19.10.1987 MKB VESZPREM KC
16 ARPAD STERBIK CAPAR 20.11.1979 HC VARDAR PRO
21 JOAN CAŃELLAS REIXACH 30.09.1986 THW KIEL
24 VIRAN MORROS DE ARGILA 15.12.1983 F.C. BARCELONA
26 ANTONIO J. GARCIA ROBLEDO 06.03.1984 MOL PICK SZEGED
27 RAFAEL BAENA GONZALEZ 07.11.1982 RHEIN NECKAR LÖWEN
28 VALERO RIVERA FOLCH 22.02.1985 HBC NANTES
30 GEDEON GUARDIOLA VILLAPLANA 01.10.1984 RHEIN NECKAR LÖWEN
33 GONZALO PEREZ DE VARGAS M. 10.01.1991 F.C. BARCELONA
35 NIKO MINDEGIA ELIZAGA 19.07.1988 MOL ICK SZEGED
38 JUAN DEL ARCO PEREZ 29.11.1991 EL JAISH
40 ALEX DUJSHEBAEV DOBICH. 17.12.1992 HC VARDAR PROP

2. Szlovénia

Sokak szerint az egyik titkos favoritja az Eb-érmes helyeknek, könnyen jöhet tőlük egy kiugró eredmény. Erre Vujovic lépett pár olyat, hogy még mindig keresem az államat annyira mélyre esett meglepetésemben. Eléggé kétarcú csapat volt az elmúlt években ez a szlovén egyébként is. 2013-ban kihasználva, hogy egy viccágra kerültek a spanyol világbajnokságon, bementek egészen az elődöntőig. Erre pár hónapra rá vereséget szenvedtek a fehéroroszoktól, ezáltal pedig ki se jutottak a 2014-es Eb-re. Nagy bánatunkra ugyebár, hiszen ennek köszönhetően a sors szerencsétlensége miatt velük kerültünk össze a katari vb-selejtezőn. Ugyebár a végére tudjuk, a szlovénok szépen kijutottak, 8. helyen végeztek és annak köszönhetően, hogy Katar megnyerte az Ázsia játékokat, már olimpiai kvalifikációs tornára is van helyük.

A felkészülési meccseik nagyon vegyes képet mutattak, bár meccsről meccsre lettek egyre jobbak. Elsőként Macedónia ellen egy 23-23-as döntetlen, később két meccs Horvátország ellen. Az első meccs egygólos veresége után a másnapi meccs tartogatta a meglepetést, ugyanis 32-17-re (!) sikerült a horvátokat megütniük, ami még akkor is nagy szó, ha az ellenfél tele volt fiatal játékosokkal. A csapat erőssége, hogy tele van világklasszis irányitókkal (például a szegedi Bombac) és szélsőkkel. Így történhetett meg, hogy Dragan Gajic kimaradt a keretből, aki a világ egyik legjobb jobbszélsője, igaz a helyén Marguc került be. Játékuk nem meglepő módon a kemény, pontos védekezésre és az ezzel járó lerohanásra épül. A nyitott védekezést nagyon jól tolják, ami nekünk nagy baj, hiszen vitathatatlanul ezzel tudnak minket a leginkább zavarba hozni. Kapuban és beállóban már nagyobb gondban vannak, azonban itt még fel tudnak mutatni Matej Gabej és Gorazd Skof személyében használható játékosokat. A legnagyobb probléma a nehéztüzérek hiánya átlövő poszton, márpedig egy kemény hatosfal nagyon zavarba tudja őket hozni, hiszen nem kell kiugrálni, felmenni szélről, így a fix játékaikat nem tudják megoldani.

Ha minden a terveink szerint megy majd, előreláthatólag az olimpiai selejtező szempontjából kulcsfontosságú meccset fogunk ellenük játszani. Semleges pályán talán nagyobb esélyünk lesz ellenük, de ahhoz ki kell kapcsolni az irányítókat, és le kell védekezni a széleket, illetve a vb-selejtező végén elkövetett rengeteg hibát aminél lerohanással büntettek minket, nem lehet megengedni nekik. Az Eb-keretük pedig:

Kapusok: Gorazd Skof (Nantes), Matevz Skok (Lübbecke)
Jobbszélsők: Gasper Marguc (MVM Veszprém), Vid Kavticnik (Montpellier)
Jobbátlövők: Jure Dolenec (Montpellier), David Miklavcic (Tremblay)
Irányítók: Uros Zorman (Kielce), Miha Zarabec (Celje), Dean Bombac (Mol-PickSzeged)
Beállók: Blaz Blagotinsek (Celje), Vid Poteko (Celje), Matej Gaber (Montpellier)
Balátlövők: Klemen Cehte (al-Sabb), Borut Mackovsek (Eisenach)
Balszélsők: Luka Zvizej (Celje), Darko Cingesar (Maribor)

3. Németország

A vb-re történő gusztustalan kicsalásuk, és az ott megszerzett 7., olimpiai selejtezőt érő helyük után kicsit nehéz róluk úgy beszélni, hogy ne rágjon be az ember velük kapcsolatban. Azt jegyezzük meg, hogy nem az volt az első világversenyük, ahova nem sikerült kijutniuk, hiszen 2014-ben se kvalifikálták magukat.

A felkészülési időszakban három mérkőzést játszottak. Elsőként Tunézia ellen léptek pályára és nyertek 37-30-ra, majd következett két mérkőzés Izland ellen. Az első meccs egygólos győzelme után, második nap már csak egy háromgólos vereségre futotta az erejükből. Mindenképpen hatalmas érvágás, hogy se Goretzki, de ami ennél fontosabb Uwe Gensheimer se áll a rendelkezésükre, és akkor még az októberben térdszalagszakadást szenvedő Patrick Wiencekről nem is beszéltünk. Amiben bízhatnak, hogy Casten Lichtlein a rutinjával elirányítja a védelmüket, elöl pedig Weinhold, Dissinger és talán Dhamke jelenthet megoldást a problémáikra.

Összességében ez a jelenlegi német csapat eléggé színtelen, szagtalan, de mindenkinek meg kell majd küzdeni azért, hogy le tudják gyűrni őket. Ami biztos, hogy rengeteg szurkoló fogja elkísérni őket, így szinte minden meccsükön hazai pályán fognak játszani, reményeink szerint a bírók nem fogják végig támogatni őket. Igazából csak reménykedem benne hogy az edzőjük, Dagur Sigurdsson úgy készíti fel őket, hogy a svédek ellen legyen a legjobb meccsük, ezáltal elcsípjék a középdöntőt, így kiütve egy csapatot az olimpiai selejtezőért zajló harcban előlünk, mi pedig majd szépen elkenjük a szájukat a középdöntős meccsünkön. Egyelőre náluk is csak bő kerettel tudok szolgálni:

Kapusok: Carsten Lichtlein (VfL Gummersbach), Andreas Wolff (HSG Wetzlar)
Balszélsők: Rune Dahmke (THW Kiel)
Balátlövők: Steffen Fäth (HSG Wetzlar), Christian Dissinger (THW Kiel), Finn Lemke (SC Magdeburg), Julius Kühn (VfL Gummersbach)
Irányítók: Martin Strobel (HBW Balingen-Weilstetten), Niclas Pieczkowski (TuS N-Lübbecke), Simon Ernst (VfL Gummersbach)
Jobbátlövők: Steffen Weinhold (THW Kiel), Fabian Wiede (Füchse Berlin), Kai Häfner (TSV Hannover-Burgdorf)
Jobbszélsők: Johannes Sellin (MT Melsungen), Tobias Reichmann (KS Vive Tauron Kielce/POL)
Beállók: Hendrik Pekeler (Rhein-Neckar Löwen), Jannik Kohlbacher (HSG Wetzlar), Erik Schmidt (TSV Hannover-Burgdorf)


4. Svédország

No a svédek számomra igazán sötét lovak. A keret nem egy világverő, de ezt gondoltam róluk tavaly a vb előtt is. Aztán a csoportbeli kitűnő teljesítmény után az első lépcsőfokon elbukjanak a 16 között és ne szerezzenek olimpiai kvalifikációs tornára indulási jogot.

A legtöbb felkészülési meccset ők játszották, igazán kevés sikerrel. A cseh válogatottat még nagy nehezen sikerült legyűrniük két góllal, de után kikaptak a spanyoloktól 10 góllal, a lengyel válogatottól két góllal, zárásként pedig meglepetésre még a brazil csapattól is három góllal. A csapat legjobb játékosai közé tartozik az általunk jól ismert Andreas Nilsson és Jonas Kalmman, de sokat várhatnak Niclas Ekbergtől, Frederik Pettersentől és a fiatal Lukas Nilssontól is, aki a felkészülési meccseken nagyon inponálló játékkal rukkolt elő. Mivel az Olimpiai kvalifikációs tornáért ők is versenybe szállnak velünk, ezért reméljük, hogy a csoport utolsó helyén végeznek és a németek is elkapják őket.

A svéd válogatott keretéhez kértem egy kis segítséget az írótársaktól, de mivel eléggé félreérhetően csak annyit kértem, hogy segítsenek találni egy svéd keretet, az alábbi képet kaptam:

A viccet félretéve pedig:

Kapusok: 1. Mattias Andersson, 37, SG Flensburg-Handewitt, 124 A-landskamper/0 mål, 20. Mikael Appelgren, 26, Rhein-Neckar Löwen, 20/0
Balszélsők: 6. Jonas Källman, 34, Pick Szeged, 204/601, 24. Fredrik Petersen, 32, Füchse Berlin, 133/384
Beállók: 35. Andreas Nilsson, 25, MKV-MKB Veszprem, 80/188, 36. Jesper Nielsen, 26, Füchse Berlin, 49/43
Jobbszélsők: 10. Niclas Ekberg, 27, THW Kiel, 120/496, 32. Mattias Zachrisson, 25, Füchse Berlin, 59/95.
Irányítók, balátlövők: 4. Markus Olsson, 25, Skjern Håndbold, 31/75, 31. Viktor Östlund, 23, Eskilstuna Guif, 24/60, 28. Philip Stenmalm, 23, Naturhouse La Rioja, 11/20, 14. Jesper Konradsson, 21, Alingsås HK, 6/12, 11. Lukas Nilsson, 19, Ystads IF, 3/12, 98. Helge Freiman, 23, Eskilstuna Guif, 8/15
Jobbátlövők:19. Johan Jakobsson, 28, SG Flensburg-Handewitt, 88/171, 29. Andreas Cederholm, 25, IFK Kristianstad, 20/42

Képek: lead kép, 1, 2, 3, 4, 5,